Hitta diskussioner med liknande innehåll

Island - Min recension och kärleksförklaring

#1 2012-08-15, 00:50
Drubas
Island är nog det bästa stället jag varit på, jag blev både förvånad och förälskad!

RESA OCH BOENDE

Du kan få resa tur och retur, fräsch lägenhet mitt i centrala Reykjawik i en vecka, för 4000-5000 mitt under högsäsong. Jag rekommenderar skarpt att bo mitt i Reykjawik, även om ni hyr bil. Allt är verkligen på gångavstånd och väldigt centrerat. Huvudgatan+hamnen innehåller det mesta och det bästa.


SEVÄRDHETER

Finns några "turistfällor" som kommer dyka upp om ni söker på Island. Här är mina personliga åsikter om de mest populära:

"The Golden Circle": En vid rundtur genom Islands fantastiska landskap och mest populära turistattraktioner.

Börjar med att man får hoppa av vid deras geologiska "hot spot". Island ligger på gränsen mellan den nordamerikanska "plattan" och den eurasiska "plattan". Kör du bussresa får du hoppa ut och se den klyfta som skapas när plattorna flyttar sig 5 mm per år. Det är ganska häftigt ... i ca: 3 minuter. Sedan får du hitta något sätt att döda de 45 minuter som återstår innan bussen åker vidare.

Åker bland annat förbi Islands näst största insjö och får en mycket omfattande bild av Islands landskap. Jag uppskattade all information och de historier som reseledaren delade med sig av under hela resan.

Nästa stopp är det mäktiga vattenfallet Gullfoss. Jag rekommenderar starkt att ni går hela vägen ut till kanten på vattenfallet. I mina ögon det coolaste på resan.

Sedan är det dags för geyser, eller "Geysir" som det heter på Isländska. Jag hade lite vanföreställningar om hur stor den skulle vara, så jag blev lite besviken. Men absolut värt besöket. Även här blir det lite dötid innan bussen går.

Summering: Är ni intresserad av Islands historia och kultur, åk bussen. Nackdelen är att det blir ganska mycket dötid på vissa ställen, samt att man inte får möjlighet att (t ex stanna och fiska vid den gigantiska insjön. Vill ni bara se coola saker och göra saker i ert eget tempo, hyr bil. Blir både billigare och mer flexibelt.

"Whale watching": Århundradets turistfälla. Helt och fullkomligt värdelöst, om ni inte vill betala 500 spänn för att åka skruttig båt och dricka dåligt kaffe. Finns bara en val ni kan se (förutom en kort period på våren) - vikval. Samma val som finns i överflöd på 100000 andra ställen på jorden.

"Islandshäst": Jag blev tvingad av min sambo, eftersom jag aldrig ridit och inte har något som helst intresse av djur. Men det här var nog den bästa semesterupplevelse jag haft. Det var helt fantastiskt att rida ut i det idylliska Isländska landskapet. Vi var flera killar som red på resan och vi var alla ense om att det här var den överlägset bästa upplevelsen. Om ni aldrig ridit - gör det!

"Blå lagunen": Om ni bara vill bada i varma källor, finns billigare ställen i Reykjavik (det är dit lokalbefolkningen går). Men trots att jag läst lite negativa saker på vissa forum, så måste jag säga att Blå lagunen levererade. Att ligga och jäsa i 37-gradigt vatten, med en öl i handen och insupa den isländska atmosfären ... helt fantastiskt.

Penismuseet: Ganska rolig grej. Det tar inte mer än en kvart och kostar inte mer än 50 spänn. Ligger mitt i Reykjavik och ni kommer få se allt från inlagda valpenisar och inlagda människopenisar till penisskulpturer från Afrika. Feta bragging rights!


MAT

Det finns två saker på Island som _ALLTID_ levererar: Lamm och hummer. Jag blev ganska förtjust i Mink Whale (vikval), även om det inte är helt pk.

Skräpmat (pizza, smutskebab) är dyrare och sämre än i Sverige.

Pubkäk: Typ lite finare handburgare, chicken wings, tacos tallrik, o.s.v. Ungefär som i Sverige.

Restauranger:Fine dining är nästan halva priset jämfört med Sverige.

Om ni någonsin åker till Reykjavik - ät på Tapas Barin. Du kan få en hel avsmakningsmeny för 300 kronor (!). Otroligt billig.

Om ni vill ha bästa sushin och Islands bästa drinkar - ät på Fish Market. Lite dyrare, men småpengar om man jämför med att sitta och moffa i sig mat och drinkar i Stockholm.


UTELIV

Helt sjukt bra stämning på Island, det är omöjligt att inte hamna i party mode. Jag är ju ett fan av Lebowski's White Russian, men annars så föreslår jag att ni går runt lite längs med deras huvudgata, där alla ställen ligger. Det är i regel gratis inträde överallt, eftersom ingen hade råd att betala inträde efter krisen.

Drinkar är mycket billigare (70-90 spänn) och t.o.m. på de finare matställena är en superhäftig drink billigare än en slafsig "Rom och cola" på den lokala pizzerian i Sverige.


SHOPPING

Nej. Jag skulle inte åka till Island för shopping. Om du sparar moms-papprena och orkar fylla i allt, så blir det antagligen billigare. Men utbudet är rätt skralt, speciellt för killar.
#2 2012-08-28, 18:26
ScabbedSaint
Antar att du inte var någe på norra sidan av landet?
Aukeryri är den andre största staden med ca 15.000 invånare.
Klimatet är mildare och bättre än i Reykjavik.

Men blå lagunen i mitten av en snöstorm tog höga odds
#3 2012-09-01, 13:30
Drubas
Jag fick höra att flygplatsen i norr skall vara den mest svårlandade i Världen, så dit åker jag inte ens under pistolhot (med flyg alltså.

Nästa gång skall jag absolut hyra bil, när man har lite koll på vad som är värt tiden. Funderar på att fixa någon sorts sommarstuga på Island, men frågan är om det inte är betydligt mer värt att bara hyra
#4 2012-09-03, 11:51
ScabbedSaint
Själv körde jag upp till Aukeryri.
Större risk att du krockar med ett får än en annan bil på den motorvägen