Hitta diskussioner med liknande innehåll

Lång dykarutbildning Thailand.

#1 2012-09-05, 14:59
musklerr
Har planerat att åka ner till Bangkok i början av Januari 2013, och sedan backpacka runt i Sydostasien i ungefär 3 månader. Det första jag hade tänkt göra är att ta dykarcertifikat ( scubadiving + advanced ), så att man kan göra mer avancerade dyk.

Jag har aldrig dykt innan med snorklat en hel del. Det jag är ute efter är en gemensam intensiv dykarkurs i Thailand där man kan lära sig dyka på kanske en vecka och kanske kan träffa lite trevliga människor eftersom jag åker ner själv.

Sedan hade jag också tänkt vandra i djungeln, kanske Borneo.

Har ni några tips eller råd så dela gärna med er av dessa om vad jag mer bör göra på min första ensamma resa ute i världen. Jag gillar äventyr, men även historiska monument och en del fest ibland också
#2 2012-09-06, 14:21
Syrax
Dykfirmor finns overallt i Thailand och de flesta kurser ar pa intensivniva. De utfors oftast i grupp med ratio 1 inst. for 4 elever. pris varierar men skulle tippa 10-15k bath for OW och lite mindre for AOW.

Du kan fa ett bra paketpris om du bokar via samma firma men stirra dig inte blind pa priset. Finns manga skojjare i branshen tyvarr.
Ga runt och checka in butikerna, fraga om hur kursen kommer ga till, pratar instruktoren svenska eller ar du okej med engelsktalande? Ingar mat, upphamtning fran hotell osv? Vilket rykte har firman om du kollar pa natet?

Ett OW/Open water cert fran PADI tar 3 dagar (1 dag pool/stand och 2 dagar dyk fran strand/bat) och later dig i slutet av kursen dyka till 18m. Du ar aven certifierad for att fa hyra utrustning pa egen hand.

Advancekursen ar 2-3 dagar och handlar framst om att gora ett djupdyk till 30 m for att se hur du paverkas av nitrogen narcosis. Du far valja sjalv om du ex vill lara dig fotografering, vrakdykning, nattdyk, navigering osv.

Att direkt ga fran OW till Advance utan nagra extra dyk emellan ar enligt mig idiotiskt, finns sjalvklart undantagsfall.
Jag har sjalv guidat AOW dykare pa 30m som inte ens lart sig/kommer ihag grunderna ifran OW kursen vilket har resulterat i situationer dar de utsatt sig sjalv for stor fara. Visar sig att de inte ens har 10 loggade dyk, bara gjort kurs pa kurs och ar "advanced" .

Ett tips ar att ta ditt OW nagonstans i borjan av din resa, dra sedan vidare och gor nagra fundives pa vagen, ta sedan ditt AOW i nagot annat land, pa sa satt far du erfarenhet och omvaxling. Om du vill kopa din egen utrustning sa rekommenderar jag dig, att som semesterdykare bara kopa en bra mask som passar ditt ansikte, slang med en snorkel ocksa. Resten kan du alltid hyra, oavsett vad de i butiken sager att du behover.

Phiphi i Thailand ar ok dykning men jag lagger min rost for Similan Islands!
Edit, googla hin daeng och hin muang.

Har inte lust att outa mig i traden sa slang ivag ett pm med var i Thailand du tankt aka sa ska vi se vad jag kan gora.
#3 2012-09-06, 19:01
musklerr
Tack för svar!

Jag funderar på att gå denna utbildningen http://www.dyka-i-thailand.se/start/contactme.asp

Jag hade tänkt ta både scuba diving och sedan advanced.

Vad tror du om det?
#4 2012-09-09, 11:35
Åkt till Koh Tao, dykskolornas mecka! Tog själv mitt cert där.
Det bra mycket billigare där än på andra kusten. Det ända negativa var att vattnet var ganska grumligt, men det kan bero på att regnperioden precis var över när jag kom dit.

Jag kan tipsa dig om Crystal dive eller Bans diving, båda riktigt bra skolor imo.
#5 2012-10-10, 16:48
tearsneverdry
jag slänger in lite tipps oxå =)

ETT gör inte din dyk utbildning på koh Tao! det har under många års tid varit väldigt hård konkurens på ön när de gäller dykning vilket har resulterat i låga priser o snabb utbildning... Nu tänker du o billigt billigt o snabbt kan ju inte bli bättre...

Men jo då de e en liten fabrik på den ön som matar ut dykcert så e de heller inte så noga med utbildningen utan vill bara certa folk... har sj jobbat 1 månad på Tao men drog lika fort igen då de var utbildning o arbete under usla förhållanden.

Däremot kan jag tippsa om Phi Phi, Lanta och krabi.

Phiphi e kannon =) lite dyrare än andra ställen men jäkligt bra. kan varmt Rekomendera Moskito Diving eller Adventure diving.... bra service bra utrustning och bra dyk båtar =) Om du väljer Moskito diving så fråga efter Daniel (svensk) eller Walter (holländare) de e de bästa instruktörerna du kan hitta på phiphi =)

Som nån tidigare nämnde så är inte zero - hero en vidare bra kombo men om du måste så gör OW på phiphi gör några fun dives o åk sedan till lanta o gör din AOW där samt avsluta med ett besök på Hin daeng & Hin Muang. i Jan så e risken att se Mantor ganska stor =) o dyker du där igen i slutet på din resa så har du chans till att få se val haj =)

sammanfattning:

Koh tao - NEJ

Phiphi: Moskito diving eller adventure diving. Boende: Ban thai Guesthouse eller när du kommer av båten så snacka med What på Visa Travel så fixar han billigt bra boende till dig. Festa Jordans irishpub slinkys och apache =)

Lanta: Lanta divers, Flippflopp Divers, Lanta fundivers =)

Krabi: Kon tiki diving
#6 2013-02-19, 13:00
bohrdohr
Angående Koh Tao så har jag bara positiva erfarenheter men det bror nog lite på hur tur man har med instruktör osv. Var helt ok dykning men inget extraordinärt men när man bara ska ta sitt OW så känns det som att få in tekniken är det viktiga och inte att se massa (även om man såklart får se en heldel häftiga grejer så kan jag tänka mig att det finns mer spektakulära ställen då man nu bara tar båten ut 10-15 min från stranden och dyker där).

Många dykskolor hyr in frilansare som håller i kurser lite när de känner för det, om man kan hyfsad engelska så skulle jag rekommendera att ta det på engelska. Är inte någon avancerad engelska och om man hade tänkt att dyka utomlands i framtiden så är det lika bra att lära sig vad allt heter på engelska från början då man knappast kan förvänta sig svenskar överallt. Vi fick en instruktör på två personer och betalade för det 9000 Baht (runt 2k SEK) och fick då fyra nätters gratis boende på en ganska schysst resort. Då vi bara var två personer så fick vi väldigt mycket dyktid då övningarna man måst göra gick väldigt snabbt, så blev typ som fyra stycken fun dives (man gör fyra dyk i havet), samtidigt så såg vi ju dock grupper om 6-7 personer och då måste det bli väldigt rörigt. Så gäller ju att ha lite flyt.