Hitta diskussioner med liknande innehåll

Cykla på Irland

#1 2013-03-18, 18:07
Komprav
Hej, jag och en vän hade tänkt oss att vi skulle cykla runt på Irland i augusti och har nu lite frågor angående detta.

1. Är augusti en bra månad på Irland? Är vädret bra? Vanligtvis sol eller regn då? Vi är båda lite värmekänsliga (svenska temperaturer är perfekt), det bör väl inte vara något problem?

2. Hur får man tag på en cykel? Lättast att ta med hemifrån eller kan man hyra/köpa där?

3. Vad ska man besöka?

4. Hur lång tid behöver man vara där för att man ska hinna uppleva det man vill uppleva?

Tack!
#2 2013-03-18, 18:11
AkForce
Låter underbart, kan känna den kalla vinden och fuktiga stänket under den grå himmelen. Kanske så bryter solljuset molnen igenom mot afton, där ni skådar det i en storslagen vista.
#3 2013-03-18, 18:36
flashgrenade
Håller med AkForce, riktigt soft idé att dra till Irland och cykla lite.

Har tyvärr inte svar på några av dina frågor ts
#4 2013-03-18, 18:40
Att hyra cykel där bör inte vara några problem, speciellt inte om ni väljer att hyra cykel i en stad. Man ska även kunna hyra cykel one way (alltså hyra cykel i A men lämna den i B).

Vad vill ni se och göra? Måste ju finnas en anledning till varför ni valde just Irland. Annars kanske du kan fundera på vad ni vill se och göra. Hur mycket tid ni behöver beror på vad ni ska se och göra, samt hur länge ni ska stanna på varje plats. Men även hur länge ni vill cykla varje dag.
#5 2013-03-18, 18:47
Gado
Fantastisk idé. Ni får bara inte vara rädd mulet väder och någon regnskur då och då. Otroligt harmonisk natur utanför städerna, som de också är harmoniska med fantastiskt nattliv. Enormt mycket att se längs vägarna kring kustvägen, cliffs of moher är ett måste att se, måste nog vara det mäktigaste jag sett. Trots att Irland är litet så skulle jag själv ta med min egna cykel, kan bli obekvämt att anpassa sig till ny sittning, styre dämpning o.s.v.

Stannar ni på hostel ska det inte vara något problem att hitta kring 20 euro per natt och person.
#6 2013-03-18, 19:08
Komprav
Ja, det har länge varit en dröm och tänkte äntligen göra slag i saken. Någon av er två första som har erfarenhet av det? Eller av att vara på Irland över huvudtaget?

Spyrran och Gado: Har ni båda varit där? Vilken del av året var ni där och hur var vädret då? Grejen är att jag har inte en överdrivet bra cykel i Sverige heller, en city-mountainbike. Alltså dämpning i både framhjuled och sadeln, men inte övedrivet mycket, samt ganska smala däck. Ingen riktig långfärdscykel alltså, men inte heller raka motsatsen. Tror ni man för en rimlig penning kan hyra bättre där?

Vi vill till Irland för att uppleva naturen. Jag har själv varit på Nya Zeeland och det var otroligt, men som jag har fått för mig så kan Irland på sina ställen vara ännu bättre. Och dessutom skulle vi vilja uppleva ett landskap på cykel. Är detta "rimligt"? Alltså, tror ni att det är värt det? Självklart vill man ju uppleva lite av det mytomspunna barhänget också, är det så bra som man tänker sig det?

Tror att hostel lockar om det inte är för dyrt. Men skulle det annars gå att tälta? Är det många som i vår ålder (22~) som gör detta? Alltså cyklar runt landet?

Gado - vad betyder bra nattliv? Är det skönt häng på barer/pubar? Eller mer klubbar?

Tack för snabba svar!
#7 2013-03-18, 19:54
Min enda erfarenhet av Irland var en weekendresa till Dublin. Har dock inte varit där i augusti. Men juni-augusti ska vara de varmaste månaderna. Jag läste på någon sida att genomsnittstemperaturen i augusti ska vara 18-22 grader.

Men tänk på att det finns variationer på Irland. Det är till exempel skillnad på Dinglehalvön, country Clare (som har bland annat Cliffs of Moher), Ring of Kerry med flera. Så jag tror det bästa är att välja ett område och fokusera på det.
#8 2013-03-18, 20:06
Komprav
Ursprungligen postat av Spyrran
Min enda erfarenhet av Irland var en weekendresa till Dublin. Har dock inte varit där i augusti. Men juni-augusti ska vara de varmaste månaderna. Jag läste på någon sida att genomsnittstemperaturen i augusti ska vara 18-22 grader.

Men tänk på att det finns variationer på Irland. Det är till exempel skillnad på Dinglehalvön, country Clare (som har bland annat Cliffs of Moher), Ring of Kerry med flera. Så jag tror det bästa är att välja ett område och fokusera på det.


Okej, när var du du där (vilken del av året) och var du även utanför Dublin? Vad hette hemsidan där du såg detta?
#9 2013-03-23, 11:48
Audumla
Just cykling på Irland känns halvjobbigt? Det finns ju inga vägrenar och folk kör bil som tokar även på de allra minsta vägarna. Det är heller ingen sikt, på grund av hedgerows, alltså höga häckar längs vägarna (stänger in/ut boskap). Jag har bott där i nästan tio år, men undvek att cykla på grund av dessa saker. Det kanske går jättebra? Om jag ändå skulle cykla där skulle jag välja Ring of Kerry eller county Clare-Galway.
#10 2013-06-20, 11:11
Fiachra
Det bästa ni kan göra är att skicka iväg ett mail till failte Ireland ( irländska turistbyrån) förklara vilka områden ni tänkt er och dom skickar hem massor av härlig information. Jag jobbar på turistbyrån i nordväst och skulle helt klart slå ett slag för Sligo . Det går bra att hyra cykel för ca 15 euro per dag. Kanske får man en bättre deal om man hyr för hela veckan. Det ser farligt ut att cykla här. Folk kör fort o det finns som sagt väldigt få cykelvägar, trotts detta är det väldigt mycket folk som
Cyklar . Lifta är också poppis och man träffar mycket folk.vädret ja.... Det finns ju en orsak till att det är så grönt här... Ibland är det 4 årstider på en dag. Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder: ) ta med regnställ och med lite tur behöver ni inte använda det : )
#11 2013-06-26, 01:36
85932
Vädret på Irland är ungefär likadant året runt, fisljummet och regnigt Det lär inte bli varmare än i Sverige, förra sommaren som jag spenderade på Irland kämpade sig termometern upp till 25 grader en enda gång, annars låg det på max 20 grader. Ganska kallt på nätterna dock så ta med bra sovsäckar om ni ska tälta!

Cykel lär inte vara några problem att få tag på, det finns säkert ställen att hyra på. Tänk bara på att cykelvägar är ganska ovanligt, och vägarna på Irland är smala, ofta i dåligt skick, dålig sikt och folk kör som tokstollar. Kanske läge för en liten vimpel på pakethållarna så ni syns ordenligt?!

Vad man ska besöka beror ju helt på vad ni är intresserade av, och vilket område ni vill sikta in er på. På västkusten finns Ring of Kerry (superfint, men fullsmockat av turistbussar...). Om ni cyklar Ring of Kerry kan jag varmt rekommendera en avstickare längst ute på halvön, ut till Ballinskelligs via Portmagee. Vägen längst ute vid klipporna är helt fantastisk, kolla Google maps! På västkusten finns också Cliffs of Moher som är otroligt fint, Dingle bay, Connemara, Galway... På östkusten har vi såklart Dublin men också Wicklow mountains som verkligen är värt ett besök. West Cork området i söder är också superfint. Det finns massor att se!

Hur lång tid man behöver, tja... Jag bodde på Irland i nio månader och det fanns fortfarande saker jag inte hann se och göra, så mitt tips så lång tid ni bara kan!