Hitta diskussioner med liknande innehåll

Jag och flickvän runt i asien i 9 månader. Era tips!

#1 2013-05-12, 21:02
Rohel99a
Jag och min flickvän ska åka runt i asien from 1okt i år till och med maj-juni någon gång 2014.

Vi skulle verkligen behöva lite tips om resan, bra att tänka på, vad man ska/kan ta med. Alla tips är bra tips! Allt ifrån att det kan vara bra att man ska ha med en viss myggspray till att tejpa remmarna på väskan på flygplatsen eller ta med destinationsnamnet på en pappersbit i Kina (när man åker taxi) för dem inte fattar Engelska. Vad vet jag, vad har ni för erfarenheter?

Vill även ha lite resmålstips, äventyr, upplevelser och sevärdheter i länderna.

VI ska till följande länder:

Kina, Vietnam, Laos, Kambodja, Malaysia, Thailand, Filippinerna, Nya Zeeland och Australien.


Mvh R & L
#2 2013-05-12, 21:15
Asurman
Nu tänker jag främst på Kina där jag har personliga erfarenheter. Ni borde inte åka ut på landet utan turistgrupp, guide eller liknande. Ju längre från städerna man kommer desto sämre bli engelskan (dvs 0). Annars ska ni alltid kräva taxameter när ni åker taxi och bara åka i officiella taxi bilar. Undvik också försäljare som står utanför stora turisthålor typ förbjudna staden. De säljer dyrt skräp"
#3 2013-05-13, 21:35
Rohel99a
Ursprungligen postat av Asurman
Nu tänker jag främst på Kina där jag har personliga erfarenheter. Ni borde inte åka ut på landet utan turistgrupp, guide eller liknande. Ju längre från städerna man kommer desto sämre bli engelskan (dvs 0). Annars ska ni alltid kräva taxameter när ni åker taxi och bara åka i officiella taxi bilar. Undvik också försäljare som står utanför stora turisthålor typ förbjudna staden. De säljer dyrt skräp"Okej, som till exempel kinesiska muren? Det känns i och för sig ganska självklart med en guide ut dit.

Tack! Ja jag köper då inget onödigt, mig lurar dem inte! (Hoppas jag!)

I kina hade vi tänkt besöka Peking, Shanghai, Guangzhou & Hong Kong.

Det enda vi vet att vi vill kolla på är kinesiska muren, men var?

Har även kollat upp lite andra ställen så som; Yangshou, Hangzhou, förbjudna staden, yuyuan garden och nanjing road.

I Vietnam Gamla staden & Ha long bay.

I Laos har vi väl bara kollat gibbon experience.

Angkor Wat är ett måste också.

Behöver tips på bra ställen i Thailand som inte är översvämmade av turister, och filippinerna.

Självklart kommer det att vara turister på många av "måste-se-ställena" men ge oss mer tips! Era smultronställen

Tack!
#4 2013-05-14, 00:11
KronansDroghandel
Ursprungligen postat av Rohel99a

Tack! Ja jag köper då inget onödigt, mig lurar dem inte! (Hoppas jag!)


Då blir mitt tips detta- Ta det inte så hårt när du blir blåst för det kommer du garanterat bli under 9 månader i Asien. Se det som en del av upplevelsen.
#5 2013-05-14, 07:18
Rohel99a
Haha okej!

Grejen är att jag inte hade tänkt att köpa något, ska spendera alla pengar på "vettiga" saker.

Ni har säkert rätt, någon/några gång/-er kommer jag säkert köpa någonting och troligtvis bli blåst.

Tack för tipset!
#6 2013-05-14, 13:10
Ursprungligen postat av Asurman
Nu tänker jag främst på Kina där jag har personliga erfarenheter. Ni borde inte åka ut på landet utan turistgrupp, guide eller liknande. Ju längre från städerna man kommer desto sämre bli engelskan (dvs 0). Annars ska ni alltid kräva taxameter när ni åker taxi och bara åka i officiella taxi bilar. Undvik också försäljare som står utanför stora turisthålor typ förbjudna staden. De säljer dyrt skräp"


Dummaste jag hört. Åk absolut inte med någon turistgrupp. I samtliga större kinesiska städer kan en stor del av befolkningen hyfsad engelska, och de kan bra engelska vid turistattraktioner. Vid flygplatser, tågplatser och andra kollektivtrafiktjänster finns det oftast en kassa med personal som kan bra engelska, annars går det alltid att ta sig runt med lite fantasi. Befolkningen är ofta mycket hjälpsamma och glad över att träffa turister och hjälper dig mer än gärna.

I Kina ska du satsa främst på Beijing som är en fantastiskt intressant stad, ge det minst en vecka. Yangshou och Guilin är annars en favorit med otroligt vacker natur och bra klimat. Xi'an kan vara roligt att besöka för att se Terracottaarmen, men har inte så mycket i övers att erbjuda i min mening. Hong Kong är väldigt västerländskt, men har sin charm och Macau är ett måste om du är intresserad av spel, då värdlens största casinoområde är belagt där.

Du bör inte besöka den Kinesiska muren vid Badaling, vilket är den vanligaste platsen för turister att åka till. Den är ofta fullknökad med turister och folk som vill sälja saker till dig. Mutianyu är ett bättre val, med mindre turister och försäljare.

I Laos åker du till Gibbon experience i norra Laos. (riktigt kul!) Se till att boka i tid via deras hemsida. Vill du festa kan du åka till backpackernästet vid Vangvieng eller 4000 islands. Om du tycker om att åka motorcyckel rekomenderar jag att åka "The loop". Riktigt kul och man får chansen att se "det riktiga Laos" på landsbygden, samt en rada sevärdheter. http://www.travelfish.org/blogs/laos/2013/03/07/the-tha-khaek-loop/

I Kambodja ska du absolut inte missa Angkor Watt i Siem reap som är ett gigantiskt tempelområde. Man kan hålla sig sysselsatt här i veckor om intresset finns. I Phnom Pehn finns det massor med sevärdheter, men främst är det the killing fields och S21 som gäller. Man får en överblick över allt skit den Kambodjanska befolkningen utstått under åren, i en värld som glömts bort i väst. I sihanoukville kan du åka om du vill vila upp dig. Underbart ställe med skön atmosfär. Rekommenderas om du vill festa.

Vietnam har massor av intresse om du är intresserad av kriget. Finns även massa vackra stränder som inte nåtts av turisthorderna än. Sök och du skall finna godsaker!

I Thailand ska du i min mening undvika de värsta turistställena som Phuket, Pattong, pattaya och Koh samui. Bangkok är en riktigt häftig stad och är väl värd ett besök. Vill du lära dig dyka har du världens billigaste dykskolor på Koh Tao (västerländska dyklärare. Även svenska om du så vill) och det är bara några timmars färd till världens största strandfest på Koh Pangan. Norra Thailand med Chiang mai som utpost är även intressant, och man får en möjlighet att se ett annat Thailand. Vill du äta köttbullar, ligga på underbara sandstränder och festa med svenskar åker du till Koh Phi Phi.

I Malaysias huvudstad Kuala lumpur finns det massor att göra. Sätt dig på en rooftoopbar och njut av en god öl och stadens atmosfär, eller varför inte kolla på formel ett?

Har du några frågor ska jag besvara dom bäst jag kan! Ha en underbar resa!
#7 2013-05-14, 22:01
Charles26
Låter skoj, jag blir avundsjuk.

Vietnam är helt klart min favorit av de länder du ska till. (Har bara varit i Thailand och Kambodja av dom andra du nämde) Ho Chi Minh City gillade jag inte särskilt mycket men ändå en kul upplevelse. Trafiken är bortom galen och det är ett jävla tutande på mopparna dygnet runt. Störande till en början men man vänjer sig. Kul var det dock att gå omkring i timmar utan att se en annan västerlänning, massor av Vietnameser som stirrar på en och barn som blir helt till sig och pekar. Man får nästan en känsla av att dom inte sett västerlänningar förr. Vill man dock ha västerländskt sällskap finns naturligtvis backpackerområdet i centrala Saigon, dom kallar Ho Chi Minh för Saigon förresten. I backpackerområdet är det dock åt helvete för mycket försäljare horor och knarkhandlare för min smak, man får knappt en lugn sekund. Resten av staden märkte jag inte av nånting sådant, bara trafiken som var påfrestande.
Ligger en grym italienare i backpackerområdet som är värd ett besök dock, med det taffliga namnet "Good morning Vietnam". Trots läge och namn en riktigt bra restaurang. Rekommenderar tonfiskcarpaccion.

Min absoluta favorit i Vietnam är dock staden Dalat. Svalt och skönt klimat året runt och starka franska influenser, det var franskarna som grundade staden. Riktigt bra mat och fint landskap. Tempot är lugnt, ett bra ställe att vila upp sig på och komma ifrån hettan en stund. Peace café är en billig restaurang med en riktig duracellkanin till ägarinna, hon ränner runt och snackar med alla, hela tiden. En upplevelse.

Var en sväng på ön Phu Qouc också, det var helt ok där. Men det håller sakta på att bli som vilket turistghetto som helst.

I Kambodja gillade jag faktiskt bara ett litet ställe i Sihanoukville som heter Otres beach 2. Där var en fin strand och ett par barer, Sams bar är den bästa. Rory från england bakom baren och brudarna i köket är upplärda av köksmästaren från Ritz i London. Ett riktigt skönt ställe utan försäljare och svennebananer. Kambodja är ju betydligt fattigare än framförallt Thailand så försäljare och tuktukchaffisar är väldigt påflugna. Något jag hade svårt att hantera på en trevligt sätt. Om du ska se Angkor Wat och vill spara 20 dollar så kör bara förbi biljettkiosken, man får se 90 procent av stället gratis ändå.

Thailand är i min menig förstört av turismen, visst går det säkert att hitta något guldkorn någonstans fortfarande men det är inte det enklaste. Som redan har varit på tal i tråden så är det mycket svenska köttbullar och framför allt Bob Marleys greatest hits skiva. Har du riktig otur får du dessutom höra Gyllene Tider.
Ska dock ge dig mitt guldkorn som jag hittade på Koh Pagnang (Fullmoonparty ön). En bungalowresort vid namn Bancha Sramanora. den ligger en bit in i djungeln och är väldigt stillsam. Dom lagar fin thaimat där och har dessutom en liten "pool" med skönt kallt vatten som kommer från bergen runt om. Enda stället i Thailand där jag personligen verkligen trivdes. En gång i månaden håller dom dock technofest där och det kommer en jävla massa tyskar dit och kör tungt och hårt hela natten.

Mina fem cent. Hoppas det var till hjälp.
#8 2013-05-14, 23:06
Asurman
Ursprungligen postat av Busstation
Dummaste jag hört. Åk absolut inte med någon turistgrupp. I samtliga större kinesiska städer kan en stor del av befolkningen hyfsad engelska, och de kan bra engelska vid turistattraktioner. Vid flygplatser, tågplatser och andra kollektivtrafiktjänster finns det oftast en kassa med personal som kan bra engelska, annars går det alltid att ta sig runt med lite fantasi. Befolkningen är ofta mycket hjälpsamma och glad över att träffa turister och hjälper dig mer än gärna.

Det jag skrev var att TS inte borde åka ut på landet utan guide eller annan person som kan prata kinesiska. Men ja, om TS är i Beijing och ska till t.ex. sommarpalatset ska han INTE åka med guide.
#9 2013-05-17, 08:31
DrGreenthumb
Missa inte norra Thailand!

Laos är otroligt vacker.
Bolevan plateue (stavning?)
Vang vieng är min favoritstad, inte för tubingen (som knappt finns längre) utan för den otroligalandskapen och alla grottor.
Vientane är astråkigt.
Don det är SOA lugnaste och skönaste ställe, som någon sa "its where travellers take vacation"

I Kambodja har du flera intressanta städer, förutom Kratie som kan vara världens tråkigaste stad.
Och som redan sagt, missa förfan inte Angkor, ge det tid då det är OTROLIGT stort.
Känner ni er lite mer äventyrliga finns det mer tempelkomplex ca 100-150km norr om Siem reap, fast här är det djungel som gäller, ni bör ha guide med er.
#10 2013-05-17, 08:46
Leijona
Vill ni ta en drink med fantastisk utsikt så ska ni till Jin Mao Tower i Shanghai. Baren Cloud 9 ligger på 87:e våningen tror jag. Minns inte hur hissen såg ut när man kom in, men jag kommer ihåg att vi klev av nånstans ca vid våning 50. Där ligger lobbyn (!) och man byter även hiss där. Där kunde man ställa sig i mitten av byggnaden och se heeeeela vägen ner till botten och hela vägen upp. Jag som inte är höjdrädd fick svindel. Det var lite häftigt!
#11 2013-05-17, 12:58
DrGreenthumb
Ursprungligen postat av Charles26
Låter skoj, jag blir avundsjuk.

Vietnam är helt klart min favorit av de länder du ska till. (Har bara varit i Thailand och Kambodja av dom andra du nämde) Ho Chi Minh City gillade jag inte särskilt mycket men ändå en kul upplevelse. Trafiken är bortom galen och det är ett jävla tutande på mopparna dygnet runt. Störande till en början men man vänjer sig. Kul var det dock att gå omkring i timmar utan att se en annan västerlänning, massor av Vietnameser som stirrar på en och barn som blir helt till sig och pekar. Man får nästan en känsla av att dom inte sett västerlänningar förr. Vill man dock ha västerländskt sällskap finns naturligtvis backpackerområdet i centrala Saigon, dom kallar Ho Chi Minh för Saigon förresten. I backpackerområdet är det dock åt helvete för mycket försäljare horor och knarkhandlare för min smak, man får knappt en lugn sekund. Resten av staden märkte jag inte av nånting sådant, bara trafiken som var påfrestande.
Ligger en grym italienare i backpackerområdet som är värd ett besök dock, med det taffliga namnet "Good morning Vietnam". Trots läge och namn en riktigt bra restaurang. Rekommenderar tonfiskcarpaccion.

Min absoluta favorit i Vietnam är dock staden Dalat. Svalt och skönt klimat året runt och starka franska influenser, det var franskarna som grundade staden. Riktigt bra mat och fint landskap. Tempot är lugnt, ett bra ställe att vila upp sig på och komma ifrån hettan en stund. Peace café är en billig restaurang med en riktig duracellkanin till ägarinna, hon ränner runt och snackar med alla, hela tiden. En upplevelse.

Var en sväng på ön Phu Qouc också, det var helt ok där. Men det håller sakta på att bli som vilket turistghetto som helst.

I Kambodja gillade jag faktiskt bara ett litet ställe i Sihanoukville som heter Otres beach 2. Där var en fin strand och ett par barer, Sams bar är den bästa. Rory från england bakom baren och brudarna i köket är upplärda av köksmästaren från Ritz i London. Ett riktigt skönt ställe utan försäljare och svennebananer. Kambodja är ju betydligt fattigare än framförallt Thailand så försäljare och tuktukchaffisar är väldigt påflugna. Något jag hade svårt att hantera på en trevligt sätt. Om du ska se Angkor Wat och vill spara 20 dollar så kör bara förbi biljettkiosken, man får se 90 procent av stället gratis ändå.

Thailand är i min menig förstört av turismen, visst går det säkert att hitta något guldkorn någonstans fortfarande men det är inte det enklaste. Som redan har varit på tal i tråden så är det mycket svenska köttbullar och framför allt Bob Marleys greatest hits skiva. Har du riktig otur får du dessutom höra Gyllene Tider.
Ska dock ge dig mitt guldkorn som jag hittade på Koh Pagnang (Fullmoonparty ön). En bungalowresort vid namn Bancha Sramanora. den ligger en bit in i djungeln och är väldigt stillsam. Dom lagar fin thaimat där och har dessutom en liten "pool" med skönt kallt vatten som kommer från bergen runt om. Enda stället i Thailand där jag personligen verkligen trivdes. En gång i månaden håller dom dock technofest där och det kommer en jävla massa tyskar dit och kör tungt och hårt hela natten.

Mina fem cent. Hoppas det var till hjälp.


Vet inte när du var där men aldrig att man ser 90% av Angkor wat gratis. Förutom vid entren till området finns det vakter i varje tempel, vissa mindre tempel kan man väl komma undan med men aldrig de stora och de som är värda att se.
Att betala 20 dollar är det minsta man kan göra då man som besökare bidrar med slita sönder området tillsammans med alla andra tusentals turister som är där varje dag.
Kambodja är ett fattigt land och resurserna är enorma för att hålla denna site fin och städat så att ni alla kan besöka den.
20 dollar är inget gentemot det man får tillbaka. Jag hade kunnat betala 100 dollar.
#12 2013-05-17, 18:32
Ursprungligen postat av DrGreenthumb
Vet inte när du var där men aldrig att man ser 90% av Angkor wat gratis. Förutom vid entren till området finns det vakter i varje tempel, vissa mindre tempel kan man väl komma undan med men aldrig de stora och de som är värda att se.
Att betala 20 dollar är det minsta man kan göra då man som besökare bidrar med slita sönder området tillsammans med alla andra tusentals turister som är där varje dag.
Kambodja är ett fattigt land och resurserna är enorma för att hålla denna site fin och städat så att ni alla kan besöka den.
20 dollar är inget gentemot det man får tillbaka. Jag hade kunnat betala 100 dollar.


Jag kan inte minnas att det var några som kollade biljetter någonstans? Jag visade då aldrig upp någon. Jag tycker dock givetvis man ska betala. Platsen är värd att bevaras och då behövs det pengar.