Hitta diskussioner med liknande innehåll

Transmongoliska utan resebyrå: ryskt visum, hur?

#1 2013-05-22, 11:10
Blarghson
Hej, hoppas jag postade i rätt forum. Har sökt en del, men har inte hittat tydliga svar på hur man ska göra om man ska fixa visum till Ryssland.

Jag och en kompis skulle vilja åka längs Transmongoliska nu i slutet av augusti, men det verkar nästan omöjligt att skaffa fram ryskt visum om man inte åker via en resebyrå, vilket:

1. Är jättedyrt.
2. Är tråkigt med tanke på att allt är planerat i förväg.

Har läst på forumet här att en del rekommenderar rysslandsresor.se, alternativt realrussia.co.uk för att fixa inbjudan till visum, men är de trovärdiga? Känns lite jobbigt att man måste skicka passet.

Det vi vill ha är helt enkelt visum för 30 dagar, första tågbiljetten till Ekaterinburg, och en bokning på något billigt hostel i Moskva för de första dagarna innan man tar tåget. Vi vill inte vara begränsade till att behöva stanna ett visst antal dagar på ett visst ställe på vägen (på ett dyrt förbokat hotell), utan tycker det är roligare att vara lite spontan. Till exempel couchsurfa (www.couchsurfing.com). Är det ens möjligt att göra så här? Har också läst att ryska ambassaden i Stockholm ska vara ganska svår att få visum från.

Vidare resa till Mongoliet verkar det vara mycket enklare att skaffa visum för, och Kina är inte jättesvårt heller. Alltså, vi vill inte åka på någon tantig paketresa eller så, utan vi vill resa på egen hand.

Tack på förhand för alla svar! Hoppas det räcker med infot jag gav, säg till annars.
#2 2013-05-22, 21:43
Quietdrive
Så mycket dyrare är det inte via resebyrå. Med tanke på all hjälp ni får med visum t.ex.
Tänk på att ni måste ha visum till Mongoliet och Kina också. Att bara skicka iväg passet till en resebyrå så dom fixar de tre visumen åt er, är värt det extra.
Som sagt är det ju svårt att fixa visum på egen hand, man behöver oftast en inbjudan från nån i landet.

Och det där med tantresa, det är det verkligen inte bara för ni bokar via resebyrå.
De fixar bara visum och tågbiljett, sen får ni klara er bäst fan ni vill. Det är ingen organiserad resa.
Visst kan man köpa paketresor, med planerade stopp, hotell, utflykter osv, men det är ju en helt annan grej. Då drar priset såklart iväg.

Jag bokade via iventustravel.se
Transmongoliska järnvägen var en av de bästa resor jag gjort. Jag reste på egen hand hela veckan och gjorde vad jag ville, när jag ville. Alla som man stötte på i vagnarna reste på samma sätt. Inga gruppresemänniskor där inte. Jag reste under lågsäsong. Under högsäsong (sommar) ser man nog fler organiserade grupper i vagnarna.

Lycka till!
#3 2013-05-22, 22:14
Blarghson
Hej,


Tack för svar! Jag har varit i kontakt med Iventus, men de skickade en offert på en paketresa! Typ med guide och allt. Det var just det som skrämde mig lite. Men måste man ha alla hotellbokningar i alla städer gjorda i förväg? Kan man inte spontant gå av nånstans och hänga några dagar?

Hur är det med andra resebyråer?

Visum till Mongoliet och Kina får de gärna fixa också, men de länderna är som sagt inte lika strikta med planeringen.

Har sätt en personlig planeringsdeadline nästa vecka, så det är bra om allt är fixat tills dess!
#4 2013-05-22, 22:25
judemust
Åk inte med resebyrå!

Har åkt den på egen hand, det var inte så svårt att skaffa visum vi åkte bara till ambassaden lämnade in visumansökan med en fakead "invite" som man köper på nätet för 20 dollar (googla invitel letter russia) Visumet kostade ca 500kr alla instruktioner finns på deras site.

Köpte en enkel till Moskva och tog in på ett hostel.
Dagen därpå drog vi ner till tågstationen och köpte biljett dit vi ville åka(irkutsk, tredjeklass för 1100kr)
Där bodde vi innerboende hos en ryss, han mötte upp oss på stationen. Sjukt chill var det lagade mat tillsammans han visade oss runt vi festade ect.

Hade inget visum till mongoliet så gick till ambassaden i irkutsk och fixade det. Mycket billigare och enklare än att göra de från sverige.

Sen köpte vi därefter biljett till Ulaanbaator från irkusk på tågstationen där.

Kinesiskt visa bör du fixat från Sverige.
#5 2013-05-22, 22:56
Quietdrive
Nu har du två varianter rekommenderade. Bara tänka vad som känns bäst för dig.
Ska du åka 3:e klass som judemust får du nog köpa biljett på plats, då svenska resebyråer bara verkar sälja första och andra.

Personligen så tycker jag inte det verkar lättare att "gå till ambassaden i Irkutsk och ansöka om visum". Man måste lägga ner tid på att hitta dit, göra sig förstådd och sen vänta på att hämta det. Gör du det i Sverige via resebyrå så skickar du bara in passet och har allt sån skit klart innan du drar. Det tycker jag känns tryggt så man slipper krångla med sånt under resan.

Jag behövde inte boka boende i förväg i Ryssland via Iventus.
När du skickar förfrågan så får du ju skriva att du bara vill ha biljetter, inga paketresor.
Klart de vill att du ska köpa så mycket som möjligt när du inte påpekar vad det är du vill.

Planerar du att stanna lite längre på obestämd tid på olika platser så kanske det är bäst att du köper biljetter på plats ändå. Tror nog behöver ha datum osv klart om du bokar från Sverige.
#6 2013-05-23, 08:55
Blarghson
Jag tänkte påbörja resan genom att anlända till Moskva andra hälften av augusti. Vore kul att hänga där några dagar, för att sedan åka iväg.

Får väl kontakta Iventus igen och tjata på att jag inte vill ha en paketresa, utan så enkelt som möjligt. Men att de kan boka utan hotell stämmer inte. I mailet jag fick tillbaka stod det att de bara fixar visum och biljetter om man också bokar hotell via dem. Detsamma gäller en annan resebyrå jag kontaktade. Och det blir fina (läs dyra) trestjärniga hotell i så fall enligt resplanen. Alltså inte så mycket äventyrskänsla.

Om vi ska göra ryskt visum (rekommenderas!) måste hela vistelsen i Ryssland bokas genom oss (hotell, tåg). Läs mer om visum här: http://www.iventustravel.se/Transsibiriska-jarnvagen-pa-egen-hand-Visum. Tyvärr kan vi inte boka hostel i Ryssland.


Och andra resebyrån:

Dock kan vi bara hjälpa dig/er med visum till Ryssland när vi bokar in er för alla övernattning + transporter du tänker göra...tyvärr är det bara så,
och det är även enligt den ryska lagen.


Tråkigt att det inte finns något mitt-emellan.

Det verkar sjukt riskfyllt att försöka fixa fejkinbjudan från Ryssland för att på så sätt få visum, särskilt om ryska ambassaden i Stockholm jagar spioner och därför nekar visum med minsta tvivel, som det nämnts i andra trådar. Tänk om man inte får visum och aldrig får åka? Men har också läst att ryska konsulatet i Göteborg är lite snällare, man kanske kan åka dit istället.

Funkar den här guiden tro?

http://www.waytorussia.net/Travel/VisaSupport.html

Är det möjligt att åka in i Ryssland med tåg via något annat land, typ Ukraina? Jag hade tänkt resa lite innan också.
#7 2013-05-23, 12:25
Quietdrive
Ryssland är svårt, det bara är så, men jag behövde iaf inte boka hotell ens första natten i Ryssland när jag bokade via iventus. Dock så behövde jag boka hotellnatt första natten när jag anlände till Peking.
Åkte för ett år sen, kanske har förändrats eller så bara glömde dom bort det.

Kolla in den här sidan för fler tips före och under tågresan.
Den hjälpte mig en del.
#8 2013-05-24, 09:51
Blarghson
Jo jag har läst den hemsidan tidigare. Men är Realrussia bra resebyrå för att fixa visum? Känns ju lite so-so att behöva skicka passen till England... Synd att visum är det enda hindret just nu, ryssar får ju åka hit utan visum!

Jag får maila Iventus igen och tjata lite. Men det kanske beror på att ryska ambassaden i Stockholm skärpt reglerna, så nu behöver man boka hotell också.

Verkar nu som om det bara blir jag som åker. Då kanske det är bäst att åka genom en resebyrå, lite tråkigt att försöka klara sig på egen hand.