Hitta diskussioner med liknande innehåll

Berätta allt du vet om Sri lanka, Marissa, Yala m.m!

#1 2013-10-26, 17:54
Har börjat titta på en resa till Sri lanka. Verkar vara ett hyfsat välbevarat land - än så länge hyggligt turistfritt och mycket vackert.
Tittar på boende i Marissa, någon som har tips på bra boende där?
Det jag hittat känns rätt så dyrt jämfört med tidigare semester i Asien, mycket ligger runt 400 kronor natten. Är övertygad om att det går att komma billigare undan.
Runt 200 - max 300 kronor natten, någon som har bra hotell att rekommendera där?
Standarden behöver inte vara skitbra, men runt 3 stjärnor eller så.
Viktigast att det är rent och fräscha sängar, gärna pool med absolut nära stranden.
Har hittat dubbelrum på The spice house, Mirissa, någon som varit där?
Där kostar dubbelrum 55 dollar natten. Det borde gå att komma billigare undan känns det som.

Är också i behov av tips på nationalparken Yala. Hittade en uppgift om att inträdet kostar runt 120 kronor, där tillkommer kostnad för jeep med chaufför cirka 300 kronor. Stämmer, eller?
Tips på prisvärt boende där, behöver ej finnas pool men ska vara fräscht och rent.

Kom igen och hjälp cirkusdjuret nu!
#2 2013-10-26, 18:49
sampie
Tjena, var i Sri Lanka med tjejen för 1,5 år sedan och kan vart rekommendera det! Boende var prisvärt och standarden var bra, 100-200 kr har jag för mig att rummen ofta låg på, men jag har svårt att komma ihåg exakta siffror. Vi var där i maj, så det var väl lågsäsong i större delen av landet.

I Mirissa bodde vi på Club Mirissa som jag kan rekommendera, betalade nog ca. 100 kr natten. Var iof inte precis vid stranden, men i närheten. De ordnade blåval och delfinsafari för runt 300 kr plus.

Yala besökte vi en förmiddag, en tur på 4 timmar, vilket kändes fullt tillräckligt. Man kunde även välja ett paket med både för och eftermiddagstur. Vi bodde i närliggande samhället Tissamaharama i en trevlig stuga precis vid ett risfält. Kan tyvärr inte komma ihåg namnet, men jag tror det bara finns en handfull olika boenden där. 16000 rupies har jag för mig vi betalade för turen, vilket är nästan 800 kr enligt en valutaomvandlare. Kursen kan ju ha varit annorlunda då också. 9000 rupies var nog det lägsta budet vi fick av omkringkörande jeep-pojkar på kvällen, men det kändes lite taskigt att inte boka från dom vi bodde oss tyckte vi. Såg förövrigt en leopard. En skymt iaf.

Annars ett lite ramdom tips är att äta på hotell. Kändes som att det nästan alltid var bra mat på lokala hotellet i vilken lokal håla som helst. Vi var inte helt säkra hur det funkade med portioner, men de lokala folket åt ofta ur samma tallrik, så vi beställde nog för det mesta en portion som räckte till båda.

Springhoppers är en frukosträtt som jag saknar än idag. Man kan behöva säga till dagen innan om man vill ha det.
#3 2013-10-26, 18:58
Spongebobfyrkant
Sri Lankas turistorter är knappast hyggligt turistfria. Mirissa är väldigt populärt och därmed ett stort antal turister, främst i perioden november - februari. Sedan börjar det sjunka avsevärt. Jag bodde på flertalet gästhus i Mirissa för omkring 25 kronor / natten, men du verkar leta efter hotellstandard och där har jag inte mycket på fötterna. De boenden som var mer av gästhuskaraktär som mer eller mindre låg PÅ stranden kostade omkring 50-100 / natten.

Mirissa är otroligt litet så att gå runt och fråga är det bästa alternativet till ett billigt boende. Prututrymmet är stort.

En liknande plats som Mirissa är annars Unawatuna (strax söder om Galle). Inte lika stor strand, men lugnt vatten. I Mirissa är vågorna relativt höga för badande så man får tajma några vågor för att kunna komma ut och simma. Vissa människor lyckades väl sådär med det under den tid jag var där och beslöt sig för att bada på grunt vatten istället. Så kan det gå! I Unawatuna finns annars en mycket trevlig strand vid namn Jungle Beach. Många turister känner säkerligen till denna och det bör vara smockfullt under högsäsong, men det är en undanskymd och mycket trevlig plats med väldigt lugnt vatten.

Hotel i Sri Lanka är inte en benämning på ett hotell i vår ordlista utan en matplats. Om nu det var det som tidigare skribent menade.
#4 2014-01-14, 18:04
Jag är också intresserade av att höra recensioner från folk som har varit där.. Jag och några till kommer att resa ner i mitten av Februari och stanna ca 3 veckor, har tänkt att hålla oss mest runt Galle/Unawatuna/Hikkaduwa för att bara ta det lugnt och snorkla/dyka.

Men är även sugen på att åka till Yala (nationalparken) samt till någon "riktig" stad som inte är gjord för turister och bo där några dagar.

Är det värt att stanna några dagar i Colombo eller ska man sticka därifrån på en gång när man landat med flyget? Verkar inte finnas speciellt mycket att göra där.


Bästa stället för snorkling direkt från stranden? Samt bästa dykturen?

Alla tips är välkomna
#5 2014-01-16, 00:05
elvirawp
Hej har en massa frågor om sri lanka som ni som varit där gärna får svara på
Är det något man inte borde missa? Vi ska resa runt lite, så allt ni vet, vi är mest intresserade att av se fin natur, djur och fina stränder.

Hur är maten kan man hitta en köttbit, eller är det mest då grytor? Jag är allergisk mot fisk och jordnötter, förstår dom bra engelska och vet någon om maten innehåller fiskolja ofta? Jag överlevde 6veckor i Thailand, men då hade jag en lapp skriven på thailändska. Nu vet jag ingen som kan srilankiska(?) så har ingen översättning... :|

Priser är alltid kul att veta, vad är priser på "standarsgrejer" vi kommer mest troligt äta på resturang alla måltider.

Blir det kallt på kvällarna/blåser mycket?

Hoppas någon orkar svara på några av mina frågor iallafall, hade varit kul!
#6 2014-01-19, 13:27
Avonlea
Många pratar engelska i Sri Lanka. Menyerna på turistorterna är på engelska.
En rätt kostar kring 30-50 kr. Billigare på de lokala restaurangerna, där man kan få en lunch med rice and curry kan man få för cirka 180-400 rupier.

I december var det inte kallt på kvällarna, förutom i Ella och Nuwara Eliya, där det var kring 20-23 grader på kvällen.

Mirissa var en trevlig strand. Dock en del med mycket vågor och en del med lite mindre vågor. Från Mirissa kan man lätt ta bussen till Galle. Där kan man kolla på ett gammalt fort och hus i kolonialstil, plus att det finns mycket affärer där. I Mirissa fanns det ingen bankomat, kan vara bra att veta.

Vill man åka till ensligare stränder, finns det i Tangalle, men med mycket vågor. Stranden Goyambukka var fin.

Det är billigt och enkelt att åka buss i Sri Lanka, bara man inte har för mycket packning. Men det kan också gå, då får man lägga de största väskorna på motorn bredvid föraren.

Fin natur kan man se om reser tåg mellan Kandy-Nuwara Eliya-Ella. Tågen är mycket populära, så vill man vara säker på sittplats kan man boka hemifrån på exporail.lk.

Vattnet i Unawatuna var badvänligt med svaga böljande vågor. Ganska tvärdjupt efter ett par meter ut dock. Gillade inte maten där och lite dyrare, jämfört med resten av orterna som vi bodde på i Sri Lanka. Galen trafik längs huvudgatan, som är trång.

Boendena i Sri Lanka är av sämre standard och dyrare än i Thailand. De är inte mycket för att laga grejer och lakanen kan vara fläckiga.

Människorna är annars vänliga om man bortser från påstridiga tuk tuk-förare. En riktlinje kan vara 40-60 rupier/km, men de tar ofta mer betalt av turister.
#7 2014-01-22, 08:48
tjoho
Gjorde 3 veckor Sri Lanka över jul och nyår och är grymt nöjd.
Bodde sista natten på airportvilla.com men det passar också bra första natten om man bara vill ta det lugnt i egen villa med pool efter flyget. En liten bit att gå till restauranger men helt ok.
Hade 15 nätter i http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Mihin-Villa/Bentota/57772 som ligger strax utanför Bentota. 150 meter till stranden som är 2 km och där var vi själva på vår km 13 första dagarna, sista 2 dagarna var det 4 personer som badade på "vår" strand.
Ska du bo på Mihin villa så boka deras lyxrum så får du ac i stället för bara fläkt, det behövs. Värdfamiljen tar 10 kronor per maskin de tvättar.
Frun i huset lagar grym mat, en rätt per dag och det kostade 15 kronor per person om det var vegetariskt och 20 kronor om det var kyckling.
Ligger en fin restaurang alldeles bredvid som heter Amals. De har strandstolar och parasoller samt servering på stranden, det utnyttjade inte vi men vi käkade där ofta.
I Hikkaduwa bodde vi 2 nätter på ett lugnt fint ställe med billig bra mat och en sval skön pool. http://www.hildaguesthouse.ch/index.html 250 kronor per dubbelrum och natt men tyvärr ingen ac.

Galle, Mirissa, Hikkaduwa besökte vi bara kort och det kändes som det räckte. Bentota passade oss bra eftersom det var så lugnt och sen tog vi tuktuk in till större staden Aluthgama när vi ville shoppa och trängas med folk.

Gjorde en rundresa 4 dagar 3 nätter där vi besökte tex Yala, tandens tempel och en massa mer. En grymt bra chaufför som kunde svara på alla våra frågor och som körde lugnt och säkert. Annars är trafiken kaotisk. Skrik till om du vill ha kontaktuppgifter så skickar jag över.

Yala i sig var inte så upphetsande. Vi skumpade runt i 6 timmar i jeepen men de flesta djuren såg vi ändå under rundresan. Valsafari läckert. Cultural show ungefär som i alla andra länder, dans, trummor och gå på glödande kol. Sköldpaddsfarm kul, elefantsjukhus och -barnhem läckert. Tåg är löjligt billigt och en upplevelse i sig, åk gärna genom bergsområdena så får du en underbar utsikt.

Shopping av kläder i Nuwara Eliya är ett tips, de har inte förstått att vissa märken är dyra i Europa.
Shopping lade vi inte mycket tid och energi på så jag kan inte uttala mig så mycket mer.

Mat på restaurang billigt om man vill det. Går man på fina restaurangerna på stranden kostar det självklart mer men det billigaste vi käkade lunch för var 9 kr per person.

Lokal sprit billig men jag har inte vågat prova den än, vill ju behålla synen.

Prata med folk, ett underbart folk som är ruskigt hjälpsamma. Säljare och andra som vill tjäna pengar på dig kan leva med ett tydligt nej.

Lycka till!
#8 2014-01-22, 23:07
elvirawp
Tack så mycket för bra svar!! Vet ni hur det är med kontantkort där nere vad dom kostar att köpa och kostar att ringa hem med? Var svin dyrt med halebop......
#9 2014-01-22, 23:21
tjoho
Största mobiltelebolaget heter Dialog och du får ett simkort redan på flygplatsen sen är det bara att fylla på med valfritt belopp. Info fanns i en liten folder vi fick så snart vi kommit genom tullen.
Vi gick in på en liten butik där det stod Dialog-refill eller något liknande och fick hjälp.

Dialog har också wifi-hotspots lite här och där, gratis.

Mycket tiggare och även en del barn, vi var stenhårda på att inte ge dem godis vilket de frågar efter utan mat om det verkar som de behöver det.

Har ett bra tips i Nuwara Eliya om ni ska dit, en skola/hjälpstation som startats av svenskar och som hjälper fattiga.
Känns stort att åka dit och ha med lite leksaker till barnen och ser deras glädje.
#10 2014-02-06, 19:06
AMD64
Sri Lanka rekommenderas! Det är otroligt vackert och om du ger en människa ett leende så får du tusen tillbaka! Jag var där för sex år sedan. Kommer ihåg (konstigt nog ) att en Gin and Tonic kostade 14 kr i hotellbaren. Vi bad att få bli uppgraderade till ett bättre hotellrum och gick med på att betala mellanskillnaden för ett dyrare rum. Jag glömde fråga hur mycket dyrare det skulle bli och när det var dags för att betala hotellräkningen så förberedde jag mig på det värsta. Fick betala 160 kr extra för två veckor!

Sparsam som jag är (man kan ju lägga pengarna på G&T) så bestämde jag mig för att tvätta upp ett par byxor själv på rummet. När jag skulle resa hem så hittade jag ett papper i hotellrummet där det stod att tvätt av ett par byxor, inklusive strykning, kostade 4 kr...

Vi var i Negombo och bodde vid stranden (50 meter från havet). Det var i början på juli och tydligen var detta lågsäsong då vi i praktiken var ensamma på hotellet. Maten var fantastisk. Fanns både lokal meny och västerländsk mat. Tror att vi (2 pers) tillsammans brände ca 16 000 kr för två veckor. Detta inklusive resa, hotell, restaurangbesök, lite shopping och utflykter.

Kort sagt, det är ett fantastiskt vackert land med vänliga människor. Jag ska åka igen till sommaren!