Hitta diskussioner med liknande innehåll

Vandra från Sverige till Norge

#1 2014-05-04, 22:42
Misojer
Hej!
Jag och min pojkvän hade planerat, i väldigt länge nu, att vandra till Norge. Det enda vi vet att det ska vara uppåt i Norge, vid bergen.
Vi har fått rekommendationer att vi kanske, eftersom denna blir våran första vandring, borde vandra i Sverige.
Vad tycker ni?
Vad borde man ha med sig när man vandrar så lång sträcka? Har ni några kartor man kan följa, hemsidor som har information, eller stigar man kan följa?
Vad ska man ha med sig för kläder? Hur ska man göra med maten?
Allt sån information skulle bli jättebra, eftersom vi är nybörjare.
Också -- Hur mycket pengar ska man spara?
Vandringen hade vi planerat att göra under sommaren. Vi båda är 18 år gamla, ''lagom'' tränade killar. Vi gillar promenader på stan, men det är nog inte samma sak att promenera i stan som att vandra genom landet.
#2 2014-05-04, 22:44
UnkenLuft
Och hur lång sträcka talar vi om? Hur ser leden ut?
#3 2014-05-04, 23:06
MrFisher
Som "unkenluft" skriver, det underlättar ju att komma med goda råd om man vet vart och hur långt ni ska gå...

Går man längst en skaplig vandringsled är inte karta helt nödvändigt, men bra att ha tillsammans med en kompass. (Detta förutsätter dock att man kan använda grejerna!)

Rent generellt skulle jag definitivt avråda från att göra en allt för lång premiärtur i ett annat land om ingen av er vandrat tidigare. Prova istället först en kortare dagstur (1-2mil) i skogarna nära hemmet, då märker ni ganska snabbt om/vart ryggsäcken skaver, om knän och rygg pallar att gå med belastning, om skorna är OK och så vidare. Skulle det skita sig är det lättare att ringa efter hämtning...

Annars är svaret på de flesta av dina frågor "det beror på", måste få mer info för ett vettigt svar!
#4 2014-05-07, 13:13
En papperskarta behöver man inte byta batterier på, är den inplastad så tål den regn. Kompass är användbart och inte särskilt dyrt, men man kan klara sig ganska bra genom att titta på solen, den står i söder runt klockan 13 på sommaren och rör sig 15°/timme. Den smarta telefonen skulle jag lämna hemma och istället ta med en billig lur med bra batteritid, kanske en med inbyggd radio, då kan ni lyssna på vädret även om mobilen saknar täckning. Telefonen behöver inte heller vara på hela tiden. En liten handhållen GPS kostar mindre än en tusenlapp om man anser sig behöva det.

Som tidigare sagt, testgå hela utrustningen innan och lär er hur grejerna fungerar (kartan och GPSen bör använda samma koordinatsystem). Ullstrumpor är dyra men sköna att gå i, kan handtvättas och sedan hänga på tork på ryggsäcken, byt under någon rast om det behövs.
#5 2014-05-08, 00:18
Misojer
Hej!

Ja, alltså jag hade tänkt mig att ni kunde ge mig några tips på några stigar man kan ta.
#6 2014-05-08, 02:39
Zapko
Ursprungligen postat av Misojer
Hej!

Ja, alltså jag hade tänkt mig att ni kunde ge mig några tips på några stigar man kan ta.


För att kunna ge er tips så får du gärna komma med mer information. Ska ni gå från A till B, där ni tar kollektivtrafik till A, och kollektivtrafik hem från B? Eller ska ni göra någon form av rundresa, så att ni återvänder dit ni började vandringen och därmed kan köra bil och parkera den vid startplatsen också?

Ska ni börja i Sverige och vandra in i Norge, eller går det an att resa från Sverige till Norge och påbörja vandringen väl i Norge?

Hur länge planerar ni att vara borta, och hur långt planerar ni att gå varje dag? Vilken nivå vill ni ha på vandringen? Eftersom ni inte är vana vandrare, vill ni ha en enkel nivå? Planerar ni att tälta, bo i fjällstugor längs vägen eller ordna boende/övernattning på annat sätt?

Vad är syftet med vandringen? Att se något specifikt? Ni verkar ju vilja se berg i alla fall.
#7 2014-05-08, 21:41
gniff754
Det låter som ni vill upp till fjällen och inte bara vandra från Strömstad till Oslo. Fjällen ser rätt lika ut på svenska och norska sidan gränsen. Att vandra längs med Kungsleden från Abisko är en klassiker och en bra nybörjartur. Vill ni hålla på en vecka kan ni vandra till Kebnekaise och sen vidare till Nikkaluokta.

Hur dyrt det blir är helt upp till er.Går att köpa billiga gamla ramryggsäckar på loppis som funkar utmärkt. Tält och stormkök lär behövas, maten kan du köpa billigt i närmsta affär om ni nöjer er med pulversoppa, pulvermos, knäckebröd och liknande. Sen kan man bo i stuga också, kostar lite mer men skönt om det är blött ute.

Men som någon sa, pröva att ge er ut på hemmaplan först, gärna i dåligt väder så att ni vet att sakerna ni har funkar även när det är blött. Läckande regnkläder eller kängor gör ingen glad