Hitta diskussioner med liknande innehåll

Visum Mozambique

#1 2014-10-10, 16:39
pajjpen
Tjenare! Kommer att åka till Mozambique i en vecka om ett par månader och blev precis tillsagd att jag måste ha visum (sjukt ovan vid att behöva ansöka om det, kommer ju trots allt från sverige)
Iaf så undrar jag om det e något man kan söka via post? Har mailat ambassaden såklart men har inte fått något svar än. Någon som har erfarenhet om detta?
Det är en bra jävla bit att ta sig till Stockholm och tillbaks för mig så hoppas jag kan undvika det.

MvH
#2 2014-10-10, 17:56
S-cup
Deras ambassad är inte den snabbaste på att svara på mail. De var dock snabbare än LAM (deras flygbolag), fick svar tre-fyra veckor efter att jag mailade en väldigt simpel fråga...

Men ja, du kan skicka passet och ansökan i ett brev till ambassaden. Men skicka för guds skull med rekommenderad post, annars kan det bli väldigt jobbigt. Skicka även med porto så du får tillbaka grejerna.
Gör det så snart som möjligt, för även om det bara tog en eller två veckor för mig så kan du förstås ha otur så att det tar ännu längre tid.


Vart i Mozambique ska du?
#3 2014-10-10, 18:23
pajjpen
Ursprungligen postat av S-cup
Deras ambassad är inte den snabbaste på att svara på mail. De var dock snabbare än LAM (deras flygbolag), fick svar tre-fyra veckor efter att jag mailade en väldigt simpel fråga...

Men ja, du kan skicka passet och ansökan i ett brev till ambassaden. Men skicka för guds skull med rekommenderad post, annars kan det bli väldigt jobbigt. Skicka även med porto så du får tillbaka grejerna.
Gör det så snart som möjligt, för även om det bara tog en eller två veckor för mig så kan du förstås ha otur så att det tar ännu längre tid.


Vart i Mozambique ska du?

Åh, bra får fixa det i helgen och skicka iväg på måndag! Jag ska till Tofo och dyka
#4 2014-10-11, 01:04
S-cup
Ursprungligen postat av pajjpen
Åh, bra får fixa det i helgen och skicka iväg på måndag! Jag ska till Tofo och dyka

Snuskigt bra dykvatten där emellanåt, och när det är "dåligt" så är det fortfarande ruskigt bra.
Var där en månad och dök med Peri Peri (dykcenter), trevlig personal, bra dykplatser och bra utrustning. En av instruktörerna/dykledarna heter Frida och är svensk, otroligt trevlig och rolig att dyka med!
De andra centren är nog bra de med, dök med Peri Peri för att vi hade ett kontrakt med dom.

Under flera dyk såg vi knölvalar, går inte att beskriva hur maffigt det var. Kommer nog aldrig få upplev lika bra dyk igen.
Vissa av dyken kunde dock vara ganska svåra på grund utav starka strömmar. Men åtminstone Peri Peri var vädigt noga med att välja dykplats efter folks kompetens så det var aldrig något problem. Hände väl ett fåtal gånger att någon "fastnade" på ytan och drev iväg en bit, men då var det inte svårare än att vi andra fick vänta på botten någon minut extra.

Kan även rekommendera att ni åker på en ocean safari. Risken är att ni "bara" ser knölvalar, faktum är att hälften av gångerna vi åkte ut så var det bara knölvalar. Vissa gånger var dock underbara. Som den allra sista gången, då såg vi:
En stor jävla manet, en sköldpadda, en flock på 6-7 knölvalar som simmade nära båten, en knölval som under ett par minuter inspekterade oss på båten (stoppade upp huvudet och glodde på oss), en bebisknölval (≈2 månader) som gjorde konster för oss, en hammarhaj, en "flygande" mobula, en jättemanta, ett par delfiner och ett par valhajar som vi snorklade med. Men som sagt, oftast händer det inte alls så där mycket.

Några tips:

Det finns inget snorklingvatten i närheten, så jag skulle lämna snorkel och fenor hemma och hyra istället.

Om du går längs stranden mot Tofo point (en "spets" man kan runda för att komma till en annan strand) så finns det ett ställe som säljer smoothies och pannkakor. Tror det är ganska dåligt skyltat, men utanför finns det som en liten lastpall med trä"bänkar" runt. Och när du kommer in till affären så ser du lite smycken och kläder till salu samt surftidningar.
Gå in där och köp pannkaka och smoothie. Ruskigt goda och Maria som äger stället är jättetrevlig. Är stängt på måndagar (tror jag det var) samt lite då och då om det är bra surfväder, eftersom Maria surfar.

Vid själva marknaden finns det en restaurang som heter Brancos. Där har de i stort sett två saker; pizza och "hot rocks". Pizzorna är jättegoda, vegetarisk med fetaost och vitlök är en personlig favorit. Hot rocks är precis som det låter, varma stenar som du får på bordet och själv får tillaga din egen mat. Du kan välja mellan kött, räkor och någonting mer. Som vegetarian testade jag det inte, men alla andra sa att det var otroligt gott. Om inte annat så är det roligt. Akta dig bara för stenarna, för de är verkligen supervarma.

Finns en restaurang som heter Tofu Tofu, ligger lite avsides (ett par minuters gångavstånd). Leta rätt på det stället om du har tid. Mycket god mat, och framförallt billigt. De har helt klart den godaste maten i förhållande till priset.

What u want är en annan restauran jag verkligen kan rekommendera. Deras bruschetta som man kan få som förrätt är snuskigt god, speciellt om du häller på olja och vad det nu var mer som var i flaskorna. Hände flera gånger att vi tog en bruschetta till efterrätt

Om du stöter på Albatroz (ligger bredvid Peri Peri) så backa genast! Otrevlig personal och maten är ingen höjdare. Nu betalade jag visserligen bara ett fåtal gånger, men den maten var ingen höjdare. Annars så "fick" vi alla våra måltider där gratis. usch, fy och fan säger jag bara... Du kan dock få en timmes internet för en väldigt billig peng, så du kan förstås gå dit och dricka en öl eller två.

Casa Barry har helt klart godast mat, men de är också helt klart dyrast. Jag rekommenderar dock att du någon gång under vistelsen går dit och köper en lyxfrukost, mycket mycket gott.

Det finns ett ställe som anordnar quadbiketurer. Var mycket populärt bland de jag åkte med; ni får varsin fyrhjuling och åker iväg. Man kan t.ex. åka till en by, få mat och sedan åka någonstans och kolla på solnedgången.

Vid Tofo point finns en sanddyna som är lite högre än alla andra. Gå dit och njut av utsikten. Jag rekommenderar starkt att du går dit för att titta på soluppgången! Väldigt vackert.
Observera dock att vid det området samt på stranden som finns på andra sidan är det inte säkert att gå själv när det är mörkt. Det har hänt flera gånger att ensamma människor blivit rånade där. Är ni två eller ännu fler så verkar det dock vara hur lugnt som helst.

Att ta en chappa (busstaxi) till Inhambane är en upplevelse. Mitt rekord är att ha åkt tillsammans med 25(!) personer, spädbarn ej inkluderat. Du förstår när du kommer dit vilken bedrift det är. Ett tips är att försöka sitta så långt bak som möjligt. Var dock beredd på att folk inte använder deoderant. Att betala för en privatchappa kostar inte mer än hundra kronor (har jag för mig), så det kan vara värt det. Se dock till att få ett pris innan ni åker. Tror 400 metica var ett normalt pris, men om du är duktig på att pruta kan du säkert få något billigare. Är det mycket folk kan man ibland bli tvungen att betala 500, men betala aldrig mer än det.

I Inhambane upplevde jag att det i stort sett bara fanns fyra saker som var värt att besöka; bankomater, en "chinastore" (≈supermarket), marknaden och Vodacom. I Vodacoms butik kan du billigt skaffa ett SIMkort till din telefon. Har för mig att det kostade en hundring för att få runt 2 gigabyte. Be dom fixa allting åt dig, kan vara svårt att göra själv. Påfyllning kan du sedan köpa på marknaden i Tofo. Observera att du behöver passet med dig för att köpa själva SIMkortet.

På vägen till Inhambane finns en bensinmack där det även finns en bankomat. Jag skulle däremot inte använda bankomaten eftersom korten blir hackade stup i kvarten. Jag klarade mig, men det var flera i min grupp som inte hade sådan tur.

Gillar du bollsporter kan du spela med lokalbefolkningen på eftermiddagen, de hänger nästan varenda dag på stranden, oftast är det fotboll men ibland volleyboll. De är mycket trevliga och har inget emot att man spelar med dom, de verkar bara tycka det blir roligare. Om du själv tar med en boll och det inte är någon annan som börjat spela kan du ge dig fan på att det kommer folk som vill vara med.

Försäljarna kan vara jobbiga, speciellt på marknaden. Men var bara klar och tydlig och att du bara kollar och att du inte vill köpa någonting just nu. Om du får för dig att säga "jag köper något sen", ja... då kommer de försöka prata med dig varje dag. Ungarna på stranden som försöker sälja armband är lite enklare att bli av med. Var bara vänlig men bestämd så går de nästan alltid på en gång. Finns dock en unge som ett par gånger började gråta för att man skulle tycka synd om den. En i gruppen gav han dock mat första gånge så vi fick väl skylla oss själva.

Har du någon sliten handduk eller dylikt kan du med fördel ta med den och sista dagen använda som bytesgods i marknaden. Är väldigt svårt att få tag i handdukar (så tro inte att du kan köpa en där) och de värderas ganska högt.

Finns många herrelösa hundar och jag upplevde att de alla var väldigt snälla. Det finns dock en som kallas Alfie som inte är att lita på. Han har garanterat råkat ut för väldigt elaka människor så det tar ett tag innan han börjar lite på en. I början hände det att han nafsade efter oss...

Vågorna är perfekta för nybörjare när det gäller surfning. Finns en surfshop precis vid stranden som även ger lektioner, väldigt billiga har jag för mig. Värt att veta dock är att alla tjejer är som galna i instruktören; en stereotypisk surfsnubbe.

Vattnet var åtminstone på Albatroz (där vi bodde) drickbart direkt ur kranen, även om det emellanåt såg... gult ut. Fast hellre det än tillfällena då det smakade klor. Annars är det inte så dyrt att köpa vatten, men jag valde att hellre dricka från kran (ingen från min grupp råkade illa ut). Är man osäker kanman förstås koka vattnet.Så här mycket skriver S-cup när han är lite småfull en fredagskväll. Hoppas du fick något bra tips. Kommer jag på något mer vettigt skriver jag ner det igen, har du några frågor så är det bara att fråga på.
#5 2014-10-11, 17:55
pajjpen
Haha ja du, var ska jag börja!
Knölvalar på ett dyk hade varit underbart. Har sett oftantligt många i sommras när jag var på min första vända i sydafrika, fick även snorkla med en, men på ett dyk.. då jävlar hade Pajjpen blivit glad!

Har redan bokat dyk och boende som ett paket, kommer dock inte ihåg vilka det var jag skulle dyka med, men dom hade fått bra betyg så det blir säkert bra Annars är det väl Manta raysen som lockar speciellt med Tofo, och anledningen till att jag valde det stället. Jag har dykning inbokat varje dag så vet inte riktigt om jag har tid till en ocean safari (en hel dag är det antar jag) men om jag skulle ha tid till en, får man då hoppa i vattnet om man skulle se en manta, val eller hammarhaj tex? Annars känns det lite meningslöst enligt mig.

Alla andra tips om matställen sov får jag ha i åtanke, tackar för dom

Juste, jag kommer bo på Baia sonambula guest house (http://www.baiasonambula.com/index.html)
som ser riktigt fint ut

Mvh!
#6 2014-10-13, 07:13
P.G
Det är bara att gratulera till ett utmärkt val av resmål. Jag skaffade visum på gränsen, men det är nog inte dumt att fixa det på förhand.
#7 2014-10-13, 13:06
pajjpen
Ursprungligen postat av P.G
Det är bara att gratulera till ett utmärkt val av resmål. Jag skaffade visum på gränsen, men det är nog inte dumt att fixa det på förhand.

Enligt vad jag har läst så går det ej att fixa på annat sätt än via ambassad. Håller på att lösa det atm sen e det bara en dryg väntan tills man får åka
#8 2014-10-26, 00:14
pajjpen
Allting har äntligen blivit löst efter många samtal som aldrig hann fram innan dom stängde och mail som inte svarades på. Vill ni ha hjälp med några frågor eller annat gällande visum så får ni gärna Pma eller skriva här så kan jag säkert svara på det
#9 2015-10-13, 20:22
blubb_7
Hej, ska åka till Moçambique ganska snart och lånar tråden lite för att fråga er som varit där om man behöver vaccineras mot gula febern och ett intyg på det när man åker dit? Var på svea vaccin och fick de man behöver men hon var tveksam på om man behövde gula febern... kommer mellanlanda i sydafrika. Googlat som en galning utan att bli mycket klokare.
#10 2015-10-14, 20:42
S-cup
Ursprungligen postat av pajjpen
Enligt vad jag har läst så går det ej att fixa på annat sätt än via ambassad. Håller på att lösa det atm sen e det bara en dryg väntan tills man får åka
I så fall har de ändrat någong gång de senaste två åren. När jag var där sökte många visum vid flygplatsen (Inhambane). Jag tyckte det dock kändes tryggt och säkert att redan ha det löst,

Ursprungligen postat av blubb_7
Hej, ska åka till Moçambique ganska snart och lånar tråden lite för att fråga er som varit där om man behöver vaccineras mot gula febern och ett intyg på det när man åker dit? Var på svea vaccin och fick de man behöver men hon var tveksam på om man behövde gula febern... kommer mellanlanda i sydafrika. Googlat som en galning utan att bli mycket klokare.

Jag är inte helt 100%, men nästan:
Du behöver bara vaccin mot gula febern om du tidigare befunnit dig i ett land där det är (relativt) vanligt förekommande. Sydafrika är inte ett sådant land. Sydafrika kräver t.ex. att du har ett vaccinationsintyg om du kommer med flyg från ett drabbat land. Till och från Moz. är det dock inga problem. Åtminstone inte för två år sedan.

Usch och fy för min mellanlandning i sydafrika.
Jag kom dit tidigt på morgonen som en typisk svenne i shorts, t-shirt och flipflop. Det var ju nästan nollgradigt ute och i flygplatsen var det inte så mycket varmare. Det blev dock varmt och skönt i Moz
#11 2015-10-14, 22:49
mohnomishe
Ursprungligen postat av blubb_7
Hej, ska åka till Moçambique ganska snart och lånar tråden lite för att fråga er som varit där om man behöver vaccineras mot gula febern och ett intyg på det när man åker dit? Var på svea vaccin och fick de man behöver men hon var tveksam på om man behövde gula febern... kommer mellanlanda i sydafrika. Googlat som en galning utan att bli mycket klokare.


Om du kommer via Sydafrika är det lugnt. Om du däremot hade kommit med Ethiopian Airlines via Addis hade du behövt gula febern-stämpeln... det händer att de vid immigration-kontrollen tvångsvaccinerar de som kommer med den flighten och saknar stämpeln.