Hitta diskussioner med liknande innehåll

Är Neapel farligt eller är det en myt?

#1 2014-10-15, 19:56
Venicones
Har visserligen varit i Neapel en gång tidigare, men det var flera år sedan och besöket var mycket kortvarigt. Funderar på att åka till syditalien någon gång nästa sommar och börja i Rom och sedan åka söderut ner mot Sicilien. Givetvis är då Neapel ett självklart stopp. Har kollat på bilder och det verkar finnas en hel del sevärt i staden, bland annat mycket statyer.

Då kommer den stora frågan: Är Neapel verkligen så farligt som det ryktas med camorran och våldsbrottslighet och allt det där eller är det överdrivet? Är det farligt för en ensam vuxen man att röra sig i stadens centrala delar kvälls- och nattetid? Gissar att det finns vissa områden man ska undvika men det borde ju rimligtvis vara bostadsghetton utanför centrum.

Någon som vet och kan ge adekvat information? Finns det något särskilt område man ska undvika och i så fall vilket?
#2 2014-10-15, 19:59
Kirk.Douglas
Nä. Men där är väldigt skitigt och sjavigt. Husen är fallfärdiga och det ser ut som kriget dragit förbi. En besvikelse i mina ögon, fast ändå roligt att ha sett.
#3 2014-10-22, 13:32
Calogero
Personligen tycker jag att Neapel var jävligt vackert, var faktiskt inte speciellt skitigt när jag var där. Bodde förvisso med kompisar som var napoletanare, men då upplevde jag inte någon hätsk stämning åtminstone. Men visst märks det att man är i södra Italien. mycket mjukis och adidasbyxor som var poulära i Sverige under 90-talet. Mycket cannabis i luften.

Något som jag tycke rä intressant att Centro Storico i Napoli fortfarande är ett område där många fattiga människor bor, annars brukar ju den typen av kvarter gentrifieras med hipsters och en kulturell elit.

Gå till Di Matteo om du skall käka pizza. Fantastiskt gott, grym stämning och jävligt billigt. 3 EUR för en margherita med buffelmozzarella.
#4 2014-10-23, 00:24
Rekommenderar Chiaia samt Vomero, där kan man röra sig utan problem. Båda ligger till väster om Centro Storico, Vomero uppe på berget och Chiaia nedanför, mot havet.

Kvällstid kan du undvika att vanka runt i trånga gränder i Quartieri Spagnoli samt i kvarteren runt tågstationen.
#5 2014-10-23, 02:17
daladasen
Ta en båt ut till Capri om du vill turista, tar ca 20-30 minuter med färja
#6 2014-10-27, 21:52
Kalle-no
Ursprungligen postat av daladasen
Ta en båt ut till Capri om du vill turista, tar ca 20-30 minuter med färja

Åk til ischia i stället! Mycket mindre turister.

Napoli är en underbar och underskattad stad.
#7 2014-11-17, 22:01
JeanLuc
Som Exakte säger är både Chiaia och Vomero trevliga områden och där man kan röra sig tryggt dygnet runt, många trevliga barer och lounger. Neapel är en verklig storstad, där finns både förfallna och farliga områden och rika och trygga områden. Mängder med turister kommer till tågstationen och åker till hamnen för båtarna till Capri och ser bara kaos och fallfärdiga hus och gör sedan misstaget att tro att de "sett Neapel".
#8 2014-12-19, 13:30
kitemuort
Om Neapels centro storico, 17 kvadratkilometer, största i Europa som har i sig 27 olika tidsekoper:
« Considering that the site is of exceptional value. It is one of the most ancient cities in Europe, whose contemporary urban fabric preserves the elements of its long and eventful history. Its setting on the Bay of Naples gives it an outstanding universal value which has had a profound influence in many parts of Europe and beyond. » - UNESCO

Ang. förfallet, det är en skam att Italienska staten inte ta hand om ett så enormt och viktigt kulturarv. Neapels förfall avspeglar de värsta sidor av den interna kolonialismen dvs den strukturella rasism och diskriminering som gör koloniserades kultur, traditioner och språk till oviktiga, till last, till vidskeplighet, till "dialekter". Så som många andra viktiga historiska lämningar i hela södra Italien, Neapel förfaller och är kidnappad av Camorran som är italienska statens förlängda armen för den militära kontrollen av massorna och territorium, det är överbevisat att Italienska Staten har sedan 1861 alltid levt i symbios med Maffia, Camorra och Ndrangheta.

Att besöka Neapel är inte alls farligt, bara man håller sig borta från de värsta områden (Poggioreale, Mercato, Sanità, Forcella, Quartieri Spagnoli, Rione Traiano, Barra och Secondigliano) och uppträder som en människa. I Neapel finns mkt att se, dessutom kan man besöka andra mindre orter precis utanför Neapel som är mkt fina och relativt lugnare som: Pozzuoli med en stor Amfiteater, Campi Flegri/Baia där man kan snorkla i en undervatten museum, Pompeji, Hercolanum, Sorrento, Ravello, Paestum mm.
I Neapel hittar man även världens bästa och äldsta pizzeria: Da Michele
#9 2015-07-23, 20:01
SayKris
Skitfin stad. Lite som att befinna sig i en italiensk 50-tals film, men ganska nedgånget och smutsigt.
Vi var ett grabbgäng som åkte dit för två år sen på ett bröllop och jag fick utpekat en någorlunda stor maffialedare som dock var skyddad av en massa livvakter (så man kunde knappt se honom och verkligen inte komma honom nära). Så maffiamedlemmar såg man inte i staden då det gör dom till ett easy target. Det är väl vad som kommer med livsstilen, att man måste leva skyddat och inte bara rör sig hur som helst. Så som turist behöver man inte vara rädd för maffian.

Dock ser man en massa smågrabbar på moped (som zickzackar sig som galna genom staden) som rånar handväskor från damer och som vill sälja dig droger eller klockor. Det såg vi några ggr i alla fall. Men vi hade lokalt sällskap så det var aldrig några problem.

Men sålänge det inte står skrivet turist på pannan på dig och du virrar runt utan att ha koll på dina grejer så ska det nog vara lugnt.