Hitta diskussioner med liknande innehåll

Bo på Svalbard

#1 2015-05-25, 15:25
Sophfia
Har lite funderingar gällande Svalbard. Ska sommarjobba i Longyearbyen och har såklart läst att vissa grejer är svindyra medan andra är billiga (alkohol osv). Vad är svindyrt? Dvs bra att packa med sig från Sverige?

Hur fungerar det med internet?
Vad bör man packa för kläder egentligen? Läst att tempen normalt sett ligger mellan ca 10+ och -10. Dock blir det ju sjukt varmt när man drar upp i fjällen och solen bränner på...uppnås kanske samma effekt på Svalbard? Haha funderar på hur varma kläder man bör ta med, eller kanske snarare hur svala kläder man bör ta med! Vinterkläder känns som en självklarhet, men kanske bör man även packa bra mycket svalare? Eller?

Övriga tips?
#2 2015-05-25, 15:56
.BookHouseBoy.
Vad säger arbetsgivaren? Vad ska du jobba med?
#3 2015-05-25, 16:48
Quietdrive
Jag var på Svalbard runt midsommar förra året. Jag hade underställ, tunna vantar, täckbyxor och jacka. Det var svalt och friskt, inte kallt på det sättet. I juli är det ju såklart varmare. Det var molnigt hela vistelsen typ, så någon sol på fjället värmde inte mig, men som sagt, det är bara svalt och skönt.

Sen att det skulle vara så överdrivet dyrt är en sanning med modifikation. Vissa saker är dyra och andra är billiga. Vissa saker i mataffären har överpris medan andra har samma pris som i Sverige. Det är Coop som äger mataffären, så det finns coops lågbudget-artiklar som i Sverige. De är billiga. Bröd och mjölkprodukter är sjukt dyra. Läsk, lågbudgetgodis, kakor, konserver osv är billigt.
#4 2015-05-25, 17:36
Sophfia
Vet du hur det är med bakprodukter typ mjöl och havregryn? Antar att det inte finns havremjölk? Den är ju rätt perfekt annars eftersom den funkar som mjölk men inte behöver fraktas kyld. Får nog packa med några sådana kanske, men dom blir ju samtidigt tunga! Går och fixa perfa frukost med det iaf; overnight oats!

Låter hur som helst bra att det hela är lite överdrivet. Det kanske är lite som i övriga Norge? Vissa grejer är ju till och med billigare i Norge. Deras konservutbud brukar kunna leverera! Dock har jag nog fått uppfattningen att linser och sånt är dyrt? Synd för det är ju också sånt man kan göra bra grytor av. Tack för att du tog dig tiden att svara och ge lite tips

Nja, jag vill inte tjata på arbetsgivaren angående en massa detaljer. Det här är mest jag som är snål och lat :thumbsup: Jag vill inte packa helt fel för det blir tungt att bära och surt i slutänden. Och om jag kan maxa packningen med grejer som behövs men som är dyra på Svalbard så har jag ju lyckats snåla in en del där

Arbetsgivaren skulle återkomma med info om vad som ev fanns i boendet men misstänker att det kan behövas en påminnelse Lät som det kanske inte fanns så värst mycket i boendet vilket ju kan vara en smula surt eftersom jag ändå bara ska va där i ca 8 veckor. Aja. Internet känns dock rätt behövligt så att säga.
#5 2015-05-25, 21:36
Quietdrive
Köpte inte bakprodukter och lagade inte mat själv, så sådana priser har jag ingen koll på direkt. Havremjölk finns säkert. Alltså, Svalbardbutikken som den stora matbutiken heter, är större än många tror. Utbudet är bra, storleken är väl som en ICA Supermarket. Det är färskvarorna som drar iväg i pris då de flygs in från fastlandet typ dagligen.
Ett tips är dock att köpa med så många basvaror du får plats med, så slipper du iaf den kostnaden på plats.

Det finns ett par andra butiker som är mer som närlivs. De är dyrare än Svalbardbutikken, men har generösare öppettider.

En grym bar i Longyearbyen där många samlas på kvällarna heter Svalbar. De har bra mat (pubmeny) och riktigt bra öl om man gillar sånt. Priserna är kanske lite högre än i Sverige, men absolut inte mycket mer.