Hitta diskussioner med liknande innehåll

Väglivet i Tyskland -sunkigt intryck

#1 2015-06-13, 02:44
diese.leute
Bilade genom Tyskland för första gången för ett tag sen.
Jag skulle sammanfatta mitt intryck av Tyskland såhär: Sunkigt.

Speciellt på mackar, rasthof eller vad dom kallar det fick jag en väldig sunkig känsla jämfört med Sverige, nergånget på något sätt överallt, sunkig vägresturang mat och även ganska fula och nergångna människor med burdus attityd. Fick någon slags enorm falukorvsbit serverad med stekt potatis och någon äcklig majonäs. Andra gången var det torrgrillade kyckligklubbor eller någon oaptitlig wurst.
Hamburg såg också sunkigt ut med massa kranar, höga broar och industrier och ganska dålig luft.

Jag hatade även trafiken och autobahn, hela tiden ändras hastigheten mellan fri fart 80-110 och 130 eller så ligger det massa långtradare och långsamt gående bilar i höger filerna och blockerar en länge och sen kommer det dårar i 180 i ytterfilen ifall man vill göra en omkörning varav man får med andas i halsen gasa på ful gas när det blir en lucka kanske efter flera minuter. Dessa hastighets fluktationer hela tiden drar mycket mer soppa.
Tyskarna är även jobbiga med sina väldigt snabba filbyten hela tiden och nära inpå en.
Det var ju inte direkt man kan ligga med farthållaren på i 150 eller nåt som jag trodde och resan genom tyskland tog extremt mycket längre tid och energi än vad jag hade räknat med.

Extremt mycket bilar mellan Hamburg, Bremen även på natten. Stannade och sov en tupplur vid sidan av Autobahn på kvällen runt 23 och det var full rusningstrafik och enormt med långtradare som burnade förbi. Går inte jämföra med Sverige som är helt öde ute i landet på motorvägarna runt midnatt med enstaka långtradare och bilar.

När jag kom ner mot Dusseldorf och Ruhr området på natten höll jag på smälla av. Urdålig luft och det luktade avgaser eller industriföroreningar in i bilen och det var enormt med bilar ute på autobahn som körde i 170.

Annars var ju små byar man åkte igenom fina och pittoreska med klassiska tyska arkitekturen och mysigt och har tidigt besökt Burg stad vid Fehmarn som är fin stenbelagd småstad.

Jag undvek även köra hem genom tyskland sen och valde Holland istället i största mån som kändes otroligt fräscht med superfina nya tysta motorvägar i 130. Jag fick en väldigt positiv bild av Holland med trevliga fräscha och snygga människor vid mackarna och resturanger, modernt och fräsch arkitektur överallt och i sin helhe och grönt och fint landskap. Det påminde mer om Sverige fast snäppet modernare och fräschare. Holland är ett av världens mest tätbefolkade land men motorvägarna var helt öde nästan på dagen, t om mindre trafik än i Sverige. Riktigt schyst.

När jag körde mellan holland och bremen kom jag till en mer öde autobahn med fri fart och kunde för första gången trycka plattan i mattan längre perioder upp mot 200-210.
Jag kom ihåg hur jag körde hem på landsvägen mellan Halmstad och Värnamo på morgonen sen och det var inte enda enda bil ute knappt och hur lugnt och skönt det var mot Tyskland.
#2 2015-06-13, 02:59
Kirk.Douglas
Ursprungligen postat av diese.leute
Jag undvek även köra hem genom tyskland sen och valde Holland istället i största mån som kändes otroligt fräscht med superfina nya tysta motorvägar i 130. Jag fick en väldigt positiv bild av Holland med trevliga fräscha och snygga människor vid mackarna och resturanger, modernt och fräscht på något sätt och grönt och fint. Holland är ett av världens mest tätbefolkade land men motorvägarna var helt öde nästan på dagen, t om mindre trafik än i Sverige. Riktigt schyst.
Trafiken är annars ökänd i Holland för holländarna med trafikstockning etc., så de verkar undvika den i största möjliga mån. Kanske därför det var så lugnt, ingen holländare vågade sig ut på vägarna för de förväntade sig kaos.
#3 2015-06-13, 03:37
revodneb
Västsidan av Tyskland är väldigt sunken och nergången samt mycket hårt trafikerad, det har varit så de sista 25-30 åren. Östsidan är däremot väldigt fräsch med nya fina vägar och trafiken betydligt glesare. Maten är dock lika illa på båda ställena.
#4 2015-06-13, 11:33
Ogre
A1 är rätt jobbig. Skall man söderut är A7 bättre,
#5 2015-06-13, 18:22
Germanofil
Att äta efter autobahn är generellt en dålig idé. Men om man måste så är McD/BK de minst dåliga alternativen.

Att köra på autobahn med allt vad det innebär (snabba filbyten, ryckigt tempo, etc.) är något man vänjer sig vid. Men det är knappast en angenäm körupplevelse. Tyskland är underbart att bila i om man har tid för att köra på småvägar. Då ser man ofta många vackra småstäder/byar och mycket fin natur. Rekommenderar dig att planera in en dag extra nästa gång och istället undvika autobahn så gott det går.
#6 2015-06-13, 23:44
BAB7
TS valde fel del av Tyskland, Svenska motsvarigheten hade väl varit att anlända i Trelleborg med färjan och sen fortsätta turen till Malmö och sen vidare till Landskrona...
#7 2015-07-07, 23:52
Shurik
Ursprungligen postat av diese.leute
Bilade genom Tyskland för första gången för ett tag sen.
Jag skulle sammanfatta mitt intryck av Tyskland såhär: Sunkigt.


Håller med. Vägarna är dåliga, ofta ihoplappade och skumpiga. Vägarbeten är väldigt vanliga, de sätter upp ett trafikljus och stänger av en fil. När jag körde av färjan i Sassnitz-Mukran, så tänkte jag köra de 5km in till Sassnitz samhälle, det var 5km och tog 30 min att köra. Alltså mycket trögflytande trafik även "på landet". Sen sätter de bara upp ett kryss på vägskylten att vägen är avstängd, här hemma brukar de sätta upp en extra rejäl orange skylt som man upptäcker i tid.

Överlag kändes det som min Volvo slets ner väldigt snabbt under mina 12 dagar i Tyskland.Mycket gasa, bromsa hela tiden på ojämna vägar. På Rugen finns en del väldigt skumpiga kullerstensgator, där kändes knappt 20km/h lagom, men det var skyltat 60. Tyskarna gasar på oavsett vägskick. 80km/h genom små samhällen längs vägen. På liknande ställen i Sverige hade det varit 40km/h och fartkameror. A20 mot Rostock var däremot en högklassig motorväg. I Grimmen längs A20 finns bensinmack och fräsch McD fast med urkass gratis wifi. Jag höll 170km/h utan problem på motorvägen, stannade till längs en rastplats. Det såg rätt trist ut där, helt ok parkering, men där fanns bara en bajamaja och inget mer. På svenska rastplaster brukar det finnas mer info, toa med vatten, bänkar att sitta på och kanske en lekplats.

En sak jag märkte under Tysklandsvistelsen var hur trött man blev av all trafik, köer, vägarbeten och svårigheter att parkera, trånga garage, snäva vägar, hetsiga bilister. Tyskarna ser väldigt slitna ut, allt ska gå fort och vara effektivt, inte alls den slappa attityd vi har i Norden.
#8 2016-06-05, 12:22
KungCharles2
Ja trafiken i tyskland e annorlunda mot sverige, lite kul när man i sverige pratar om trafikproblem då endast köer existerar i stockholm gbg o malmö typ. I tyskland kan du fastna i kö mitt på vischan, lite kul e att jag jobbat med kineser och de säger alltid att det e så lite trafik i tyskland men svenskar klagar högljutt på alla bilar. Tempomat kan man inte använda flitigt i tyskland då hastigheten fluktuerar för mycket i högerspår tradare som kör i 90 och vänstra spåret bilar i 180.

Angående vägkrogar e det mycket lättare att hitta bra än i sverige. Toaletter man betalar för och städare som håller rent. I sverige på vischan e det ju äckligt ibland. Om du kommer på en skitvägkrog vänd och kör vidare och googla efter en bra. McD och BK funkar ju annars där vet du ju hur det ser ut.

Jag har åkt mkt bil i kina med och deras toaletter på vägkrogarna framkallar spykänslor. Värsta pissoarerna jag sett
#9 2016-06-22, 21:32
Shurik
Ursprungligen postat av diese.leute
Bilade genom Tyskland för första gången för ett tag sen.
Jag skulle sammanfatta mitt intryck av Tyskland såhär: Sunkigt.

Speciellt på mackar, rasthof eller vad dom kallar det fick jag en väldig sunkig känsla jämfört med Sverige, nergånget på något sätt överallt, sunkig vägresturang mat och även ganska fula och nergångna människor med burdus attityd.Jovars, tyska bensinmacks-kassabiträden brukar inte vara några skönheter direkt. Hemma på Statoil finns det glada käcka grabbar att skoja med och småsnygga unga flicksnärtor att flörta med.

Stannade till på Soltauer Autohoflängs A1:an idag. Helt ok bensinmack och rastplats med fräsch Burger King, men det är klart det finns många sunkiga ställen också. Tyska motorvägar är mycket gråare på nåt sätt.
#10 2016-06-25, 09:11
Mentat57
Tyskland är ett utomordentligt land att bila i! Själv tycker jag att det är skönt att ligga på Autobahn. Dels behöver man inte titta på hastighetsmätaren hela tiden utan kan koncentrera sig på trafiken och dels litar jag på att tyskarna använder blinkers innan de byter fil, vilket inte alltid är fallet i Sverige.

Det är klart att det inte är samma sak som att ligga på en svensk motorväg och puttra men jag kör inte särskilt fort, ca 130 ungefär när trafiken så tillåter. Man håller koll på backspegeln och ser till att flytta sig till högerfilen så fort man har kört om någon. Inget svårt men det är mycket viktigare än i Sverige, alltid in till höger!

Rastplatserna är av olika kvalitet. Det finns små sådana med obemannade toaletter som är riktigt trista. Sedan har vi också de litet större där toaletterna är fantastiskt fräscha som man betalar för att använda men den betalningen kan kvittas mot inköp, även på en annan rastplats.

Vägkrogar är trista världen över men bensinmackarna brukar ha väldigt fräscha baguetter som är ett bra alternativ. Om man verkligen vill ha en riktig lunch eller middag är det bättre att svänga av till en mindre stad och leta upp deras historiska rådhuskällare som t.ex. den från 1300-talet i Einbeck (strax söder om Hannover), en fin liten stad i sig. Finns liknande i de flesta mindre tyska städer. Svenska vägkrogar är verkligen inget att hänga i julgranen! I Sverige är det bättre att köra ner till en golfbana man passerar och äta där. Många tror att det bara är för medlemmar men så är inte fallet, restaurangerna är öppna för alla och serverar normalt sett god mat till rimliga priser och i en fin miljö.

Östra Tyskland var ju ett råttbo när Tyskland enades så där byggde man först nya motorvägar till riktigt fin standard. Vad man gjort de senaste åren är att bygga ut en hel del av gamla Västtysklands motorvägar till 6 filer så att de sväljer betydligt mer trafik. En sak att tänka på är att trafikflödet ökar från mitten av juli, då börjar tyskar, fransmän och en hel del till ta semester. Jag far utomlands tidigare än så och slipper en hel del problem. Kika dessutom gärna på Google maps, de har information om vägarbeten. Om du har alternativa vägar kan en kanske ha flera stora vägarbeten och en annan inga alls, ett bra skäl att välja den senare.

Här är en bra site med oerhört mycket information om de tyska motorvägarna: http://www.autobahnatlas-online.de/
#11 2016-07-07, 17:27
KungCharles2
som sagt googla här är alla rastresteuranger testade utmed a7 tex, http://www.autobild.de/bilder/alle-47-raststaetten-auf-der-a7-im-test-10... har du inte tid att förbereda sa kolla i mobilen efter bra billig restaurang tex. I tyskland kan du fa kanonkäk för mellan 5 och 15 euro plus dricka

här en helt ok rastplats http://www.illertal.com/home.asp

om du har tight budget kan du söka upp ett Rewe varsomhelst. De har i regel (beroende pa storlek) bra färdig mat kyckling sallad du blandar själv korv osv. En bratwurst med bröd kostar pa rewe 1 euro när det e erbjudande. Aldi har färdiga sallader som e ok för typ 2 euro
#12 2016-10-26, 11:22
Teleslinga
Ursprungligen postat av Mentat57
[...]

Här är en bra site med oerhört mycket information om de tyska motorvägarna: http://www.autobahnatlas-online.de/


Tack för ett bra inlägg och påminnelse om denna fina länk.

En fråga som delvis berör bilandet: Hur löser ni internetfrågan smidigast på europaresan? Alltså unterwegs när man inte är på hotell och har tillgång till WiFi?