Möjligt med västra Afrika utan franska?

#1 2015-10-23, 02:30
Gnuee
Länge velat backpacka i Afrika, men står och väger mellan västa och östra sidan av kontinenten.

Har rest omkring en hel del i Cental&Sydamerika med ganska begränsade kunskaper i spanska men klarade mig fint. Kan jag räkna med att det är liknande i västafrika, alltså att det är fullt möjligt att ta sig fram och prata över en öl med tålmodiga locals? Hört folk säga att det är helt omöjligt att ta sig fram/kommunicera med lokalbefolkningen utan att i princip vara flytande i franska. Känns underligt men man vet ju aldrig. Tänker rent spontant att det borde gå att nöta in lite grundläggande franska här hemma och sen lära sig lite under själva resan?

Många säger att det bästa med afrika är lokalbefolkningen, kanske bättre att välja östra sidan då för att kunna kommunicera bättre?
Någon som har erfarenhet av västa kontra östa sidan och har någon rekommendation?

Väldigt många frågor och funderingar men vore väldigt tacksam om någon skulle ha svar på någon/några av dem!

EDIT: Har ganska mycket erfarenhet av liknande länder när det gäller brottslighet osv så folk som säger att jag kommer att bli styckad och såld till häxor behöver inte kommentera detta
#2 2015-10-23, 03:21
Problemtalla
Jag har varit i Mali och franska är det som gäller, finns de som snackar engelska, många från Nigeria och Ghana som snackar engelska. Blir nog inte så mycket spontan konversation på engelska med lokalbefolkningen på barer typ i Mali iallafall, Bamako och Kayes funkar nog lite bättre med engelska större städer alltså. Men jag skulle inte åka till Mali nu men du ville inte höra nåt om faror
#3 2015-10-23, 09:16
sallyman
Gambia är en gammal engelsk koloni. Där snackar dom klockren engelska - med en "jamaikansk" melodi.
#4 2015-10-25, 22:27
Bra idé! Afrika är coolt, vänligt och häftigt. Det finns några länder som såklart är rätt farliga - men det finns ju i Asien också.

Jag har besökt drygt 20 länder i Afrika och kommer med tiden beta av många till. I väst snackar de engelska i Gambia, Ghana och Sierra Leone. De franska områdena var dock roligare, färre turister. Naturligtvis är inte hela västafrika som längs Gambias kust, med guider och försäljare. Usch. Det är jobbigt där, vill du se stränder kan du dra ner till Liberia.

Östra sidan: Mer natur, mer djur, vana vid turister, turisthotell, billigare. Favoritland: Svårt. Kanske Uganda.

Västra sidan: Mer kultur, mer fascinerande människor, inga (eller få djur, inga turister (förutom på ett par ställen i Gambia, Senegal och Ghana typ), större äventyr, dyrare. Favoritland: Guinea och Guinea-Bissau. Lifta runt i västafrika med mat och tält som du kan använda i nödfall är ett verkligt stort äventyr. I småbyarna kan du bara fråga om lov - du kan tälta (säkert) i byarna efter bossen har gett dig lov. Ingen kommer röra dig.

Södra delen: På sina ställen vackrast i världen, massor av djur, ibland väldigt dyrt, europeisk standard på supermarkets i bland annat Namibia, SA, Botswana, Zambia, Zimbabwe. Ta med tält. Favoritland: Namibia.
#5 2015-10-27, 17:39
flugzvamp
Självklart är det lättare att resa i östra och södra Afrika än i Väst- och Centralafrika. Västafrikaner har rykte om sig att vara agressiva, och det stämmer till viss del. På grund av lokalbefolkningens attityd har mitt arbete i dessa länder har varit något av det mest påfrestande jag gjort. Samtidigt finns många varma människor som vill dig väl.

Är man bara lite streetsmart klarar man sig bra som turist; jag reste en gång från Lagos västerut genom länderna längs kusten. Flera ur lokalbefolkningen som jag träffade längs vägen sa till mig att jag med all sannolikhet skulle bli mördad innan resans slut, men jag klarade mig fint.

Jag talar förvisso franska, men har flera gånger klarat mig i spansktalande länder genom att kunna de nödvändigaste orden och ha en ordbok till hands. Samma sak fungerar också i fransktalande länder.
#6 2015-10-29, 10:01
Hyazinten64
Gambia har engelska som officiellt språk!
#7 2015-11-02, 21:48
HanMedPinnen
Ursprungligen postat av Hyazinten64
Gambia har engelska som officiellt språk!


Sånt ger inte så mycket information om vad som funkar på gatan. I många länder är det officiella språket just för officiella situationer och behärskas av en liten elit. (Och förstås av turistfångare som vill sälja saker...)

Har inte varit på så många ställen, men i Ghana, Togo och Tanzania. Togo var väldigt frankofont. På hotell, restauranger och andra sälen med mycket turister brukar någon kunna engelska, men denne någon kanske måste hämtas av den stackare du träffar först. Och räkna inte med djupare konversationer. Detta fick för oss den intressanta följden att vistelsen i Togo blev väldigt dyr. Kan man inte förhandla priser och inte ta in information blir det lätt så. Vi åkte tillbaka till Ghana efter nån dag och alldeles för mycket av vår budget.

Ghana var mycket bättre. Vi var i södra halvan och även ute i byarna gick engelskan väldigt bra. Visst finns det folk som inte förstår, men de är få nog för att det inte ska bli jobbigt. Observera att det folk pratar då är ghanansk engelska, som liksom andra former av engelska har egna ord och uttryck. Värt att kolla upp såna innan du åker!

Tanzania kan också navigeras på engelska, men inte lika bra som Ghana. Det finns tidningar på engelska och det är ett officiellt språk, men när tanzanier från olika stammar pratar med varandra gör de det på swahili, vilket också är skolspråk och officiellt. I Kenya har de samma officiella språk, men swahilin har en andraplats och barnen har engelska som språk i skolan. Jag hoppas kunna mer swahili nästa gång jag reser i Östafrika, men det går absolut att göra på engelska!

Hoppas infon är till nytta. Det du hört är helt rätt. De som säger att lokalbefolkningen är det bästa med Afrika ät definitivt något på spåren

Ha en skön resa!
#8 2015-11-04, 12:25
Jag har åkt lite överallt dvs Elfenbenskusten, Kamerun i franska delen och Senegal, kan inte ett enda ord på franska men klarade mig utan problem ändå. De kan också ett och annat ord på engelska.
#9 2015-12-02, 14:52
Gunnilas-bulle
Min erfarenhet är att franska nästan är ett måste i de fransktalande länderna om du vill snacka med locals på ett mer givande sätt en typ "Vad kostar en Fanta och två bananer?".
#10 2015-12-04, 03:31
Gnuee
Tack så mycket för bra svar! Ska fundera ytterligare och förmodligen försöka köra någon franskakurs innan jag beger mig om jag bestämmer mig för väst Afrika! Funderar dock på att spara ihop lite mer och köra en Afrika resa och utforska en större del och inte enbart hålla mig till en sida.
Återigen, tack för alla bra svar Problemtalla, tack för infon ang Mali! Jag syftade snarare på jargongen som tyvärr är alldeles för utbredd här på flashback i form av "alla svarta är onda" osv.
#11 2015-12-06, 05:05
mangan74orebro
Vad hade du tänkt dig på östkusten?
Kenya eller längre norr ut?
#12 2015-12-28, 06:53
Gnuee
Ursprungligen postat av mangan74orebro
Vad hade du tänkt dig på östkusten?
Kenya eller längre norr ut?


Hej, ber om ursäkt för sent svar! Skulle isåfall vara Etiopien och sedan allting söderut, längre norrut än så tror jag inte jag vågar mig