Hitta diskussioner med liknande innehåll

Reser till Iran om 24 h, snabba svar uppskattas!

#1 2016-03-18, 09:58
Tropex
Är svensk medborgare, snart 30 år, som första gången åker till Iran tillsammans med min persiska pappa. Kommer bli s" target="_blank" class="bb-url">[URL=""]pännande att åka över Nourooz, festa med kusiner/tjejer i min ålder (har hört att det festas "normalt" på privatfester med alkohol), besöka Tabriz, Esfahan, kaspiska havet o.s.v. Särskilt spännande utan att knappt ens kunna persiska. Ni som svarar får gärna kommentera på dessa påståenden.

Det som oroar mig mest är väl själva inkomsten i landet. Farsan säger att vi ska bete oss såhär. Vi flyger till Teheran via Istanbul. Där man får sina passtämplar säger farsan att jag ska gå före honom i kön och uppge att jag reser som turist, så får jag visum på plats i både Istanbul och Teheran.

Men går det verkligen till så lätt? Tidigare år, innan jag fyllde 18 så var det att jag var tvungen att åka till ambassaden på Lidingö och ansöka om persiskt medborgarskap. Senare var det visum, men att vi fortfarande var tvungna att besöka ambassaden i Sverige innan. Han visar sina dubbla pass (blev svensk medborgare så sent som i fjol).

Nu insisterar farsan på att det inte kommer bli några problem. "Om dom frågar om jag är din son då?", på flygplatsen alltså, frågar jag, får jag svaret att "ja, men säg det i såna fall". Och han yrkar på att han har sin kusins nummer, som jag träffat, som tydligen är någon välbärgad byggherre eller affärsman, som vi kan ringa om det blir några problem.

Jag är i stort sett hundra på att farsan kommer ha rätt. Men kan inte låta bli att undra.

Åker imorgon eftermiddag, så snabba svar uppskattas starkt!

Mvh Tropex
#2 2016-03-18, 10:04
thissuitisblacknot
Om du är såhär nervös kommer det skita sig totalt. Ni går av planet, du får "magknip" helt plötsligt och är 20 minuter efter honom i kön. Dom kommer inte fråga, din haschtomte!

I Iran så tar du ögonkontakt när du pratar. Nervösa damer förhörs direkt.
#3 2016-03-18, 10:09
Tropex
Ursprungligen postat av thissuitisblacknot
Om du är såhär nervös kommer det skita sig totalt. Ni går av planet, du får "magknip" helt plötsligt och är 20 minuter efter honom i kön. Dom kommer inte fråga, din haschtomte!


Du menar alltså att Iran släpper in svenska turister bara sådär?
#4 2016-03-18, 10:15
thissuitisblacknot
Ursprungligen postat av Tropex
Du menar alltså att Iran släpper in svenska turister bara sådär?

Känns som nåt du borde fråga din far.
#5 2016-03-18, 10:23
ZenoElia
Resehandlingar och iransk visering
Kontrollera att pass och visering är giltiga före avresan från Sverige. Vad gäller iransk visering, kontakta iranska ambassaden i Stockholm. Var ute i god tid! Utlänningar, som stannar längre tid i Iran än viseringens giltighetstid, åläggs att betala IRR 300 000 per dag för den tid de överskrider tillåten vistelsetid – och kan också förhindras från utresa tills saken är utredd.

Visum vid ankomst kan medges; men kontrollera detta före avresa med iransk ambassad. Observera dock att det förekommit att resenärer hindrats incheckning och inresa, trots att iransk ambassad uppgett att visering kan erhållas vid ankomst. Den som vill vara på den säkra sidan bör således ha sin visering klar före inresa. Ambassaden kan inte assistera i anskaffandet av viseringar giltiga i Iran.


http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Teheran/Reseinformation/Res...

Lycka till.
#6 2016-03-18, 10:32
Tropex
Ursprungligen postat av thissuitisblacknot
Känns som nåt du borde fråga din far.


Känns som du inte förstått Ts. Iaf, tack ändå.Tack. Det verkar vara som farsan säger, men då får jag åtminstone försäkra mig om att han pyntar resan tillbaka om jag inte skulle bli insläppt
#7 2016-03-18, 12:10
kafu
Ursprungligen postat av Tropex
Är svensk medborgare, snart 30 år, som första gången åker till Iran tillsammans med min persiska pappa.
---
Tidigare år, innan jag fyllde 18 så var det att jag var tvungen att åka till ambassaden på Lidingö och ansöka om persiskt medborgarskap.


Blev du iransk medborgare genom en ansökan eller anmälan eller genom bekräftelse efter en enkel registrering?

Du är alltså idag en snart trettioårig man som enligt din egen utsago ansökte om persiskt medborgarskap redan innan du fyllde arton. Är det verkligen så att ett minderårigt barn till manlig persisk medborgare måste ansöka om att erhålla fadrens medborgarskap? Ansökan om medborgarskap brukar behövas när statslös person eller person med främmande medborgarskap skall naturaliseras. Nödvändigheten av an naturaliseringsprocess bortfaller för ett minderårigt barn till en medborgare. Det barnet blir ju medborgare genom blodet! Var det inte i ditt fall i stället så att det behövdes en officiell registrering hos iranska myndigheter för att du skulle kunna skrivas in som medborgare i Iran? Kan det eventuellt ha handlat om att ni genom anmälan skulle visa att ni önskade att du skulle ha samma medborgarskap som din far?


Ursprungligen postat av Tropex
Det verkar vara som farsan säger, men då får jag åtminstone försäkra mig om att han pyntar resan tillbaka om jag inte skulle bli insläppt


Finns det iranier som behöver visum för inresa till Iran?

Blev du iransk medborgare strax före eller efter din artonårsdag? I så fall reser du som iranier när du kommer ditt ursprungsland. Jag förutsätter att du vid inresan väljer att visa ditt iranska pass i stället för ditt svenska. Varför skulle du som iranier inte bli insläppt i Iran?

Är det möjligen så att en iranier som levat länge utomlands behöver ett inresevisum till Iran inklistrat i sitt iranska pass innan han tillåts inresa? Ett sådant krav skulle möjliggöra att för regimen misshagliga medborgare i exil hålles borta från Iran.


Är det möjligen så att du vill gör hela resan, tur och retur, med ditt svenska pass?

Du säger inget om att du vill genomföra hela resan med svenskt pass, vilket kanske i och för sig är möjligt. Om det är så att du vill resa på det viset, då bör du först informera dig hos den iranska ambassaden om vad som gäller vid in- och utresor ur Iran. Går det för sig att en iranier visar främmande pass både när han kommer till och när han lämnar Iran?

Sverige tillåter att svensk medborgare (med undantag för minderåriga) reser ut ur och in i riket med utländskt pass. Men andra länder har inte sällan en annan ordning. Ofta är det dock så att inresa tillåts för medborgare som visar utländskt pass, eventuellt med visering.

Ibland är det bara vid utresan som man kräver att den egna medborgaren kan visa inhemskt pass för utrikes resor. Skulle det då visa sig att resenären saknar pass från det hemland han vill lämna, då måste han först ordna med ett hemlandspass innan utresan beviljas. Fram till så skett kommer sådan resenär inte iväg. I många länder kan det ta en månad eller mer med att ordna ett nytt pass. Vilket kan göra att resenären inte hinner tillbaka till sina studier eller sitt jobb inom rättan tid. Och affärsmannen kan missa viktiga terminer med sina affärskontakter.


Värnplikt

Är du iransk medborgare, då är du värnpliktig i Iran även om du också är medborgare i Sverige. Endast män är värnpliktiga och värnpliktsåldern är 18 - 34 år.

Har du redan fullgjort iransk värnplikt? Om inte, då kan det bli så att du blir inkallad och vägrad återresa till Sverige fram till dess du muckat. Iranska ambassaden kan berätta hur det förhåller sig. Kanske att du kan välja att köpa dig fri, så som turkar i Sverige kan göra.

Läs under rubriken Värnplikt i denna länk!
#8 2016-03-18, 13:21
kafu
Iransk medborgare måste kunna uppvisa iransk passhandling vid inresa till och utresa ur Iran

Sveriges ambassad i Teheran har följande viktiga upplysning på sin hemsida:

"Observera att svensk-iranska medborgare enligt iransk lag måste resa in i och ut ur Iran på iransk passhandling."

Reseinformation Iran
se under rubriken Indragna pass
Sveriges ambassad, Teheran


Risker

Om du reser med svenskt pass, då löper du risk att det uppdagas att du också är iransk medborgare. Särskilt om man ser att du förstår en del persiska, som när du blir tilltalad av tullen eller när du gör inköp i någon kiosk på flygplatsen. Och framförallt när du blir kramad av halva släkten som stått och vinkat och hurrat sedan de skymtade dig borta vid passkontrollen!

Kanske har du också ett persiskt utseende? Rör du dig och snyter du dig som en svensk eller som någon från Iran? Bär du västerländska eller österländska kläder?

Har du efternamn eller något förnamn som visar på ursprung i Iran?

Är födelseorten i ditt pass svensk eller iransk?

Skall du bo på hotell eller privat? Om du inte har någon hotellbokning, då skall det alltså bli privat! Har du telefonnumret till folket du skall bo hos i Iran? Om migrationstjänstemannen på flygplatsen ringer dem, hur kommer de att förklara vad de har för relation till dig? Kommer de att säga att de är dina iranska släktingar, vänner eller bekanta? Om du dessutom säger att du har en iransk farbror, då måste du ha iranskt ursprung och inte osannolikt även medborgarskap.
#9 2016-03-18, 14:04
kafu
Om iransk visering

Om iransk visering, läs under rubriken Resehandlingar och iransk visering på hemsidan hos Sveriges ambassad i Iran.


Visa Information, Iran
KLM
IATA Timatic

Visa Information - Destination Iran (IR)
KLM
IATA Timatic

Tourist Visa
Embassy of Iran
Stockholm
#10 2016-03-26, 00:34
IR5
Ursprungligen postat av Tropex
Är svensk medborgare, snart 30 år, som första gången åker till Iran tillsammans med min persiska pappa. Kommer bli s" target="_blank" class="bb-url">[URL=""]pännande att åka över Nourooz, festa med kusiner/tjejer i min ålder (har hört att det festas "normalt" på privatfester med alkohol), besöka Tabriz, Esfahan, kaspiska havet o.s.v. Särskilt spännande utan att knappt ens kunna persiska. Ni som svarar får gärna kommentera på dessa påståenden.


Va kul.. Hehe
Tjejer i din ålder? I Iran?

Rekommenderar starkt att du avstår från alkoholen..

Ursprungligen postat av Tropex
Det som oroar mig mest är väl själva inkomsten i landet. Farsan säger att vi ska bete oss såhär. Vi flyger till Teheran via Istanbul. Där man får sina passtämplar säger farsan att jag ska gå före honom i kön och uppge att jag reser som turist, så får jag visum på plats i både Istanbul och Teheran.


Din farsa borde söka jobb hos underrättelsetjänsten med tanke på hans IQ.. Gå före honom i kön..

Ursprungligen postat av Tropex
Men går det verkligen till så lätt?

Nej!

Ursprungligen postat av Tropex
Tidigare år, innan jag fyllde 18 så var det att jag var tvungen att åka till ambassaden på Lidingö och ansöka om persiskt medborgarskap. Senare var det visum, men att vi fortfarande var tvungna att besöka ambassaden i Sverige innan. Han visar sina dubbla pass (blev svensk medborgare så sent som i fjol).


Om din far är Iranier så är du iransk medborgare per automatik.. DU ansökte om ingenting..
Vanligen bekräftar man att man vill ha kvar sitt medborgarskap..
Du är med i din fars certifikat, alltså shenasnameh, du står med där..

Ursprungligen postat av Tropex
Nu insisterar farsan på att det inte kommer bli några problem. "Om dom frågar om jag är din son då?", på flygplatsen alltså, frågar jag, får jag svaret att "ja, men säg det i såna fall". Och han yrkar på att han har sin kusins nummer, som jag träffat, som tydligen är någon välbärgad byggherre eller affärsman, som vi kan ringa om det blir några problem.

Jag är i stort sett hundra på att farsan kommer ha rätt. Men kan inte låta bli att undra.


Jag är i stort sett 100 på att din pappa måste vara efterbliven.. Den där byggherren
Ärligt talat, du tror att det är byggherrar som avgör saker på flygplatserna? Det går inte till på det viset.. Om du får problem så får du även problem med att lämna landet med tanke på att du inte gjort lumpen.. Du måste ha tillstånd vid ditt inträde..

Ursprungligen postat av Tropex
Åker imorgon eftermiddag, så snabba svar uppskattas starkt!

Mvh Tropex


#11 2016-03-26, 00:43
IR5


Han betraktas inte som svenskt medborgare från och med han befinner sig på iransk territorium.. Iran har rätten att hålla kvar honom eftersom han enligt faderns certifikat är iransk medborgare.. I och med att han också inte gjort lumpen får han heller inte lämna landet..

Observera att inget land erkänner dubbla medborgarskap..