Hitta diskussioner med liknande innehåll

Backpacking Peru - Mexico, funderingar angående fotografi

#1 2016-04-06, 22:44
Tjena!

Jag ska i sommar på ett äventyr till Syd- och Centralamerika och har ett intresse i stillbilder så väl som film. Jag är mycket aktiv och aktionkameror är sedan flera år tillbaka standard i ryggan. Jag skaffade mig dessutom för några år sedan en Nikon d3100 och började knäppa lite bilder. Nu när jag ska iväg på mitt elva veckor långa äventyr finner jag äntligen en riktig anledning till att skämma bort min kamera med något annat än det medföljande 18-55mm-objektivet.

Det jag funderar på då är vad som bäst kan komplettera mitt nuvarande objektiv, alternativt ersätta helt och hållet. Jag har pratat med några vänner som tycker att fasta objektiv på 35mm eller 50mm med kortare fokallängder är väldigt roliga och mångsidiga. Och jag har funderat lite på ett riktigt zoomobjektiv på 55-200mm. Det jag vill ta bilder på är allt ifrån fantastiska landskap till fräcka porträtt och närbilder. Jag lutar mer åt de här närbilderna då jag älskar när bakgrunden är ur fokus. Jag behöver alltså lite tips och råd på vad man ska ha med sig för att kunna fånga utsikterna från Machu Picchu så väl som stänkande sand runt fotbollslirarna på beachen.

Sen funderar jag även över om det är någon som har erfarenhet av att resa en längre tid tillsammans med kameran? Jag vet inte riktigt hur jag ska hantera alla bilder. Det blir gärna så att jag trycker på knappen rätt så jättemånga fler gånger än vad som behövts, men detta har jag kontrat med ett frenetiskt sorterande. Hur tacklar man detta på resande fot? Bör jag ha med en PC? Ska jag ladda upp med ett tiotal SD-kort? Bör jag sortera på internetcafé och ladda upp på min NAS(läs cloud)?

Även andra matnyttiga tips uppskattas! Släng gärna in platser som blir fina på bild ifall ni sitter och lurar på nåt!
#2 2016-04-06, 23:01
U-Fig
Öhh, objektivfrågan får du nog bättre svar på här: (FB) Produkter och köpråd (Foto)

Vad gäller kamera på resande fot så skulle jag vilja nämna stöldrisken för sådana kameror. Relativt hög. Ett flertal SD-kort med möjlighet att föra över till Cloud via mobilen (sådana lösningar finns väl) är nog bäst.
#3 2016-04-06, 23:05
VHONS
Jag är glad amatör.

Köpte själv mängder av objektiv för att testa vilka jag använde mest. Jag kör visserligen med sony men tankesättet funkad oavsett, med ungefär samma cropfaktor. Jag hade en 20, en35, en 60, en 16-50, en 18-105, en 55-210. Använde dessa objektiv för naturbilder vid segling.

Idag har jag valt bort två:
16-50 som var en kitglugg, och ganska tråkig. Dock smidig och 16-50 funkar ofta. Men kass i mörker bland annat.
55-210 som var en rejäl zommare. Var såpass få tillfällen jag ens kände en möjlighet att använda den, och aldrig att det var värt att kånka med den extra vikten.

Mina favoriter idag är 18-105 och 35, en mysig fast och en allroundglugg som tar mycket fina bilder. Någon av dessa skulle jag rekommendera, fast motsvarande för nikon.