Hitta diskussioner med liknande innehåll

Sovplats på SJ tåg

#1 2016-08-08, 04:22
Rebelx
Hej.
Tänkte åka upp till Abisko en sväng från Stockholm central.
Det är en resa på 19h så tänkte att jag skulle välja liggplats.

Men vad jag inte kan hitta någonstans är ifall det är en delad kupe eller om det endast är en privat kupe med två britsar (som jag är van vid när jag åkt utomlands).
I princip aldrig åkt tåg i Sverige så har ingen aning om hur de ser ut i vanliga fall.

Det enda man kan välja är Sittplats eller Sov-/liggplats.
Tåget är Tåg nr 90..

Försökt att googla och hitta bilder men inte lyckats, men det verkar ju finnas lite olika typer av liggplatser beroende på tåg.
Ringde även SJ, men efter 45min telefonkö så hade jag inte tid att vänta längre..

Så jag undrar bara ifall någon rest den sträckan och vet vad man har att förvänta sig?
Vi är två stycken som åker, så jag skulle ju verkligen vilja ha en liten sovkupe med två sängar bara.
#2 2016-08-08, 04:51
kraftfoder
Liggvagn och sovvagn är två olika saker. Rent klassiskt sett så får man en egen liten kupé i sovvagn, brukar vara två bäddar. Är det så fortfarande (har inte åkt sovvagn/liggvagn sedan 80-talet) så är det ju lugnt, då du har med dig en kompis och slipper dela kupé med någon okänd. Är det en liggvagn, så har du inget eget "rum", utan sover i en tågvagn med kreti och pleti, som nästan ser ut som en helt vanlig tågvagn, förutom att "sätena" går att fälla ner mer än normalt. Men jag måste upprepa att det var länge sedan för mig, när jag sov på tåg. Det kan ha ändrats, sextiotalsvagnarna är väl museiföremål numera.
#3 2016-08-08, 10:16
kostymnisse
Beställer du sovvagn brukar man kunna välja vilken sorts kupé man vill ha. Det kan dock variera då det kan vara slutsålt men det finns ju alltifrån endast fyra bäddar och skithus i vagnen till två bäddar med egen dusch och eget dass.
Liggvagn är som nämnts mer jämförbart med en sovsal på ett vandrarhem i brist på bättre liknelser. Då jag inte har några problem att sova sittandes brukar jag ta vanlig sittplats om endast liggvagn finns.
#4 2016-08-10, 18:45
gniff754
I liggvagn har var kupé 6 bäddar. I sovvagn finna kupéer med 2 eller 3 bäddar, men jag är inte säker på att de lite lyxigare kupéerna med 2 bäddar rullar i norrlandstågen. Vill man inte ha någon annan i kupén kan man betala lite extra för att få en egen kupé trots att man inte utnyttjar alla bäddar.
#5 2016-08-12, 10:26
Som sagt så är en liggvangskupé uppdelad för 6 pers och man sover på britsar. Medan en sovvagnskupé är uppdelad på 3 pers men med riktiga sängar. Oavsett vilken typ av kupé som du väljer så kommer du att få dela med andra resenärer. Dock så kan du alltid boka en vuxen och två barn för att få en egen kupé. Tyvärr så finns det inga 1klass sovkupér på Norrlandstågen (Östersund är ett undantag). Se även till att ladda upp med eget käk. Sist jag åkte sträckan så var nästan allt ätbart slut.