Besök-visum någon risk?

#1 2022-05-10, 01:36
Adobe
Jag har en amerikansk vän som jag träffat och slaggat över hos två gånger ett par år sedan i USA som vi bägge varit aktiva i en community där man erbjuder sovplats till folk som reser, samma sätt jag träffade honom.

Nu är det så han fortfarande är aktiv inom det medans jag lade av ett par år sedan.

Fick idag någon förfrågan av honom eftersom han har en indisk snubbe hos sig just nu, som hade velat cykla runt i skandinavien denna sommar. Eftersom han endast är indisk medborgare behöver han tydligen något besök-visum.

Denna snubbe har jag aldrig förut snackat med förrän precis nu, och enda jag litar på är via den vän jag träffat och pratat med under flera år i USA.

Som jag förstår det så behöver jag skriva något brev och möjligtvis skicka in mina ID-handlingar, och vara nästan som 'ansvarig' för personen inte stannar kvar i detta land? Det jag undrar är om det sätter mig i någon typ av risk oavsett?

Jag har förut blivit själv erbjuden av ryska vänner som varit förbi här ett par gånger hos mig, om att få inbjudan till sådant visum in till Ryssland. Visste inte att Sverige har något liknande. Enda jag förut gjort varit tidigare ex-flickvän som var amerikan som jag åtminstone träffade i USA och reste tillsammans med som jag fixade via lokala migrationsverket att stanna längre en gång.

Men vad är potentiella risker om något sådant finns? Skulle tveka starkt denna person alls skulle vilja uppehålla sig i Sverige illegalt.

Försöker läsa på och söka på nätet men hittar inte direkt någon sida direkt jag söker på risker och annat.

Utöver det känns det väldigt löst enligt mig - även om jag så väl skulle börja snacka med han nu så varför skulle besök visum beviljas så slappt om man inte träffats i verkliga livet eller pratat knappt en månad innan ansökningen kommer fram?