Är mögel vanligt i Spanien?

#1 2023-02-24, 20:31
shaquilleoatmeal
Till alla er som bor, eller har bott, i Spanien. Hur vanligt är det med mögel i lägenheter/hus? Är det kallt inomhus på vintern? Frågar då jag själv har bott på Cypern, och där är kyla och mögel väldigt vanligt. Vill absolut inte uppleva det igen.
#2 2023-02-24, 20:42
buzzerbuzzer
Kan man tro att det är bättre om man kommer bort en bit från havet?
#3 2023-02-24, 21:32
Urbizzo
Ursprungligen postat av shaquilleoatmeal
Till alla er som bor, eller har bott, i Spanien. Hur vanligt är det med mögel i lägenheter/hus? Är det kallt inomhus på vintern? Frågar då jag själv har bott på Cypern, och där är kyla och mögel väldigt vanligt. Vill absolut inte uppleva det igen.


Kallt som bara den. Lägenheten som jag besökte hade englasfönster och i ena rummet var det hel glasvägg! (Torrevieja, vid medelhavskusten)
Med kyla kommer fukt- och svampproblem.
#4 2023-02-24, 23:49
gofigur
"Fukt och mögelproblem i inomhusmiljö är också väldigt vanligt, men inte så svårlöst. Problemet grundar sig i dålig ventilation. I Spanien är problemet betydligt större än i de nordiska länderna"

"Jag har bott på Costa del Sol i åtta år och blir med jämna mellanrum kontaktad av andra nordbor som undrar hur de skall åtgärda sina fukt- och mögelproblem i sina småhus eller lägenheter."


"Här krävs som sagt mekanisk ventilation. Förstärkt frånluft på mekanisk väg är viktigt i ett hus som saknar självdrag. Det rekommenderas speciellt i kök, våtutrymmen och klädkammare"

https://www.sydkusten.es/sk/11/a/33569/sa-undviker-du-fuktproblem-i-spanien/
#5 2023-02-25, 00:21
TheBuster
Beror på vart du är. Kusten fuktigt och kallt som faen på vintern. Madrid, generellt bättre isolerade lgh och torrt
#6 2023-02-25, 06:31
PuchMexico
Ja kalla fuktiga mögliga lägenheter är väldigt vanligt i Spanien på vinterhalvåret.

Alla tror att I Spanien är det hyfsat varmt på vintern med, och stämmer på dagtid kan det vara riktigt gott i solen.

Men husen och lägenheterna är absolut inte isolerade eller varma och goa inomhus, ren rå oisolerad betong eller byggda i sten.

Fukten dryper inomhus, när det kryper nedåt runt 3 grader på natten fäller fukten ut sig ur luften mot den kalla betongen som får en drypande våt beläggning på sig och även mögel.

Hus som står ouppvärmda över vintern rullar tapeterna av väggarna, är sedan Inte toaletter och avlopp skyddade från uttorkning av vattenlåsen, så kommer dom öppna avloppen snabbt göra fastigheterna obeboeliga.

Vi har hyrt lägenheter där vi haft AC anläggningar på full värme, med elfläktar på, men råkallt och otäck inomhus miljö trots detta.

Och som du skriver, enkelglas fönster, gärna med glipande skjutvarianter hör till.

På nyheterna hör man om folk som försökt hålla värmen på natten genom att sätta ett element eller fyrfat under sängen, men slutat med att sängen börjat brinna med dödsfall som resultat.

Har tittat och funderat på att köpa en vinterlägenhet där nere, naturligtvis med det inte folk härifrån inte tittar efter, värmeelement.

Men mycket dyra uppvärmningskostnader när all form av isolering saknas.

Är skönt att komma hem igen till ett varmt gott välisolerat hus.
#7 2023-02-25, 07:29
Regeringsbildare
Det varierar ganska kraftigt. Svenskar generellt förstår inte hur man ska hantera ett spanskt hus.. de är inte oisolerade då all konstruktion isolerar mer eller mindre, dock bör man tänka på att vädra och använda en rätt inställd värmepump. Även ett äldre hus i Sverige som har eftergjuten bottenplatta får ju även de mögelproblem och fukt om det står oanvänt en längre tid. Mindre hus som står på torpargrund, plint osv klarar sig oftast bättre och så även nyare hus med en gjuten betongplatta.

Här är några tips:

https://www.idealista.com/sv/news/lifestyle-i-spanien/2018/10/22/6292-sa...