Österike - Wien och naturen på en weekend

#1 2024-05-15, 06:39
Awkwardman
Tänkte ta mig på en fyradagars tripp till wien. Personer i sällskapet vill se österrikiska Berg och natur.

Är det helt orimligt att tänka sig göra en utflykt på1-2 dagar? Eller försvinner hela resan på transporter och väntan? Kan inget om geografi eller bussförbindelser där.
#2 2024-05-15, 10:28
OnlyHans
Deras tågförbindelser är inte fullt så legendariskt effektiva som i Schweiz men utsikterna är nästan jämförbara.
Då slipper sällskapet oroa sig för om det skall bli krångel med bilen på ev för extrem och trång bergsvägen samt får mer semesterkänsla.

Schaffbergbahn (kugghjuls), Wolfgangsee och Bad Ischel i 15 min vlog: https://youtu.be/Sqi8L8BGRH4?si=G8y04WDmxdr-MFi0
#3 2024-05-15, 21:39
Slumlord
Det går direkttåg mellan Wien och Zürich vilket innebär en öst-västlig järnväglinje som går igenom mer eller mindre hela de österikiska alperna. Jag vet inte hur långt västerut man måste åka från Wien innan landskapet börjar bli bergigt och därmed intressant men jag gissar att det rör sig om minst några timmar. Så även om det är möjligt så låter det lite tight att både hinna se Wien och naturen på fyra dagar. Mitt tips är därför att ni endera förlänger resan eller bestämmer er för det ena eller det andra.
#4 2024-05-15, 22:56
Motherofgod
Finns flera naturområden i Wien och tågen är punktliga och billiga för folk som inte är turister. Om du ska resa mycket med tåg så kan det löna sig att köpa ett Vorteilscard så du får 50% rabatt på alla tågresor med ÖBB. Kostar 66 EURO tror jag och är giltigt i ett år. Wienerwald är en ett Unesco världsarv och det ligger inte långt ifrån stadscentrum. En halvtimma kanske med tåg från Westbahnhof vill jag minnas. Ötschergräben är nog en av mina bästa vandringar, tar 2-3 timmar med tåg men väl värt en dagstur. Finns även något gammalt ånglok man kan ta kring området som tar lite längre tid, Mariazellerbahn. Sedan finns det mycket vinodlingar och sådant längst Wien Stadtwanderwege där man kan få utsikt över hela staden. Ibland har de även events där man kan köpa vin eller sturm (försats till vin som inte är färdigjäst och är lite... oberäkneligt). En Stadtwanderwege-rutt kan man göra på några timmar och lätt vara tillbaka i centrum på eftermiddagen igen om man åker på morgonen. Behöver inte ens gå upp hutlöst tidigt för det. Wien har även ett rikt nattliv om du är sugen på det, barerna stänger inte klockan så tidigt och vanligt är att man går ut rätt sent, mellan 23-00 typ. Så inte alls orimligt att uppleva både natur och stad på 4 dagar.

Gmunden är också fint, tar 2.5h med tåg en väg. Finns en linbana där man kan åka upp i och vandra.

PS. Ta inte CAT (det gröna tåget från flygplatsen). Är mycket billigare med ÖBB och man kan köpa biljett i automaterna.