Hitta diskussioner med liknande innehåll

Att åka till Rom?

#1 2006-10-13, 12:16
lavish
Jag samt föräldrar funderar på en Rom-resa till december. Någon som varit där? Sevärdheter? Är det bra att semestra där?
#2 2006-10-13, 12:55
Skiftnyckel
Ursprungligen postat av lavish
Jag samt föräldrar funderar på en Rom-resa till december. Någon som varit där? Sevärdheter? Är det bra att semestra där?


Se Rom och sedan dö, var det väl någon som sa??

Jag var där för ett par-tre veckor sedan och det är ju dyrt, slitet, trångt, mycket turister men det är ju samtidigt trevligt, gott och mycket att se. Är man lite kulturellt intresserad så finns det ju hur mycket som helst: St Peters kyrkan, Vatikanens museum, Forum Romanum, Palatinen, Colusseum mm mm.

God mat finns det i massor om man undviker de värsta turistfällorna så kan man komma undan relativt billigt. Vi hittade en 5-rätters meny inklusive en halv flaska vin på en liten bakgata för 18 Euro per person, då var det fast meny, det var de enda rätterna de hade på restaurangen, inte en turist på restaurangen bara lokalbefolkning och sanslöst god mat. Sen kan man ju hamna på turistfällerestaurangen där man får en svettig pasta för 12 EURO och 5 EURO för ett glas vin.

Boendet är fullt och dyrt, var ute i god tid. Vi bodde vid Campo di Fiore, ett torg en bit bort. Skön att sitta och sippa på ett glas rött på kvällarna samt skaplig fest på lördagskvällen och trevlig torghandel på dagarna.

Fördelen med centrala Rom är att det relativt litet, är man inte alltför neddekad så är det inga problem att gå var man än ska.

Det var väl det jag kom på men jag har bara varit där en gång så det finns säkert mycket som man inte upptäckte men jag tycker Rom var lagom för 4 nätter som vi var där, jag kanske åke dit igen tom.
#3 2006-10-13, 13:28
Golonka
Rom är mycket trevligt! Det finns hur mycket som helst att se och göra där. Köp/låna en BRA guidebok eller kolla vad som finns online. När det gäller restauranger, är utbudet ofantligt stort och generellt sett är de små mysiga trattoriorna på bakgatorna alldeles tillräckligt bra och prisvärda, men det finns klart undantag och därför bör man kolla efter:
1. Är stället välbesökt?
2. Sitter det italienare eller tyskar och käkar?

Kolla sembo.se och klicka in på deras storstadspaket. Ingen charter, men schyssta paket med bra boende och bra restips i infomaterialet.

Strosa omkring i området Piazza Navona-Campo Fiori. Ta dig till stadsdelen Trastevere och flanera omkring. Gå upp i SVINOTTAN en morgon och ställ er i kön för att bese konstsamlingarna i Vatikanen. Läs på lite om Roms historia, och besök Forum och Colleseum. Ta den finansiella smällen att ingå i en guidad tur för att få ut maximalt, men räkna med att det blir lite smånördigt detaljerat. Jag gillar historia, så personligen uppskattade jag det.

Kolla in de stora vallfärdskyrkorna, St:a Maria Maggiori e.t.c... Lägg lite tid på att ta reda på deras funktion i pilgrimshitoriken... Finns hur mycket som helst, och allt beror på hur mycket man är intresserad. Här finns specialgrejor man kan fördjupa sig i, men som är ointressant för en del. Gillar man att gå i stora kyrkor och kolla på prakten där, är Rom perfekt

...och så skall man ju givetvis handla kläder och skor i Rom, om man har börsen i ordning.
#4 2006-10-13, 15:33
lavish
Tackar Skitnyckeln och Golonka
#5 2006-10-13, 19:02
zach
Finns så oändligt mycket att skriva om Rom så ursäkta om jag missar nåt...

Vintern i Rom är en perfekt årstid för en resa. Normalt är det jävligt behagligt väder, typ 10-15 grader, för att syna en storstad och otroligt nog delas inte den åsikten av alla, då vår samt höst är de stunder då turister främst vallfärdar (inte sagt att ni är de ända utlänningarna där dock...).

Sen beror allt på vad du vill se och göra men A och O är att innan strukturera upp det hela (om du bara är där en lång-weekend eller så, köpa en karta och/eller guidebok.

Mina tips är dock...

Colosseum och hela Palatinen-området, naturligtvis.
Colosseum vet du vad är medan Palatinen är lite mindre känd. Foro Romano ligger bla där, på platsen där Romolus och Remus sägs skapat Rom 753 före kristus. Där huserade alla kända killar från serier som Rome och filmer som Gladiator, du vet Caesar och dom där. Romerska siffrorna härstammar därifrån, Latin modifierades på samma plats osv, osv, osv. New York anno 753 f.k. med andra ord. Det är fö gratis att gå in dit.

Intill finns Circo Massimo - "travbanan" där allas vår tecknade Asterix åkt runt och klubbat ner folk. Nu bara en stor gräsmatta där man flanerar eller joggar, men är du i området så varför inte?

Granne med C M finns Sanningens Mun, Bocca della Verita på italienska. En stor statyliknande mun, där det sägs att man blir av med handen om man har näven i dennes mun och ljuger.

Ett stenkast därifrån finns Kapitoliumplatsen, Michelangeloritat torg som är rätt udda med museum och allt. Där inne finns även varginnan som diade ovan nämnda tvillingar. Trappan bredvid trappan till torget leder till en kyrka som är känd av någon anledning men mitt minne har tydligen tagit ledigt.

Nedanför trappan finns Piazza Venezia - Roms absoluta centrum skulle man nog kunna säga. Det feta vita huset Il Vittoriano är ett skrytbygge som restes för Italiens enande - äckligt maffigt. Står du med ryggen mot det huset och mitt i rondellen så har du på din vänstra sida ett orange (eller liknande) hus med en balkong på dess mitt. Där stod Mussolini och talade när det begav sig. Kommer inte ihåg namnet på vare sig huset eller balkongen dock.

Går du norrut (framåt om du har il vittoriano i ryggen) så har du snart Fontana di Trevi en bit in på höger sida. Skiter du att vika av där så kommer du snart till en gata som heter Via Condotti, som går åt höger - direkt till Spanska trappan (Scalinata di Spagna). På Condotti så finns alla världens dyra designers, kanske en halsduk för 10000000 Euro...? Längs Condotti så finns även det minimala riket Malteseordern. Ska tydligen vara ett eget rike har jag hört, som då med råge borde vara världens minsta. Vågar dock inte svära på det... Cafe Greco finns även längs samma gata. Gammalt som fan, överreklamerat men alla kändisar du och jag kommer på tillsammans har varit där... Kommer du ända till Spanska trappan så har du stadens schysstaste skithus 100 meter åt höger - på McDonalds av alla jävla ställen!

Viker du istället av åt norr vid Spanska Trappan så kommer du snart till Piazza del Popolo - porten till Rom för bara hundra år sedan. Svennis hade en lya där någonstans fö. Vänder du på dig nu så näsan är mot hållet du just kom från så har du åt syd-öst vägen till Spanska Trappan, mot söder har du Via del Corso (eller "CorsoŽn", som leder till Il Vittoriano). De gatorna, till Via Condotti utgör Roms finansiella centrum, har ett eget namn och allt som jag glömt...

Men vi går mot syd-väst. Piazza Navona kommer vi till efter kanske 500 meter. Stort torg, ett måste. Massa turister och fällor för dessa men värt det. Intill Navona så ligger Pantheon, G A M M A L gravplats för fint folk från förr. Udda bygge, mysigt torg, köpt 33 cl Cola där för 4,5 euro en gång. Bakfull och törstig... Ett måste dock som allt annat. I samma kvarter finns även världens förmodligen med kända glasställe - Giolitti. Svindyrt naturligtvis men va fan...

Vi fortsätter över Corso Vittorio Emanuele. till vänster har du ni just Il Vittoriano, till höger Vatikanen. Men rätt fram har du det bästa... Campo de Fiori - Romarnas torg. Litet, trångt men alldeles, alldeles underbart. Gammal avrättningsplats fö men numer mest känd för dess grönsakshandel på förmiddagarna. Går du direkt åt vänster när du kommer in på torget så frågar du dig fram till restaurangen Pancrazio. Det var där Caesar mördades... Navona- och C.d.F-området kallades förr Marsfältet fö, en av Roms äldsta delar.

Backa och gå mot Vatikanen. Il Vaticano är onekligen rätt fet. In med dig, upp i kupolen - är värt det! På utsidan av Vatikanstaten finns Sixtinska kapellet. Bara att följa muren runt egentligen, åt norr liksom, men sjuka köer in dit. Gå ENDAST dit tidigt på morgonen.
Intill vatikanen finns Castel San Angelo, ett gammalt och häftigt fängelse. Schysst bro leder dit, Ponte San Angelo, ett måste även det.

Stanna dock på samma sida Tibern, och gå mot söder - mot Trastevere. Är som Gamla Stan i Stockholm. Mysigt och kullerstenar. Annan, mer avslappnad stämning där och de som bor där påstår sig vara de riktiga Romare. Mellan vatikanen och Trastevere finns kullen Gianicolo (kika upp stavningen i det fallet, osäker...). Där bodde A L L A som var värd nåt, Caesar och dom bla men även nån svensk, typ heliga Birgitta. På kullens topp finns den kända fältherren och patrioten Garibaldi som staty.

Har garanterat missat en miljard men du får väl fråga om det är nåt specifikt du vill veta...
#6 2006-10-13, 19:15
Madchild
Gå på fotboll på Olimpico. En upplevelse även om du inte är sportfåne...
#7 2006-10-13, 21:26
zach
Ursprungligen postat av Madchild
Gå på fotboll på Olimpico. En upplevelse även om du inte är sportfåne...
Hur fan missade jag att ta med det.........

Ta Linea A till Flaminio (som ligger på andra sidan om Piazza del Popolo, om du kommer från centrala Rom). Hoppa på spårvagnen, hoppa av på Piazza Mancini (som alla andra) och knalla sen de resterande 500 stegen som återstår.
#8 2006-10-15, 01:43
lavish
tackar för all info =)
#9 2006-10-25, 11:57
silvia_b
Ursprungligen postat av Skiftnyckel
Se Rom och sedan dö, var det väl någon som sa??


Man säger väl ändå se Neapel sedan DÖ! Och med det ska det menas att det finns en ö i bukten som heter dieu, men nån hörde fel
#10 2006-11-01, 21:20
zekev
Vilken matnyttig tråd, åker till Rom 7/12!
Någon som har tips på bra, autentiska restauranger utanför turistråken?
#11 2006-11-01, 22:01
Bofredrik
Ursprungligen postat av lavish
tackar för all info =)


Varning! Vill inte vara negativ men var försiktig med sallad. Jag har blivit magsjuk i Rom flera gånger tyvärr! Trots att det är en huvudstad.
#12 2009-02-07, 10:30
Mats-Romulus
Hej!
Det finns så mycket att säga om Rom så jag har gjort en hel webbplats om staden. Fakta, bilder, reseguide, kartor, historia mm.

Rom - http://www.romulus.nu


Har även gjort en del mindre webbplatser om andra resmål som också innehåller en hel del smått och gott för turisten:

Sicilien - http://www.sicilien-resa.se
New York - http://www.newyork-bilder.se
Azorerna - Http://www.azorerna.nu

Rom är helt klart favoritresmålet.. :-)