Hitta diskussioner med liknande innehåll

Mongoliet i oktober?

#1 2007-06-04, 02:07
pysokat
Hallå! Planerar för resan med transsibiriska i höst och vi tänkte dra oss neråt kina i mitten av oktober. Sen slog det oss att man borde nog faktiskt hoppa av någon vecka i Mongoliet och kika eftersom det är så pass orört. Hur är det i mongoliet i oktober? Börjar det bli kallt och allt dö eller fungerar det utmärkt?

Någon som har förslag på vad man ska se/göra när man är där under sin ungefärliga vecka? Någon som har några berättelser?

Vore väldigt roligt att veta!!

kram och tack på förhand
#2 2007-07-23, 19:34
Isidor
Jag var där på sommaren 2004, och ett bestående intryck var hur oerhört vacker och orörd naturen var. Kan inte riktigt svara på hur det är i oktober, men på sommaren så är det helt givet att åka ut på landet. Jag satt klistrad mot rutan i den uråldriga sovjetiska jeepen (den var dekorerad med en klisterlapp till minne av ett rally runt balatonsjön i ungern typ 1966) och jag insöp varje detalj, rekommenderas verkligen.

Huvudstaden Ulan Bataar kanske inte var lika vacker men den hade helt klart en charm i sig själv just eftersom allting är så exotiskt och annorlunda. Det var egentligen bara ungefär halva staden som bestod av riktiga konventionella hus; sen var detta omgivet av stora kåkstäder med yurtor och skjul.

Mongoliet har ju ingen vidare export och handelsunderskottet leder till att containrar ligger spridda lite överallt och används till allt från lagerlokaler till butiker. Saker och ting kommer in i landet i containrar, sen finns det inte så mycket att skicka ut som containrarna kan återvända fyllda med.

Språket är helt omöjligt, vi försökte lära oss några grundläggande enkla fraser som "tack", "ja", "nej" etc men det krävdes många, många repetitioner av dessa innan nån fattade vad man menade. Som tur är så var det inte helt omöjligt att hitta engelsktalande. Det finns en hel del turister, biståndsarbetare mfl. så de är hyfsat vana vid utlänningar.

Det finns internetcafén överallt, kostar kanske några kronor i timmen om ens det. 2004 så var det fortfarande counter-strike som gällde. Kändes jävligt bisarrt att sitta i ett land där det inte finns bankomater, mcdonalds - eller för den delen asfalterade vägar utanför huvudstaden - och spela CS med dom lokala kidsen. De har inte en lokaliserad version av coca cola heller, utan har för mig att det var importerad cola från Hong Kong, eller om det var Singapore. Jävla omväg att få in i landet runt kina, men jag antar att det är för att mongoler och kineser alltid varit fiender historiskt sett.

Frisörsalonger och liknande verkade skötas av koreaner. Jag beslöt mig för att att det vore lite av ett äventyr att klippa mig i en av dessa men det gick åt helvete för att ingen kunde engelska och min frisyr blev inte direkt som jag hade tänkt mig.

Allt som allt var det förmodligen det intressantaste land jag nånsin besökt. I jämförelse med såna här exotiska destinationer blir det grått och tråkigt att resa inom europa
#3 2007-07-30, 00:09
Åkte som jag nämnt i en annan tråd Transsibiriska förra året med en polare. Mongoliet där vi var i fyra dagar är ett av de häftigaste länder jag besökt. Känner igen mig i det som Isidor skriver.

En riktigt häftig grej var att de hade 800årsjubileum förra året, något som vi inte visste när vi åkte dit.

Hursomhelst detta medförde att de hade något slags uppvisning med iscensatt fältslag.

Runt 1200 soldater från den reguljära armén deltog så du kan tänka dig att det var en syn!

Bild från lägenheten vi bodde i med utsikt mot söder.

http://img225.imageshack.us/my.php?image=ulanxj3.jpg


Kolla annars upp Ulaan Bataar på Google Maps eller Google Earth för att få en uppfattning om hur staden är.