Hitta diskussioner med liknande innehåll

Malawi

#1 2008-12-12, 16:25
lilllöken
Jag åker i mitten av januari med skolan till Malawi i tre veckor och det som skrämmer mig är att jag ska ligga galet magsjuk under hela resan. Finns det några sätt så att man kan förebygga att gå och bli sjuk av maten och de främmande bakterierna? Nu tänker jag främst på vad som går att göra här i Sverige innan man åker.

Tack
#2 2008-12-13, 00:16
mohnomishe
Om ni åker hela klassen, borde väl någon ansvarig lärare eller skolsköterska ge er vaccinationsråd? Hur som helst är nog Dukoral något för dig... en receptbelagd medicin som skyddar mot vanliga turistdiaréer och kolera. Läs mer på http://www.vaccinationsguiden.se

Tänk även på att de parasiter som orsakar bilharzia/snäckfeber finns i Malawisjön. En otrevlig sjukdom, dock lätt att bota.

Trevlig resa... det är ett härligt land ni ska till.
#3 2008-12-13, 00:18
Aquabot
Har aldrig hört om att det skulle vara något att vara rädd inför en resa till Malawi, ingen av de jag känner som varit där har sagt något om det heller. Tror med andra ord att det är rätt lugnt, värre är det väl med bilharzia...

Du måste återkomma efter resan och berätta om hur det var, Malawi är ett land jag är sjukt pepp på att åka till, och en recension av Malawi Gold är ett måste.
#4 2008-12-20, 17:34
Jaxxx
Kom precis tillbax till Sverige efter en resa i Afrika där jag bl a besökte Malawi. Grymt land som är jävligt mycket Afrika. Medicin jag rekommenderar att ta med hemifrån är myggmedel, desinfektionsmedel och antibiotika. Om du tänkt bada i Malawisjön vilken är grym för dykning och snorkling så är risken stor att du får bil harzia. Köp medicin mot detta på ett apotek i Malawi då kuren där kostar ca 7 SEK, som gör att du sparar in massa pengar och slipper gå o hålla på o testa dig o skit vilket du måste göra om du vill köpa medicinen i Sverige. Medicinen tar du 3 månader efter ditt senaste besök med vattnet...
Cape Maclear rekommenderas... Grym spot!
#5 2009-01-06, 10:52
yeahright!
För att förebygga ev magåkommor så ta Ducoral.
Är ett drickbart vaccin mot kolera som man tar i två omgångar, med ett par veckors mellanrum. Men även om man bara tar ena dosen så funkar det även mot turistdiarré etc, så du hinner iaf bygga upp lite skydd innan du åker. Kontakta vilken vaccinations-central som helst.
Sen kan du också köpa receptfritt på apoteket, tabletter med bakteriekultur som hjälper både pro-aktivt, men också om du nu skulle åka på något.

Malawi är underbart!
Sjön är vacker, och så länge som du inte badar i närheten av vass och växtlighet så är risken för att du ska få bilharzia minimal. Dessutom, även om du skulle få det så finns det som sagt billig och lätttillgänglig medicin på vilket apotek som helst i Afrika.
I Nkhata Bay kan du även ta dykcert jäkligt billigt om du är intresserad av det. Och det är en superbra firma som inte tummar på säkerheten!
Rekommenderas!

Se till att ta malariaprofylax, även om guideböcker och lodger hävdar att det är malariafritt. Jag fick ett utbrott av malaria, blev ruggigt sjuk och det var ingen picknick. Nu käkar jag lariam (sköna drömmar på den medicinen) men det är ändå en viss risk för att dra på sig en resistent form av sjukdomen.
Men, det är "bara" att uppsöka sjukvård på plats, ta ett blodprov och sen börja medicinera.
(Sjukvård är btw gratis i Malawi.)


Ha en jättebra resa, du kommer få det toppen!
#6 2009-06-29, 21:16
soundcheck
Ska kanske till Malawi en sväng. Någon som vet hur det är med visum?
#7 2009-06-30, 11:17
Aquabot
Generellt sett för Afrika så är det så att de nordiska länderna har en enorm goodwill och att nordiska medborgare har väldigt lätt för att få visum. I Malawi så får du 90 dagars turistvisum i passet när du anländer, behöver du mer så räcker det förmodligen med att åka över till något grannland över dagen och sedan få 90 dagar till när du åker tillbaka.
#8 2009-07-06, 14:31
Nojlaget
Ät endast kokta grönsaker, ingen sallad alltså.
Ät inte kött eller kyckling.
Ät endast fisk i områden där den fiskats upp färsk. Den fisken som transporteras på lastbilar vill du inte äta, tro mig.
Tvätta händerna före varje måltid.
Drick inte färsk fruktjuice om du inte är 100% säker på att den ej blivit utblandad med kranvatten.
Ät aldrig glass eller ta is i drinken.

Men sen kan du förstås bli sjuk ändå. Och då är det bara fulwhisky som hjälper.
#9 2009-09-02, 15:20
I Lilongwe, framför allt i gamla stan har det varit en del bråk när jag varit där, med rån och liknande. Största risken i Malawi tror jag faktiskt är trafiken. Har aldrig dett så många trafikolyckor per tidsenhet i något annat afrikanskt land.

Bilharzia är i princip inget att oroa sig för. Undvik stillastående vatten i sjön (mindre vikar och liknande) och bada definitivt inte utanför byarna, så lär du klara dig utan problem. När jag varit där har jag tyvärr jobbat i just sådant vatten men då hade jag faktiskt handskar.

Inga problem att bada vid vanliga stränder samt ute vid småklippor där man dyker efter cikliderna.
#10 2009-09-29, 14:14
blue1dragon
Tja!
Lånar den här tråden om Malawi lite för att fråga om nån har koll på vilket flygbolag som är billigast till Malawi, samt om priserna varierar något beroende på säsong. Tänkte dra dit någon gång under nästa vår/sommar och givetvis vill man ju flyga så billigt som möjligt.