Fler svar? Okej!
1. När man pratar om Japansk mat så pratas det oftast bara om sushi, men vad finns det mer för populära maträtter? Eller äter man oftast bara olika varianter av sushi?
---
Det finns många olika sorters sushi. Nigiri, gunkanmaki, maki, chirashizushi.
Dessutom finns det ett enormt utbud av sushi i ALLA olika prisklasser.
Dessutom så är det japanska köket riktigt varierat: kött, grönsaker, tofu, friterat, grillat, fisk, skaldjur, rått, kokt, stekt, nudlar, levande.
Populär och enkel vardagsmat kan vara t.ex gryta (鍋, nabe). Inga såna där kraftiga, svenska grytor utan en buljong gjord på hyvlad, torkad fisk och torkat sjögräs (昆布, konbu). I den kan du stoppa allt möjligt, wakame, kyckling, tofu, negi (tunnare purjolök), fläskkött etc... Äts med fördel på vintern.
Annan god mat är:
- Tonkatsu (friterat fläskkött)
- Yakitori (Gillade kyklingbitar på spett. ALLA bitar på kyklingen äts, hals, skinn, vingar, inälvor...)
- Donburi (En skål med ris i botten och någon annan mat ovanpå, ex. sashimi, fiskägg, fläskkött...)
Det finns hur mycket som helst.
---
2. Hur går det till när man äter? Sitter man på golvet med en kudde under rumpan och äter med pinnar, eller fungerar det likadant som här i den västerländska kulturen?
Beror på. På golvet, på stolar vid bord, på barstolar i baren.
Alla äter med pinnar. Det är även viktigt med god pinnteknik, precis som med bestickteknik.
---
3. Hur ofta äter man per dag där? Fikar man mellan måltiderna?
Tre mål per dag ungefär. Oyatsu finns också och det är som ett mellanmål ungefär. Då tar du dig en risboll fylld med lax till exempel...
4. Vad dricker man till maten?
Riktiga män dricker mycket öl, haha. Te (många olika sorter), vatten och såklart sake är nog vanligast. Vin dricks men jag har aldrig sett någon dricka det till maten.
---
5. Vad är den största skillnaden mellan Japans och Sveriges matkultur som du har märkt av?
Mycket mer säsongsbetonat och mer betoning på lokala specialiteter.
Alla vet när det är bäst att äta squash, när den bästa fisksorten finns och så vidare. Alla ställen har NÅN speciell maträtt som de är stolta över. I östra Japan är tillexempel mat baserad på mjöl inte riktigt lika populärt som det är i Osaka, i väst. Vissa ställen är kända för viss fisk (Kochi på Shikoku är känt för god Katsuo t.ex.)
Också total avsaknad av mejeriprodukter i traditionell matlagning. Ingen ost, ingen grädde, ingen mjölk... Det gör att du efter att ha ätit mycket blir mätt men inte så supermätt som du blir efter nån saftig portion pasta med ostsås...
Varje produkt får smaka mer och det kryddas inte så mycket. Grönsaker kokas/steks ofta väldigt hastigt. Ett exempel är spenat (horenso). Jag har ätit stuvad spenat några gånger och det är en sorglig upplevelse. Ihopkokad i 1000 år och slemmig och seg och...
Japansk stil: Färsk spenat i saltat, kokande vaten i ung. 1 minut. Upp med den, i kallt vatten så den behåller den goa gröna färgen.
---
6. Vad är det bästa med Japans matkultur enligt dig? Något som du tycker borde införas i Sverige?
Japaners totala fanatism för mat. Alla jag mött gillar att äta. Även kvinnor. Vidare tycker jag det är kul att de har lokala specialiteter som de gillar att marknadsföra. Sverige kunde got ta efter där och se till lokala speciliteter. Havskräftor, kroppkaka, Pitepalt - allt skulle marknadsföras bättre.
En annan sak att ta efter är servicenivån. Den r brutalt hög och jag tror inte det är lätt att vara krögare i Japan. Anleningen är det enorma utbudet. Om ett sushihak inte faller gästerna i smaken sprider sig ordet och den kommer, om den inte förbättrar sig på något sätt, obönhörligen få stänga igen. Det kunde Sveriges krogliv behöva lite av.
---
7. Godaste maträtten?
Jag gillar ikuradon, En skål med ris, med laxrom "marinerad" i soja, nori, shiso och ägg ovanpå. Låter enkelt men är så jävla gott.
För övrigt är natto också jävligt gott. Jästa sojabönor med fisksås och senap mixad till en kladdig blanding ovanpå nykokt ris på morgonen... Mmm!
Ett tips till alla feta GI-dårar!
---
8. Något som du vill lägga till?
I Japan äter du bäst i världen. Varför?
Här hittar du hela det varierade japanska köket PLUS all annan mat som världen har att erbjuda. Europeiskt, asiatiskt, amerikanskt - allt går att hitta.