Hitta diskussioner med liknande innehåll

Frågor om Japans matkultur

#1 2009-03-03, 16:00
Lillaoffe
Hej, jag är mitt uppe i mitt projektarbete nu, jag jämför Sveriges och Japans matkulturer. Idag var jag på en sushi restaurang och skulle intervjua en japan där, men tyvär var det mycket kunder och stressigt så det blev aldrig av. Då kom jag på den brillianta idéen att lägga upp frågorna här, så om du vet svaret på någon eller flera av frågorna får du hemskt gärna svara! Tack på förhand.

1. När man pratar om Japansk mat så pratas det oftast bara om sushi, men vad finns det mer för populära maträtter? Eller äter man oftast bara olika varianter av sushi?


2. Hur går det till när man äter? Sitter man på golvet med en kudde under rumpan och äter med pinnar, eller fungerar det likadant som här i den västerländska kulturen?


3. Hur ofta äter man per dag där? Fikar man mellan måltiderna?


4. Vad dricker man till maten?


5. Vad är den största skillnaden mellan Japans och Sveriges matkultur som du har märkt av?


6. Vad är det bästa med Japans matkultur enligt dig? Något som du tycker borde införas i Sverige?


7. Godaste maträtten?


8. Något som du vill lägga till?
#2 2009-03-03, 16:21
DrGreenthumb
Hmm det enda jag vet är att det käkas mycket från havet, allt från fiskar till alger. Sake dricks väl ofta också!
#3 2009-03-03, 16:29
Gaius Caligula
1. När man pratar om Japansk mat så pratas det oftast bara om sushi, men vad finns det mer för populära maträtter? Eller äter man oftast bara olika varianter av sushi?

- Det finns allt mellan himmel och jord. Det pratas mycket om sushi pga att det ar oerhort populart bade i vastvarlden och i Japan. Det ar mycket fisk/skaldjur/kott ratter i Japan. Personlig provade jag allt mojligt - t.ex. rokt kotunga, stekt kotunga, kokt blackgisk, m.m. mycket skumma grejer.


2. Hur går det till när man äter? Sitter man på golvet med en kudde under rumpan och äter med pinnar, eller fungerar det likadant som här i den västerländska kulturen?

Enligt min asikt sa berodde det pa vart man ater. Nar jag var hos en kompis satt vi pa golvet, och nar jag var hos en annan satt vi pa stolar. Dock berodde det pa att den forsta bodde i liten lagenhet och den andra i ett stort hus. Pa resturanger ar det i stort sett stolar, savida det inte en speciell restaurang. Det ar pinnar som galler, men pa vissa stallen kan du nog be om bestick.


3. Hur ofta äter man per dag där? Fikar man mellan måltiderna?

Jag tyckte det var likt vastvarlden, forutom att middag ats senare - 19-20 pa kvallen.

4. Vad dricker man till maten?

Det ar mycket te - kall eller varm - och sen har vi ju vatten, ol, sake, etc.

5. Vad är den största skillnaden mellan Japans och Sveriges matkultur som du har märkt av?

Maten. Som jag namnde har de verkligen annan sorts mat... natto var grymt ackligt, men i ovrigt ar den Japanska maten riktigt god

6. Vad är det bästa med Japans matkultur enligt dig? Något som du tycker borde införas i Sverige?

Jag tyckte att ata ute eller med vanner kandes mer personligt an vad jag ar van med i Sverige. Det ar val det att ibland sitter vi pa golvet och ibland pa stolar, och att ata med pinnar och dela mat fran samma gryta, tallrik, etc, gor det intressant om man sager sa.


7. Godaste maträtten?

Yakisova med majonnas IWGP ftw.

8. Något som du vill lägga till?

Ak till Japan
#4 2009-03-03, 18:50
Lillaoffe
DrGreenthumb: Jo, havet är deras specialitet verkar det som.

Gaius Caligula: Tack så mkt! Fler svar som dessa tack!

Jag kommer ha en plansch med mina frågor och era svar på, så varenda svar är guld värt!
#5 2009-03-03, 20:07
Japaner har världens mest genomtänkta kök, varenda ingrediens har en uppgift och ett syfte
#6 2009-03-03, 23:10
Lillaoffe
Ursprungligen postat av LikeAGlove
Japaner har världens mest genomtänkta kök, varenda ingrediens har en uppgift och ett syfte


Thanks, den där meningen ska jag definitivt stjäla!
#7 2009-03-05, 07:35
L0daren
5. Vad är den största skillnaden mellan Japans och Sveriges matkultur som du har märkt av?

Japansk mat kanns valdigt mycket fraschare i den man att det fokuseras mycket mer pa ravaror av god kvalitet istallet for att tillsatta massa saker sasom gradde, kryddor, osv.
Japansk mat innehaller oftast valdigt lite salt, fett, och socker vilket gor den till troligtvis varldens nyttigaste och halsosammaste kost, nagot som avspeglas i livslangden i Japan(ganska overlagset hogst i varlden).
Dessutom ar huvudfodan ris, fisk och gronsaker, med ris som huvudingrediens.
I Sverige ater vi alldeles for mycket socker, fett och kott, dessutom ska vi alltid tillaga allt istallet for att lata frascha ravaror tala for sig sjalvt.

6. Vad är det bästa med Japans matkultur enligt dig? Något som du tycker borde införas i Sverige?

I Japan ater man tillsammans, att ata ar en social sammankomst. Nar vi gar ut i Sverige sa super vi i princip alltid, i Japan kan man ga till nat som kallas Izakaya som ar en slags lokal bar/matstalle dar man i gott sallskap ater och dricker i flera timmar, ett skont alternativ till det huvudlosa osociala och monotona supandet vi agnar oss at i Sverige. Det ar ocksa en mer intim sammankomst i och med att man delar pa maten, man har en liten tallrik och bestaller in 10 olika ratter och sen ater man tillsammans, istallet for att som i Sverige ha ditt och mitt och sen inte njuta av varandras mat. Ofta nar man gar ut och ater ett gang vanner i Japan sa splittar man alltid rakningen pa hur manga personer, inget ditt och dattande om vem som at eller drack vad. Trevligt va!

Jag skulle vilja se den typen av kultur fa genomslag i Sverige, det ar ett mycket roligare satt att umgas pa an att bara supa skallen av sig.

7. Godaste maträtten?

Min favoritfisk ar katsuo som ats med en sas gjord pa sojasas, farsk ingerfara och wakame, sjalvklart raw! En bra sashimi(fat med ra fisk) ar guld vard.
Absolut godast ar dock den feta delen pa tonfisken som ar en specialitet, kommer inte pa det japanska namnet pa den.

8. Något som du vill lägga till?

Infor Japansk mat som husmanskost i Sverige, da okar vi livslangden med 10 ar och sparar massa pengar orsakade av dalig kost(fetma, diabetes etc)

Ak till Japan
#8 2009-03-06, 12:10
Lillaoffe
Ursprungligen postat av L0daren
.


Guld värt! Tack.
#9 2009-03-15, 08:56
saratt
Fler svar? Okej!

1. När man pratar om Japansk mat så pratas det oftast bara om sushi, men vad finns det mer för populära maträtter? Eller äter man oftast bara olika varianter av sushi?
---
Det finns många olika sorters sushi. Nigiri, gunkanmaki, maki, chirashizushi.
Dessutom finns det ett enormt utbud av sushi i ALLA olika prisklasser.

Dessutom så är det japanska köket riktigt varierat: kött, grönsaker, tofu, friterat, grillat, fisk, skaldjur, rått, kokt, stekt, nudlar, levande.
Populär och enkel vardagsmat kan vara t.ex gryta (鍋, nabe). Inga såna där kraftiga, svenska grytor utan en buljong gjord på hyvlad, torkad fisk och torkat sjögräs (昆布, konbu). I den kan du stoppa allt möjligt, wakame, kyckling, tofu, negi (tunnare purjolök), fläskkött etc... Äts med fördel på vintern.
Annan god mat är:
- Tonkatsu (friterat fläskkött)
- Yakitori (Gillade kyklingbitar på spett. ALLA bitar på kyklingen äts, hals, skinn, vingar, inälvor...)
- Donburi (En skål med ris i botten och någon annan mat ovanpå, ex. sashimi, fiskägg, fläskkött...)
Det finns hur mycket som helst.

---

2. Hur går det till när man äter? Sitter man på golvet med en kudde under rumpan och äter med pinnar, eller fungerar det likadant som här i den västerländska kulturen?

Beror på. På golvet, på stolar vid bord, på barstolar i baren.
Alla äter med pinnar. Det är även viktigt med god pinnteknik, precis som med bestickteknik.
---

3. Hur ofta äter man per dag där? Fikar man mellan måltiderna?

Tre mål per dag ungefär. Oyatsu finns också och det är som ett mellanmål ungefär. Då tar du dig en risboll fylld med lax till exempel...

4. Vad dricker man till maten?
Riktiga män dricker mycket öl, haha. Te (många olika sorter), vatten och såklart sake är nog vanligast. Vin dricks men jag har aldrig sett någon dricka det till maten.

---

5. Vad är den största skillnaden mellan Japans och Sveriges matkultur som du har märkt av?

Mycket mer säsongsbetonat och mer betoning på lokala specialiteter.
Alla vet när det är bäst att äta squash, när den bästa fisksorten finns och så vidare. Alla ställen har NÅN speciell maträtt som de är stolta över. I östra Japan är tillexempel mat baserad på mjöl inte riktigt lika populärt som det är i Osaka, i väst. Vissa ställen är kända för viss fisk (Kochi på Shikoku är känt för god Katsuo t.ex.)
Också total avsaknad av mejeriprodukter i traditionell matlagning. Ingen ost, ingen grädde, ingen mjölk... Det gör att du efter att ha ätit mycket blir mätt men inte så supermätt som du blir efter nån saftig portion pasta med ostsås...
Varje produkt får smaka mer och det kryddas inte så mycket. Grönsaker kokas/steks ofta väldigt hastigt. Ett exempel är spenat (horenso). Jag har ätit stuvad spenat några gånger och det är en sorglig upplevelse. Ihopkokad i 1000 år och slemmig och seg och...
Japansk stil: Färsk spenat i saltat, kokande vaten i ung. 1 minut. Upp med den, i kallt vatten så den behåller den goa gröna färgen.

---

6. Vad är det bästa med Japans matkultur enligt dig? Något som du tycker borde införas i Sverige?

Japaners totala fanatism för mat. Alla jag mött gillar att äta. Även kvinnor. Vidare tycker jag det är kul att de har lokala specialiteter som de gillar att marknadsföra. Sverige kunde got ta efter där och se till lokala speciliteter. Havskräftor, kroppkaka, Pitepalt - allt skulle marknadsföras bättre.
En annan sak att ta efter är servicenivån. Den r brutalt hög och jag tror inte det är lätt att vara krögare i Japan. Anleningen är det enorma utbudet. Om ett sushihak inte faller gästerna i smaken sprider sig ordet och den kommer, om den inte förbättrar sig på något sätt, obönhörligen få stänga igen. Det kunde Sveriges krogliv behöva lite av.

---

7. Godaste maträtten?

Jag gillar ikuradon, En skål med ris, med laxrom "marinerad" i soja, nori, shiso och ägg ovanpå. Låter enkelt men är så jävla gott.

För övrigt är natto också jävligt gott. Jästa sojabönor med fisksås och senap mixad till en kladdig blanding ovanpå nykokt ris på morgonen... Mmm!
Ett tips till alla feta GI-dårar!
---

8. Något som du vill lägga till?

I Japan äter du bäst i världen. Varför?
Här hittar du hela det varierade japanska köket PLUS all annan mat som världen har att erbjuda. Europeiskt, asiatiskt, amerikanskt - allt går att hitta.
#10 2009-03-16, 10:06
ingen har nämnt ramen, och det är ju synd.. men diskutera ramen kräver nästan en egen tråd.. min favorit i japan iaf.

hittade denna guiden på engelska. han inte kolla om den är ngt att ha, men såg ok ut.

men det finns mängderm mängder av guider på japanska - både på nätet och tidningar, som iphone app eller andra mobil service etc.