2005-11-29, 00:21
Baalzamon
Transibiriska järnvägen är en klassiker, som även jag tänker försöka mig på någon gång i framtiden. Om jag nu inte åker bil i stället, då ser man mer och kan stanna där man vill. I tåg ser man mest en jäkla massa tallar. Det är inte många ställen som tåget stannar länge på, det är bara några ställen som man hinner hoppa av en stund.
Jag vet att folk ibland har haft med sig spritkök och lagat egen mat i sin kupé. Det blir både billigare och godare sägs det.
Vladivostok skall visst vara en extra intressant stad. Den var helt stängd för utlänningar fram till ganska nyligen, på grund av att där fanns en stor ubåtsbas. Nu är det mer eller mindre nerlagt, men man skall fortfarande kunna se rostiga ubåtar i hamnen. Det skall även vara en ganska vacker stad, och eftersom det kommer många japaner och koreaner dit så är det ganska turistvänligt och befolkningen är van vid turister.
Men personligen skulle jag nog hellre ta transmongoliska järnvägen i stället. Då kan man stanna ett par dagar i Ulan Bator i Mongoliet innan man hoppar ombord igen och fortsätter till Peking. Känns som mer att se än ytterligare några sibiriska byar och Vladivostok då. Men båda vägar är säkerligen stora upplevelser som fullkomligt krossar Kos och Antalaya och andra partyställen.