2011-11-04, 15:38
madner
Ursprungligen postat av Vukovar
Just ja, Visegrad! Klart att man måste den omtalade bron. Alltid velat se den, borde faktiskt ta och läsa ut Na Drini Cuprija snart...

Har du varit de där städerna? Vad tyckte du om dem? Om det inte är för mycket begärt, skulle du kunna skriva några korta reflektioner om städerna?

Har varit i Brcko och Bijelina, diggade Bijelina ganska mycket och Brcko var rätt trevligt. Skulle inte ha något emot återbesök.Visegrad rekommenderar jag verkligen. Man riktigt känner historiens vingslag när man strosar runt på bron. Dock är staden i övrigt rätt livlös. Stora delar av den bosniakiska majoriteten fördrevs under kriget på 90-talet, vilket kan vara en anledning.


I Zenica var jag bara på genomfart. Staden är en typisk industristad omgiven av ett grått dis. Är du intresserad av gruvindustrins historia har du kommit rätt! Kan inte uttala mig om uteliv då jag inte var delaktig i det. Maten är typisk bosnisk. Det fanns dock fina omgivningar runt staden, mycket grönytor som gav ett välkommen paus från grådiset. Zenica lever i princip bara om sommaren och när Bosnien spelar match på Bilino Polje.


I Mostar är det enda av attraktionsvärde den gamla bron över floden Neretva. Gamla stan med sina små hantverksaffärer och cafér/restauranger är gemytlig. Rekommenderar inte denna stad under sommaren, då jag var där. Värmen var olidlig.


Under min "Hercegovinaturné" besökte jag också Trebinje. En mycket vacker stad, också den med typisk medelhavsprägel, vilket märks både vad gäller väder och arkitektur. Det var underbart att sätta sig ner på ett café i gamla stan, knäppa en öl och blicka ut över den klara Trebisnjicafloden och de omkringliggande Leotarbergen. I övrigt är Trebinje ökänt för att vara ett cetnikfäste.


Tuzla behöver jag inte ens uttala mig om då du uppenbarligen är välbekant med staden.


Jag var också i Krajina, i Bihac, Prijedor och Banja Luka. Den förstnämnda staden är vacker, då tänker jag främst på den kristallklara och iskalla floden Una. Var på en sommarfestival som hyste helt okej musik. Prijedor var inget märkvärdigt, typisk bosnisk stad.


Banja Luka är en helt underbar stad. Tror inte det finns vackrare kvinnor någon annanstans i Bosnien. Nattlivet är fantastiskt! I matväg rekommenderar jag självfallet banjalucke cevape. Caféer, restauranger och affärer finns i överflöd. Kan rekommendera Kastelslottet, mycket vacker natur!


Sarajevo går inte att beskriva med ord, den staden med tillhörande "själ" måste upplevas!I övrigt rekommenderar jag starkt östra Bosnien. Där är naturen till stora delar oförstörd och oexploaterad. Rafting på floden Drina är en upplevelse i sig. Perucacsjön, urskogen Perucica och tidigare nämnda Visegradbron är exempel på attraktiviteter i östra Bosnien.