2012-09-14, 13:13
SadEyes
De största problemen kommer du att få med alla visumregler och inbjudningar ni kommer behöva för att ens kunna ansöka om ett visum. Det gäller främst Uzbekistan, tror även det är något liknande med Kazakstan.
Till Uzbekistan som är sidenvägens riktiga pärla behövs som sagt en formell inbjudan innan du kan ansöka om visum. Det får man enklast genom en resebyrå. Tyvärr verkar alla resebyråer vilja att man bokar ett fullspäckat paket på en vecka eller två mot dyra pengar för att detta ska bli möjligt. Så att bara flyga dit och ta det som det kommer bli svårt.
Vidare är det knepigt att ta sig landvägen mellan de olika länderna pga. obefintliga gränsövergångar samt krångliga visumregler.

Enklast i sammanhanget är Kirgizistan där du faktiskt kan erhålla ett visum direkt på plats förutsatt att du landar på deras internationella flygplats i Bisjkek.

Pakistan skulle jag hoppa över om ni inte planerar att flyga dit. Pakistan gränsar ej mot övriga länder ni planerar att besöka och gränstrakterna i norra Pakistan mot Tajikistan och Afghanistan är ej att rekommendera om man vill ha livet i behåll.

Mitt tips är att flyga till Uzbekistan under ordnade former, dvs via reguljärt flyg och boka paketresa med någon turist/resebyrå för att få en inbjudan till visumansökan. Gör landet en vecka och flyg sedan till Kirgizistan. Där kan man fixa det enklare under normala "back-packer" former.

Ta landvägen till Kazakstan, det är i alla fall något enklare att fixa visum dit. Osäker på inbjudan, men HIV-test och lite andra formaliteter behövs för visum ansökan. Flyg sedan hem ifrån Kazakstan.

EDIT: Skulle jag välja något av dessa länder så är det inte Kazakstan. Det finns mycket mer att se i Uzbekistan eller Kirgizistan.