2013-01-06, 20:09
sverker11
Ursprungligen postat av gaam
Jag och min vän ska nu till juni bege oss ut på vår drömresa i Afrika. Vi börjar med 7 dagar i Kapstaden. Sedan flyger vi till Kampala för att se staden för att sedan åka ut på Gorillasafari med Lake Bunyonyi som stopp inräknat. Efter detta ska vi åka till Mwanza, med Bukoba som mellanstopp. Vi tänkte ta färjan från Bukoba till Mwanza. ca 2 nätters stopp i Mwanza innan vi drar ut på safari på Serengeti och vidare till ngorongoro kratern med Lake Manyara som stopp. Sedan åker vi till Arusha för att bestiga Kilimanjaro (machame route). Efter bestigningen drar vi till Zanzibar för att sedan flyga hem till Göteborg. Detta är en mycket kortfattad beskrivning av reserutten.

Nu till själva frågorna.
Har någon genomfört en liknande resa som har tips? Först tänkte vi boka safarin och bergbestigningen med svenskt resebolag. Men förstår att det är enkelt och billigt att boka på plats? (med undantag av gorilla permit som måste fixas innan), som vi faktiskt funderar på nu.

Någon vänlig själ som har lite tips och erfarenheter gällande detta?
Även att ge lite prisuppskattning för safari osv
Nu var det några år sedan jag reste i Afrika men jag rekommenderar att ni kontrollerar om ni behöver vara vaccinerad för gula febern för att korsa gränserna. Tidigare krävdes ett vaccinationsintyg för att få resa mellan vissa länder som hade problem med gula febern. Eftersom det skall följa med ett vaccinationsintyg med gula feber vaccin så ges vaccinet inte av allmänläkare vilket betyder att det är bäst att vara ute i god tid. Passa även på att se över resterande vacciner så att det är avklarat i god tid.

Jag rekommenderar också att ni ordnar visum (om det fortfarande behövs) redan innan ni åker. Det kan spara mycket tid i tullen.

Safari kan ni ordna på plats men det kan skilja en hel del mellan bolagen när det gäller pris och kvalité så sök efter färska rekommendationer och välj ut 2-3 bolag som verkar intressant. Då att ni har några alternativ när ni är på plats. Fundera också på vilken nivå safarin skall ligga på, Tält eller lodge, egen jeep eller hopträngd i en minibuss o.s.v. Har ni speciella önskemål så kan de bättre arrangörerna skräddarsy en safari för er men då blir det naturligtvis helt andra pengar än en standard safari.

Surfa gärna in på respektive ambassads hemsida. De har åtminstone tidigare haft en del intressant information om vilka safariarrangörer som är seriösa.

Vi tänkte ta färjan från Bukoba till Mwanza.
En afrikansk "färja" kan lika gärna bestå av en flotte med en gammal bilmotor kopplad till en propeller som en riktig färja. Visserligen kan det bli en intressant upplevelse (efteråt) om man överlever men ibland känns Afrika lite väl intressant .