2016-04-06, 17:18
Drullknull
Det finns flera biluthyrningsföretag, skriv in car rental på en sökmotor och landet du skall till:

Syd Afrika

http://www.britz.co.za/

http://southafrica4x4.co.za/

https://www.4x4hire.co.za/

http://www.bushtrackers.co.za/

http://www.drivesouthafrica.co.za/4x4-hire/

http://www.dieselcarhire.co.za/4x4_rental.aspx

Namibia

http://www.ascocarhire.com/?gclid=CIH5qNee-ssCFcfPcgodLgAEVw

http://www.camping-carhire.com/

http://www.africa-on-wheels.com/

o.s.v.

Jag har hyrt fyrhjulsdriven bil i Namibia, det är annorlunda. Man får köra oförsäkrat, därför har uthyrarna en massa klausuler (friskrivningar där avtalet inte gäller), stenskott på framrutan får man oftast alltid betala. Vanligen börjar man med ett dygnspris och lägger på en dygnsavgift för vilken skadereducering man vill ha.

Skall du köra på grusvägar, vilket är mest troligt, då är en cab bäst med hög frigång, det kan ligga stenar på vägen.

14000 kr för en Toyota Hilux dubbelhytt (fanns inga enkelhytter lediga), 15 dagar, skadereducering 80 kr/dag.
Räkna med 700-1300 kr/dag för en campingutrustad cab.
Nog fan fick jag ett stenskott efter en tokig omkörning av en bonde, han sprätte upp en massa grus och sten. Jag lämnade bilen innan stängningsdags en lördag i Windhoek, så det kollade inte så noggrant.
Vissa bilar har transponder som registrerar hastigheter över 120 km/h. Kör man fortare gäller inga försäkringar vid olycka. 60-80 km/h på de större grusvägarna är inga problem. Motorvägarna är jämförbara med våra länsvägar, 100 km/h är lämplig hastighet, fast då kommer namibierna köra om i 150!
Stort land, liten befolkning, men mycket olyckor, ha alltid stora marginaler i körningen.

Har ni en campingutrustad cab finns det campingplatser överallt, i varje litet samhälle, ute i öken, i bushen. Campingen går till så att man parkerar vid en plats där eluttag finns, oftast med belysning, grillplats finns alltid. Gemensam toa och dusch som hemma. 25kr - 100kr per övernattning och person. Stugor från 100 kr och person till 250 kr/pers och natt. Ofta finns det både camping och stugor på samma ställe.

Köp en karta t.e.x. denna, gps behövs inte, bra skyltat och stora avstånd mellan vägskälen.

Vad du skall se? Tja, det finns mycket "turistfällor" (vackra), jag skulle satsa på att se några sevärdheter i fällorna, men fokusera på att köra där turister normalt inte kör. En dag stötte jag på en grupp med ökenelefanter, en stund senare gav jag den fulla bonden som jagat bort elefanterna från majsen skjuts, sånt får man uppleva i omvägarna.

Budget? Allt från 50000 kr för en person och månad till 10000 kr/pers och månad för en grupp med fyra, då utgår jag från en fyrhjulsdriven cab. Det går att köra med vanlig bil på de större vägarna (gjorde det förra sommaren), men då är du begränsad vilket kan leda till en massa irritation.
Dyrt? Beror på vad man jämför med.