2017-03-08, 08:41
hannes.muller
Ursprungligen postat av baver44
Hej!

Har själv cyklat genom Vitryssland (3 år sedan) och hade liknande problem med visumet. Jag hade dock tur och lärde känna en vitryss i Litauen som hjälpte mig.
Men det är som du säger, man ska antingen ha en inbjudan från en privatperson eller organisation, eller ha bokat alla boenden och kunna visa upp det i din visumansökan.
Mitt tips, om du inte känner någon i Vitryssland är att kolla upp cykelföreningar som finns, de kanske kan fixa en inbjudan åt dig. Mitt visa/inbjudan till Ryssland fixade jag genom en rysk cykelförening (resan blev dock inte av pga andra orsaker). Ska se om jag kan hitta kontaktuppgifter till dem, för isf kanske de har kontakter i Vitryssland som kan hjälpa dig.
Annars fråga runt på olika långfärdscykelforum på internet, eller på sajten warmshowers så kanske du hittar någon som är villig att hjälpa dig.

I övrigt så kan jag säga att Vitryssland är väldigt platt och lättcyklat, dessutom är vägarna i bra skick jämfört med övriga Östeuropa. Trots det så känns det ändå ganska äventyrligt och spännande.
Landsbygden är vacker med alla färgglada hus i byarna, och befolkningen är trevlig, men de pratar ingen engelska. (Lär dig alfabetet, så att du iaf kan läsa vägskyltarna!)
Naturen är väl kanske inte så jätteexotisk för en svensk, med skog i norr och stora kollektivjordbruk i söder. I norr är det således inga problem att vildcampa, men i söder kan man få leta lite för att hitta en bra och avskild plats för sitt tält.

Vitryssland kanske är det mest "sovjetiska" landet av alla gamla delrepubliker, så om du gillar Sovjetnostalgi så är Vitryssland rätt land!
Minsk är en häftig stad, så där rekommenderar jag att stanna någon dag extra.

Däremot är det lettiska inlandet oerhört tråkigt, men ni har väl kanske inget annat alternativ för att ta er till vitryska gränsen...


Jo jag har förstått att inbjudan skulle funka men det har sina avigsidor och just cyklister är vi inte. Vi är några som färdas med cykel. :-) Vi har gamla ofta oväxlade standardcyklar. Sedan är vi inte särskilt sociala när vi är ute och den typen av inbjudningar skulle kanske medföra sådant.

Jag tror inte alls området mellan Riga och Vitryssland i Lettland är så särskilt tråkigt ur just vår synvinkel. Vi har väl liksom våra specialintressen alla tre i familjen men i och för sig är det ju alltid något särskilt trevligt att cykla utmed en kust, leta upp en smågstig/väg ned mot havet på kvällen och tälta där. Vi har för några år sedan cyklat dels från Estland ned till Riga och det var en trevlig och intressant väg (vi undvek riktigt stora vägar) och även en gång följt floden Daugava en bit in från Riga in i riktning mot Vitryssland och det var heller ingen tråkig väg. Vi såg dock till att cykla på den sida av floden där det var minst trafik.

Vi får väl se vad dom säger på resebyrån. Som sagt - ganska dyrt blir det nog.