2017-05-11, 04:56
wwr
Ja. Maten är ju en "viss" skillnad mellan Thailand och Kuba, som sagt. Thailand har kanske världens bästa mat, medan man kanske bara kan hitta "pizza", dvs varmt bröd med smält ost, en kväll ute i provinsen i Kuba.

En dag hos polisen kan man få tillbringa på Kuba om man vandrat över någon kulle som polisen betraktar som skyddat område (inga skyltar). (Kullar är skyddsobjekt ) Att polisen däremot bara stoppar en taxi och kräver muta har inte jag varit med om, men tydligen kan det inträffa. Något lite avvikande har man kanske gjort då???

Kubanska folket är ofta trevliga. "Naturligtvis" lättare för oss att umgås med vita än svarta. En viss polarisering mellan vita och svarta tycker jag man kan se på Kuba.

Träffar man en kubansk tjej så kanske möjligheterna är ganska goda till långvarig, stabil relation. Kanske t.o.m. något bättre än med vissa asiatiska tjejer. Men det varierar förstås.

Thailand är ju ett mycket öppet och utvecklat land jämfört med Kuba. Båda länderna mycket säkra. Havanna är en av de säkraste storstäderna i Latinamerika. Även många turister vandrar på kvällar och nätter där.

Internet är ju dyrt, oftast långsamt och lite svårt att få tag på, på Kuba. Men det går om man köar vid speciella Internetkaféer. Mitt senaste besök var för ett par år sedan. Jag vet inte om detta förbättrats. De som äger "casa particulares" (där utlänningar kan bo) kan ju ha långsamt Internet själva men jag tror inte de får dela det till andra med wifi? Man kanske får låna eller hyra datorn.

Bara att få tag på en router är nog inte så lätt. Senast jag var där smugglade man fortfarande in vanliga batterier till klockor, som tydligen var reglerat på något sätt. Gamla reparerade sovjetiska armbandsur såldes för motsv. 60-80 dollar. (En läkare kan ha motsv. 20 dollar i månadslön.) Svårt att få grepp om ekonomin där.

Att bli sjuk där är nog ändå inte så farligt. Sjukvården anses hålla hyfsad nivå. Jag tror man pressar av utlänningarna $100 i månaden för sjukförsäkring, numera. (Venezuelas tidigare president Chavez valde ju att behandlas på Kuba. Men det var nog av politiska skäl. Han avled senare i sin cancer.)