2018-05-10, 20:39
Briaq
Tjo!
Spenderade själv 7 månader i Asien med en helt öppen plan förra vintern. Körde också Vietnam på mc men från söder till norr och måste säga att det är något av det häftigaste jag gjort!

Jag har kört scooter/mc i flertalet länder i SOA men Vietnam är verkligen en klass för sig, dom kör som dårar och det är fan med livet som insats man ger sig ut på vägarna.

Innan du beger sig söder ut bör du fundera på att åka norr ut en sväng mot den kinesiska gränsen. Helt galet vacker natur och helt underbart att köra! Tänk dock på att så fort du kommer utanför Hanoi/Hô Chi Minh så är det i princip 0 engelska som gäller. De begriper sig inte heller på de mest enkla gester med händer eller kroppsspråk så lär dig lite fraser som mat, sovplats, atm, mekaniker osv.
Norr om Hanoi kan det även vara bra att lära sig fraser som om att man INTE är intresserad av att äta hund då det är allt mer vanligt ju närmre man kommer den kinesiska gränsen.

Tillåter vädret så kör även ut till ha long bay innan du åker söder ut. Stanna inte i ha long city utan ta sig istället ut till ön cat ba för att därifrån boka eventuella båtturer. Ett av mina absoluta guldkorn i hela SOA ligger dessutom på ön, hostelet Woodstock, helt underbart ställe!

Kör så mycket som möjligt på the Hô Chi Minh road. Många sträckor används knappt längre, är perfekt för mc och utsikten tar andan ur en kring varje krök!

Har du råd så boka en trekk till en av de stora grottorna i Phong Nha. Vi bodde en natt i Hang En cave (världens tredje största) och att tälta på en strand under jord intill en underjordisk flod är verkligen en surrealistisk upplevelse. (har för mig att det gick på kring $300)
Nationalparken i Phong Nah är härligt att åka runt i med MC och det finns även mindre grottor som kan vara värda ett dagsbesök.

Jag kollade också en hel del på the Vietnam oracle och mitt enda tips är att inte följa en rutt utan istället endast hämta tips därifrån. Du kommer träffa mängder med människor som göra samma tripp som du och att inte vara bunden till en plan utan kan hänga på andras turer är att rekommendera.

Du kommer få mycket bättre tips från folk som är på väg från söder till norr än från den sidan!

Det är allt jag orkar skriva nu men har även tips från Laos/Kambodja/Thailand/Bali/Fillepinerna om det skulle vara av intresse!