2018-07-07, 10:49
dubbelbottnad
Jag har nyligen besökt Thailand. Bangkok och en mindre stad. Ärligt talat var jag inte så imponerad. Mina intryck summerade:

- Obehaglig, fuktig hetta. 32-33° C - i Bangkok t.o.m. 35°. Visserligen torde tempen vara lite lägre, ifall man reser den "bästa" årstiden, december-mars, men enligt de jag talat med är skillnaderna numera mindre.

- Aggressiva försäljare kantar gatorna. Allt från taxichaufförer, som skrikande erbjuder sina tjänster, till skräddare. Efter ett par dagar blir det mycket tröttsamt att inte kunna ta en promenad i fred.

- Undermålig hotellstandard även på fyrstjärniga hotell, med obildad och tafatt personal.

- Engelska talas mycket dåligt, den enorma turismen till trots.

- Kraftiga förseningar inom tågtrafiken är inte ovanliga.

- Särskilt i Bangkok fick jag en känsla av att bedragare och tjuvar lurade lite överallt. En medelålders thailändare tilltalade mig på öppen gata, och påstod sig vara polis. Han avrådde mig från att bära den väska (med blixtlås) jag hade, och visade samtidigt en polisbricka, vars äkthet jag inte kunde bedöma. Sedan frågade han mig, vad jag gjorde i området. "Sightseeing", svarade jag. Då ville han absolut visa mig flera "sevärdheter" på kartan, som jag "absolut" borde besöka just den dagen. Vid det här laget var jag övertygad om att detta inte var en äkta polis. När han sedan vinkade dit en tuktuk-förare, avrundade jag samtalet med "not interested!".

+ På plussidan: maten! Men det är nästan det enda, faktiskt.

Rent generellt anses väl Thailand ha varit bättre förr. Att den buddhistiska, människovänliga mentaliteten var betydligt mer framträdande då. Att temperaturerna var uthärdligare. Att folk inte var så jobbiga och fåniga. Finns det några här, som varit med längre? Vad anser ni? Diskutera!