2018-10-17, 22:57
Ursprungligen postat av snabelt
Häftigt! NYC verkar vara en cool och rolig stad, avskyr bara deras vapenlagar där, skatter och levnadskostnad.


Jag håller inte med om att det är höga levnadskostnader här och det gör inte Consumer Price Index heller som är ett mått som används när man mäter och jämför levnadskostnaderna i olika länder. Man utgår från New York och har satt detta till Index 100. Schweiz och Norge som är dyrare ligger på 125 respektive 115 medan Sverige som är billigare ligger på 80 och det anser jag inte är något att orda om. Finns en hel del att läsa om detta på New York State Department of Labor.

Jag äter både frukost och lunch ute varje dag, även middag flera gånger per vecka, och betalar inte många kronor mer än mot vad jag betalade i Sverige. Det gäller bara att hålla sig borta från turiststråken oavsett vad man ska köpa för där är priserna högre.

Detta med skatterna här är lite småroligt och i viss mån även omständigt för går du in i en matbutik och handlar nötfärs så betalar du ingen skatt men går du fram till salladsbaren i samma butik och köper en kycklingsallad så får du betala skatt eftersom den maten räknas som klar att äta på plats, precis som på restauranger där skatt också betalas. Köper du iskaffe i samma butik betalar du ingen skatt men köper du en flaska vatten blir det skatt på köpet. Förpackad is är skattepliktigt trots att den inte är det när den ingår i iskaffet. Köper du kläder eller skor för under $110 per styck så tillkommer ingen skatt även om den totala summan för det du handlat överstiger $110. Proteser är skattefria och det är bra för alla oss som är amputerade.

Att vapenlagarna här är hårda gör mig personligen inget eftersom jag inte har något intresse alls av vapen men förstår din synpunkt när det gäller det som står i grundlagen.