Hitta diskussioner med liknande innehåll

Åka till Ukraina

#121 2010-02-16, 21:02
Sunner
Mycket informativ tråd. Jag och ett gäng kompisar tänkte åka till Kiev nu framåt Maj, och jag har väl ett par frågor, kanske blir någon som redan är besvarad tidigare i tråden men jag har läst igenom den iallafall, så i sånt fall ursäktar jag mig i förväg.

* Engelska, talar folk det bra i allmänhet? Folk i t.ex Prag imponerade djupt på mig på den fronten, medans folk i Krakow var totalt hopplösa, så jag har just inga förutfattade meningar åt något håll.
* Lite som en bifråga till ovan, om man ska lära sig lite ukrainska innan man åker dit, är det någon som har några tips som inte involverar kvällskurser eller dylikt(har inte tid)?
* Vi lär vara där i 5-6 dagar, en dag är vikt för Tjernobyl, finns det några andra ställen som bör ses som inte involverar kultur(jag är inte helt ointresserad av dylikt, men andra i sällskapet kommer garanterat att hitta högvis med sånt )? Tänker mer på rikitgt bra pubar och liknande.
* Känner någon tillnågot särskilt "lagom billigt" hotel som är vettigt? Två av personerna som ska med är studenter, kanske inte fattiga sådana, men ändock studenter, så något som kostar 1.000:- kan nog bli svårt att få igenom, men det vore kul att bo någonstans där sängen inte vandrar ut genom fönstret medans man sover.
* Slutligen, det där med att flyga dit verkar ju nästan vara det marigaste. Aerosvit har man ju hört lite blandat om, och Boryspil får man ju intrycket att det är ett regelrätt råttbo. Fast o andra sidan så är det ju svenskar man har hört det av, de kan ju lika gärna ha blivit sexchockade och kränkta av att de såg en hora utanför flygplatsen eller dylikt.

Sådär, det får räcka(for now ).
#122 2010-02-17, 00:16
Ursprungligen postat av Mike Wadd
Jag ska en sväng till Ukraina, Lviv nu en helg i februari och jag är intresserad av saker man kan göra dagtid. Kvällarna är nämligen vigda till opera och balett på den underbart vackra operan.
Vad är viktigt att inte missa? Vilket hotell rekommenderas? Restauranger?

Jag kommer att resa från den polska staden Lublin vilken jag bor i och det går bussar direkt till Lviv härifrån men jag har hört att det är smidigare att gå över gränsen till fots och ta en shuttle bus från den ukrainska sidan in till Lviv för att komma undan kön som är vid gränsen. Är det en smart lösning?

All info samt tips om den hör staden mottages tacksamt.

Спасибо

Lviv? Jag kan bara gratulera, min absoluta favoritstad. Gå runt i staden och njut. Lviv, Lvov, Lemberg, på latin Leopolis - lejonens stad.

Visst gå på operan, visste du att arkitekten tog livet av sig för det uppstod en spricka i grunden några dar innan den habsburgske kejsaren skulle komma på besök?

Besök armeniska gatan i de armeniska kvarteren, ät lunch på restaurang svarta katten mitt på gatan o se på motiven på husfasaden mittemot. Gå sedan in i armeniska kyrkan och se utsmyckningarna.

Titta in i dominikanerkyrkan, bakom den ligger loppmarknaden.

Jag har bott flera gånger på Grand Hotell vid torget mitt i staden, det ligger på samma plats där von Sacher-Masoch föddes, han som skrev Venus im Pelz...

Torget (Frihetstorget heter det väl?) är en fantastiskt behaglig plats, åtminstone om våren. Unga människor spatserar omkring och sitter o spelar schack överallt. Och det bästa är om helgerna när hundratals människor samlas helt spontant och sjunger mäktiga ukrainska foklsånger... det är så ögonen tåras.

Jag har jobbat med en utomodentlig lokalguide som heter Slav: http://www.lvivecotour.com/. Han talar förträfflig engelska.

Vad gäller inresan gör det ingen större skillnad om du flyger, tar bussen eller tåget. Det blir meck och väntan hur man än gör. Flyget går fortare, självfallet, men att resa genom landskapet kan vara vackert o intressant. Landsvägen Kiev - Lviv är en av Europas vackraste sträckor.

Säkerheten på flygen är aldrig någonting att oroa sig för. Hur du än vänder o vrider på statistiken är det ojämförligt farligaste själva taxiresan till flygplatsen. Att sitta i ett flygplan är bland det säkraste man kan göra. Och tro det eller ej men bolagen i Ukraina och Ryssland har i snitt modernare plan än exempelvis SAS.

Andra städer mitt hjärta klappar för är Odessa och Kiev, också värda ett besök.

Lycka till o ha en fantastisk resa.
#123 2010-02-20, 14:31
mazedaze
har varit i ukraina så här kommer lite svar.

Folkets förmåga att tala engelska är väldigt begränsat för att nästan vara obefintliga. Räkna med att i princip ingen tala engelska utanfötr flygplatsen. Kanske möjligen finns det engelsk talande folk om ni går på de stora turistsevärdheterna som lavra
Vad jag vet finns det inga kurser i sverige i ukrainska. Dock så talar nästan alla
människor ryska där så gå en kurs i ryska.
eftersom du inte gillar kultur och sevärdheter så antar jag att du inte vill se de olika kyrkorna. Och då finns det tyvärr inte så mycket att se i kiev.
ukraina är ett billigt land i förhållande till sveiige. Visst kiev är lite dyrare än övriga landet men fortfarande billigare än sverige. Utom när det gäller en sak. Boende. Hotell är svindyra i kiev eftersom även enkla standard hotellen kostar mycket och de riktiga budget hotellen om de ens finns vill du inte bo på där. nej billigast är att hyra en lägenhet för 80 till 90 euro natten och sen bo tillsammans.
Ta sig till kiev är inte så svårt. Går fyra eller fem avgångar i veckan direkt från stockholm. Duger inte det så finns det dagligen avgångar från de andra europeiska huvudstäderna både med aerosvit och ukrainian internationell airline eller med västeuropeiska flygbolag. Du kommer i 99% av fallen landa på borysipol. Det går flygbuss från flygplatsen in till central tåg stationen. Dock ligger inte centralstationen i centrum så det är en bit att gå till kruschaska street och självständighetens torg. Flygbussen kostade 2007 28 ukrainska pengar. (1 ukrianskpeng = 1.33 svenska ungefär) . Eller så tar ni en svart taxi in för ungefär 40 euro
#124 2010-04-09, 08:41
Sunner
Ojoj, den här tråden trillade av min "Mina poster" lista varpå jag omedelbart glömde bort den. Tack för svar i vilket fall. Men men, en fråga till då.
Är det någon som har någon vettig site där man kan boka lägenheter? Lät ju som att hotel var en usel idé om man inte vill bo på något finare hotel, något som jag tvivlar på att vissa av mina pluggande kompisar kommer att vilja.
#125 2010-04-10, 10:37
mazedaze
Ursprungligen postat av Sunner
Ojoj, den här tråden trillade av min "Mina poster" lista varpå jag omedelbart glömde bort den. Tack för svar i vilket fall. Men men, en fråga till då.
Är det någon som har någon vettig site där man kan boka lägenheter? Lät ju som att hotel var en usel idé om man inte vill bo på något finare hotel, något som jag tvivlar på att vissa av mina pluggande kompisar kommer att vilja.


Sök på "apartments kiev" på google så får du upp massa olika alternativ. sen är det bara att jämföra. tips att hitta lägenheter nära centrum (independent square). tåg stationen ligger ungefär 10-15 minuters promenad från independent sqaure. Men viktigast skulle jag säga är att den ligger på västra sidan av floden som rinner igenom staden. den östra sidan är bara sovstäder.
Annars är ett enkelt alternativ, som kostar antagligen litee extra, att kontakt en svensk resebyrå som är specialiseradšpå östeuropa och fråga om de kan boka lägenhet till er.
#126 2010-04-11, 18:00
Sunner
Ursprungligen postat av mazedaze
Sök på "apartments kiev" på google så får du upp massa olika alternativ. sen är det bara att jämföra. tips att hitta lägenheter nära centrum (independent square). tåg stationen ligger ungefär 10-15 minuters promenad från independent sqaure. Men viktigast skulle jag säga är att den ligger på västra sidan av floden som rinner igenom staden. den östra sidan är bara sovstäder.
Annars är ett enkelt alternativ, som kostar antagligen litee extra, att kontakt en svensk resebyrå som är specialiseradšpå östeuropa och fråga om de kan boka lägenhet till er.


Ok, tack för tipsen, ska leta runt lite och hoppas att man kan hitta någon vettig lägenhet.
#127 2010-04-12, 01:35
- Alltså, allt prat om att det skulle vara ngt fel på Aerosvit är bara dumheter. Detsamma gäller Ukraine International Airlines. Hur man än vänder o vrider på det o stistiken så är det omkring tiotusen procent farligare att åka från flugplatsen till hotellet med taxi än själva flyget, hur du än vänder o vrider på det. Och det gäller vare sig du flyger i öst- eller västeuropa. Det är bara o skärpa sig annars stannar man bäst hemma.
#128 2010-04-13, 00:33
ScabbedSaint
Själv kan jag inte rekommendera AeroSvit och ligger i fejd med dem sedan i November då de strandsatte mig i Kiev i 2 dar och påstod att min bokning inte fanns i deras system.
Har fortfarande inte fått nån ersättning från dem för den arbetsinkomstbortfall jag har haft under dessa 2dagar så jag kan inte rekommendera dem.
#129 2010-04-16, 00:06
mazedaze
är väl egentligen inget fel med de ukrainska flygbolagen. Mer de är ju öststat så går inte att jämföra med de västeuropeiska flygbolagen. Och i motsats till de ryska bolagen så har ukrainaska flygbolagen väldigt svårt med klockan och passa tider. I alla fall min erfarenhet.
Sen gillar inte jag ukraine internationel airline eftersom de "dumpade" 75% av passagernas bagage för att kunna ta mer cargo. Fick vänta mer än 48 h på bagaget och inget ersättning.
#130 2010-04-21, 21:55
onnamed
Kommer åka till Kiev och vara där en kväll/natt och har möjligen en dum fråga men varför ska man inte hålla på med damer från barer? Skulle det vara bar-horor överallt som i Thailand?

Edit: Någon som vet vad denna staty heter?

http://slog.thestranger.com/files/2008/05/Motherland-Kiev.jpg

Tack för svar.

//Onnamed
#131 2010-04-21, 23:10
#132 2010-04-21, 23:35
ScabbedSaint
Statyn är även ett museum och hyser artifakter från den stora "nationella kriget" WW2.
Finns bland annat ett par handskar gjorda av människohud och en tvål gjord på människofett som de snodde från tyskarna..