Hitta diskussioner med liknande innehåll

Vandra genom Sverige

#1 2010-09-17, 10:03
JayDrink
Yep, jag funderar på att vandra genom Sverige. Alltså gå hela vägen från syd till norr.. Bara vandra och inte använda några färdmedel.

Hur lång tid kan det ta? Tja, har ni några tips, något jag bör tänka på?
#2 2010-09-17, 14:36
bc82
Brukar du vandra? Packning? Ska du göra det fort eller med en högre mysfaktor?

Planer för boende och mat? Bra skor och kläder och noggrann ruttplanering är förstås ett måste.
#3 2010-09-17, 19:07
Hur lång tid det tar beror helt och hållet på hur van du är vid att gå och hur mycket packning du tänker bära med dig. Räkna på 2.5-3 mil om dagen.
#4 2010-09-17, 19:28
Dsndss
Gert Fylking och Robert Aschberg gick ju "Ystad Haparanda" i sin prostata kampanj, du kanske kan skumma igenom lite material därifrån? Tror säkert att du hittar nått matnyttigt.
#5 2010-09-17, 21:48
JayDrink
@bc82: Nää jag vill inte göra det fort. Men jag vill ju inte dryga ut det heller. Jag vill veta hur det känns att bo ute i naturen, bara säga hejdå till allt modernt (såsom bilar, datorer, etcetc). Haha, men jag lär ju ha mobilen med för att blogga och hålla kontakt med familjen. Men det är ju mest för att "komma ifrån allt". Sen kan jag tänka mig att jag lär känna en del nya människor på en sån vandring, och det är alltid kul. Att träffa nytt folk tackar jag INTE nej till. Så ja, högre mysfaktor än att helt enkeltrusha igenom Sverige, fastän jag planerar på att göra vandringen själv.

@Dsndss: Det har jag hört lite om faktiskt, har de en sida eller nåt? Vore schysst om du kunde länka.


@Mediana: Hehe, jag som tänkte 5 mil per dag.. Det kanske blir lite väl mycket.

Nu är jag säkert dum, men hur långt är Sverige? På ett ungefär. Jag kan inte ens gissa..
#6 2010-09-17, 22:06
Skulle gissa att det är ca 180 mil. Ska du gå allt så tar det väl ca 2 månader. Som sagt, beror helt och hållet på hur långt du går per dag. Jag skulle rekommendera att du börjar med något kortare vandringsprojekt först. Testa två veckor först. Bara ett förslag
#7 2010-09-18, 15:18
JayDrink
Hmm, 2 månader.. Jag kan liksom börja gå i Oktober, då skulle jag vara klar nån gång i December månad. Undrar om det skulle gå, under vintern.. Fast det börjar ju liksom snöa seent i December månad, så brukar det vara. Så jag kanske klarar det ändå.

Men jo, en liten provvandring låter väl bra. Ska testa gå hela vägen in till stan (Stockholm) hemifrån och tillbaka (det tar väl 1 timma tur och retur med tåg).
#8 2010-09-18, 18:49
Ursprungligen postat av JayDrink
Hmm, 2 månader.. Jag kan liksom börja gå i Oktober, då skulle jag vara klar nån gång i December månad. Undrar om det skulle gå, under vintern.. Fast det börjar ju liksom snöa seent i December månad, så brukar det vara. Så jag kanske klarar det ändå.

Men jo, en liten provvandring låter väl bra. Ska testa gå hela vägen in till stan (Stockholm) hemifrån och tillbaka (det tar väl 1 timma tur och retur med tåg).


Börjar snöa sent i December?
I norrland kommer väl snön i oktober och resten av sverige får riktigt pissväder under oktober/november med regn och blåsigt.

Okt-Dec måste vara den sämsta tiden man kan tänka sig att vandra genom sverige såvida du inte vill plåga dig själv.

Vänta tills våren och börja gå i Mars-Maj istället.
#9 2010-09-18, 18:54
Marsov
Ursprungligen postat av JayDrink
. Fast det börjar ju liksom snöa seent i December månad, så brukar det vara. Så jag kanske klarar det ändå.


yeah.. -30, storm med sneblåst när du passerar jokkmokk.

Går du intill kusten eller i inlandet?
#10 2010-09-18, 19:05
Mackanol
http://www.multiexpedition.se/ Han tog sig genom Sverige, dock inte igenom att gå, men det tog runt 100 dagar, med lite vilodagar och annat.
#11 2010-09-18, 20:07
bastuper
Intressant med längre vandringar, man lär få se och uppleva väldigt mycket utmed vägen.

Jag hade nog satsat på planering under vinterhalvåret sida vid sida av träning och långpromenader, för att sedan fram mot maj/juni månad ge sig iväg och som mål klara av marschen och vara hemma lagomt till augusti september, men då får man ta sig tid att uppleva en hel del platser utmed vägen som kan dryga ut tiden lite.

Funderar på det, går man 2mil om dan så tar det ca 2 timmar, lite för lite kanske, man kan ju gå 5 km i stöten och sen ta en paus eller liknande, stanna upp och uppleva det man ser runtomrking.

På sätt och vis blir det en bra retreat.
#12 2010-09-20, 12:04
JayDrink
@FriendSlayer: Smart som jag är tänkte jag bara på Stockholms väder, där det börjar snöa i December. Nä jag tänkte inte riktigt där, du har rätt.

@Marsov: Nu blir det väl på våren jag gör denna vandring, så jag vet inte än.. Några förslag? Jag vet inte om jag vill gå förbi Stockholm (för att kunna övernatta hemma en kväll) eller ta en helt annan väg för att slippa "fuska" till mig en god natts sömn. Jag vill ta den snabbaste vägen, men samtidigt den mest äventyrsfyllda(?). Inga tråkiga vägar liksom..

@bastuper: Jo men det låter smartare. Lite väl dumt att göra en sån här vandring under vintern, det skulle jag nog inte klara av (eller vem vet?). Och precis, jag tänkte samma sak.. 2 mil kanske är lite för lite.. Jag har ju gått 2 mil på 3 timmar en gång, vad ska jag göra med resterande 21 timmar liksom?! Och inte så att man måste gå lika lång sträcka varje dag..

@Mackanol: Fan va bra! Tackar för den sidan. Han har lite info där och så, det lär ju hjälpa. Hm, fast han valde att gå från norr till syd, Treriksröset till Smygehuk. Jag har ju då funderat på att gå tvärtom, men hmm.. Nu när jag tänker efter så kanske det är bättre att gå från kylan till värmen..

Nä, men jag vet inte, vad tycker ni är bättre? Treriksröset-Smygehuk eller Smygehuk-Treriksröset?