Hitta diskussioner med liknande innehåll

Cykla Göteborg - Amsterdam, 110 mil

#1 2011-03-14, 19:38
Vilseinaturen
Jag har ingen tidigare erfarenhet av att cykla långa sträckor, men fick en idé om att cykla långt med 2 kompisar. Amsterdam blev vårt tänkta mål. Vi cyklar rätt ofta, men inte längre sträckor.
Jag undra om det är realistisk att cykla ca 110 mil på i princip vanliga cyklar (inga racers) med tempot ca 7 mil om dagen? Då bör vi nå Amsterdam på ca 15 dagar. Vi tar det hellre lugnt än att komma fram så fort som möjligt
Finns det risk att vi kommer få skador i knän, rygg eller liknande om vi inte är extremt tränade/förberedda?
Min tanke är att cykla någon mil varannan dag i en vecka, en månad innan, för att sedan öka någon mil, andra veckan, och till sist klara av att cykla ca 7 mil veckan innan avfärd.
Vad bör man tänka på när man cyklar långt? Nödvändig/viktig utrustning?
All konstruktiv kritik, och alla tips är välkomna!

/ Tobias
#2 2011-03-14, 19:44
beaves
Rolig tanke! Har ingen erfarenhet av liknande, så tyvärr kan jag förmodligen inte ge några bra tips, men ett är ju ganska självklart.. Ha en ordentlig sadel!
#3 2011-03-14, 19:48
Arne.Anka
Ursprungligen postat av Vilseinaturen
Finns det risk att vi kommer få skador i knän, rygg eller liknande om vi inte är extremt tränade/förberedda?
Röva kommer dela sig upp till nacken typ, åtminstone kännas så så fixa en riktig sadel som är bekväm och ger gott om stöd samtidigt som den inte trycker mot kuk & pung/fitta.

Glöm inte grundläggande verktygslåda med bl.a extra slang och däck, kanske en cykelkärra.
#4 2011-03-14, 20:06
Vilseinaturen
Tack för snabba tips! Sadeln är rätt självklar. Kanske någon med gel i eller liknande, eller är sportvarianter bättre?
Cykelkärra kom jag också och tänka på, men hur mycket jobbigare är det att cykla med en sådan? Kanske räcker det med en lättare ryggsäck på var mans rygg, och några rejäla väskor att hänga på pakethållaren? Någon cykelkorg att ha förnödenheter i vore kanske bra.
Det största/tyngsta vi behöver ta med är tält, för det är ju en fördel att kunna övernatta var som helst, och litet spritkök, med några konserver. Kläder och mediciner/plåster är ju givet.
Men brukar folk släpa med hela däck alltså? Räck det inte med några slangar?

Vad tror ni om skaderisken, slitage på knäleder och liknande efter 110 mil? Vi kommer ju absolut inte cykla så vi tar ut oss, men det blir ju kanske 4 timmar totalt på sadeln under en dag. Det bör ju slita på en otränad? Planen är att lämna cyklarna och ta tåg eller flyg hem, för hemvägen är inte lika motiverande.

Fler tips tas gärna emot!
#5 2011-03-14, 20:11
Gimp_offer
Skaffa ett par riktigt bra cykelbyxor annars kommer ni att ha skavsår.

Börja med en liten tripp ex göteborg-varberg och hem igen för att få en uppfattning. Lägg upp en färdväg innan ni börjar cykla så att ni inte cyklar längre än nödvändigt. Sen se till att skaffa däck med låg friktion, samt bra kedja, nav. Försök att göra så lätt som möjligt för er.
#6 2011-03-14, 20:19
ak76
Jag cyklade, helt otränad, från Singapore till Hanoi. 450 mil. Röker ett paket om dagen, minst, och drack rätt många öl.

Skrev om det här.

Snittade ca 10 mil om dagen, men cyklade inte varje dag. Fler än tre dagar i sträck blev lite jobbigt, mest psykiskt. Rekommenderar alltså vilodagar emellanåt.

Viktigast var cykelbyxorna, med dem kunde jag cykla hur långt som helst. Utan dem kommer jag inte längre än 3 mil.

Att ha olika grepp på styret hjälpte också mot stumma handleder.

Edit: Jag rekommenderar INTE att ha ryggsäck på sig. Ha den på pakethållaren. Ha luftiga kläder, kroppen behöver andas. Fast jag cyklade förstås i 40-gradig värme...
#7 2011-03-15, 10:19
Soffa
Tjenare Tobbe!

Tog själv en cykeltur på cirka 90 mil tillsammans med några kompisar i somras. Vi använde helt normala cyklar, själv körde jag med en klassisk herrmodell som jag betalade 200 kronor för på närmaste polisstation. Det enda tipset är väl att se till att ni åtminstone har någorlunda smala hjul, med hyfsat rull... I vårt fall var det en av killarna som körde med en cykel av mountainbike modell, kan säga att det var en enormt stor skillnad och ingen av de inblandade tyckte det var särskilt kul då killen i fråga fick slita som ett as samtidigt som vi andra tvingades vänta

Gällande sadel så använde jag till en början ett geléöverdrag som man trär på sadeln. Efter ett par dagar av enormt pungskav la jag dock denna på hyllan, och plockade inte fram den igen. Första dagarna känns ofta förjävligt, men efter ett par två-tre dagar så härdas arslet så då är det bara till att trampa! Jag avråder dock från sadel av dammodell (BRED), då dessa har en förmåga att skava utav helvete på lårens insida!

7 mil om dagen är nog ganska realistiskt på er resa, vi cyklade något mer fast vi var bara ute i en vecka ungefär. Som någon sa så är det grymt psykiskt jobbigt att gå och lägga sig dag 12 och veta att man måste upp tidigt imorgon igen och cykla vidare... Bättre att ha lite god tid på sig så man har råd att stanna helt eller bara cykla en kortare sträcka någon dag. Exempelvis så skulle det kunna vara pissväder någon dag, och då är det inte särskilt kul att "tvingas" upp på cyklen! :|

Min erfarenhet är att någon särskild träning inför resan inte är nödvändig, även om de första dagarna kan vara lite dryga så har kroppen en fantastisk förmåga att anpassa sig till den nya fysiska ansträngningen. Vi tränade inget speciellt inför resan, och ändå så trampade vi upp emot 20 mil under en dag på hemvägen!

När det gäller utrustning så har ni förmodligen redan tänkt på det mesta. Mitt enda tips just nu är att inte ta för mycket kläder (eller packning överhuvudtaget), båda gångerna jag har varit ute så har jag kommit hem med typ hälften av kläderna oanvända. Packa så lätt som möjligt! Jag kan även rekommendera en cykelkärra, då det är väldigt bra att ha tält/mat och liknande i. Själv packade vi tält, mat samt allas sovsäckar i cykelkärran. Saker som tar stor plats utan att väga allt för mycket är ofta lämpliga att försöka få ner i denna kärra!

Slutligen så vill jag bara säga att ni gör ett grymt val, då cykel faktiskt är ett helt fantastiskt färdsätt. Det var ett grymt härligt litet äventyr, med massvis med minnen som fortfarande ältas i stort sett varje gång vi pratas vid! Inte minst så är det något kul att berätta för folk man träffar på... Sitter i detta nu faktiskt och planerar en cykeltur till nästa sommar, där vi förmodligen kommer ta sikte på Europas sydligaste punkt!

Om det är något mer du undrar över så får du mer än gärna skicka ett PM!
#8 2011-03-15, 17:57
Roughed
Vad du en gör så se till att skaffa ordentliga cyklar med ordentliga sätten.

Ha inga vanliga halvmjuka hårda sätten ni kommer fan förlora känseln i arslet då. Och det kommer vara ett helvete att cykla i 15 dagar då.

Och satsa på pakethållare istället för väskor då det är ett helvete att ha tung packning i längre sträckor, se även till att fixa någon form utav första hjälpen då det finns alltid en risk att ni kan skada er och det finns nog flera streckor då det inte finns så mycket annan hjälp.

Och viktigaste se till att ni har sändning i mobilen iaf en utav er i stort sett hela färden (ni kan säkert ringa eran telefonleverantör för att se hur det står till. Dock vid akut så lär 112 funka hela tiden)
#9 2011-03-15, 18:28
Arne.Anka
Ursprungligen postat av Vilseinaturen
Men brukar folk släpa med hela däck alltså? Räck det inte med några slangar?
Vad gör du om du missar glasbiten som ligger på vägen och får ett 4cm långt "skärsår" i däcket?

Om du ska sova i tält kan luftmadrass va bekvämare än liggunderlag att sova på.
#10 2011-03-15, 18:43
Vilseinaturen
Tack för alla tips och allt stöd! Hade förväntat mig en del negativ kritik.
Nu känns det faktiskt som det är genomförbart. Och tack för länkarna till era bloggar. Skall läsa dem så fort jag är klar med mina tentor i veckan. Kanske återkommer med fler funderingar.
Hur är det förresten med kost? Två av oss är vegetarianer, men är det något speciellt man bör äta av när man cyklar så här mycket? Är det mycket kolhydrater som gäller?
#11 2011-03-15, 23:27
Pissmadame
Det bör ju vara rätt jävla lungt, bortsett från den uppenbara fysiska ansträngningen, det är väll bara en fråga om resekassa?.. Lite tråkigt kanske om det blir en regnig sommar. Annars lär det bara va en fråga om att cyklarna håller hela vägen(för då försätts det till en vandring istället, sådär mitt på vägen nånstans) , men om det håller så kan det knappast va så jobbigt..
#12 2011-03-16, 16:17
big_bob
Riktiga cyklar är ett måste. Det höjer upplevelsen att kunna cykla skönt och tänka på omgivningen än att cykla på en skit cykel och endast fokusera på att komma fram med skiten.
Ha gärna quick release axlar fram, bak och på sadel.
Vill man kunna fuska lite så kan man ha en el-asisterad cykel, kan vara skönt i uppförs backarna.
Se bara till att köpa en bra en då.
Jag skulle rekomendera continental punkterings skyddade däck.
Lite dyrare alternativ, men väldigt sköna och OM det skulle bli punktering ändå så är dom väldigt lätta att ta av och på. Jag har jobbat på cykel verkstad, så jag vet vad jag snackar om.
Välj en storlek runt 1,75". 28" SKA de vara.
Sadel lär du gå runt och kika på själv, men välj inte något billigt. fråga på en riktig cykel butik om dom kan rekomendera något. (INTE team sportia eller liknande skit, dom kan inget)
Handtag utav bra kvalité rekomenderas för att förhindra vibrationer som gör dig trött.
Sköna pedaler kan hjälpa lite.
Säkerhets kolla ALLT på hela cykeln och se till att allt är i fullt fungerande bra skick.
Sätt reflexer på hjulen, fram och bak + lampor.
Köp ett vikbart däck i ett sånt där litet paket och en slang. Liten verktygs sats av bra kvalité och en första hjälpen låda.

Jag har själv aldrig gjort någon liknande resa, men det här är vad jag kan komma på om just själv cyklandet.
Jag vart riktigt sugen själv på att göra en likadan resa. Vilken jävla belöning att få komma in till holland och gå in på första coffee shop och köpa sig en etta gräs och sova ut ordentligt

Lycka till iaf och ursäkta för "walloftext"