Hitta diskussioner med liknande innehåll

Tänkbar budget för tågluff

#1 2004-11-05, 23:01
AviLGH
Är inte helt med i matchen vad gäller prisläget utanför Sverige så någon kanske kan hjälpa mig. Hur mycket pengar bör jag räkna med att spendera om jag vill tågluffa i Sydeuropa en månad? Eller mer relevant kanske; hur mycket pengar bör jag räkna med att bränna per dag? Behöver inte någon högre standard, men vad får jag betala för mat, sunkigt husrum och kanske en fylla i exempelvis Spanien?
#2 2004-11-05, 23:07
Acquience
finns något som heter typ "Interrail-kort" lr något, det kortet gör iaf så du får åka "gratis" tåg över gränser. är relativt biligt har jag för mig, bra mycket biligare än att köpa enkel biljeter iaf.

En fylla i spanien kan du fixa dig riktigt biligt. (om du köper de biligaste på någon skitaffär dvs)
Annars får du den ändå sjukt biligt jämnfört med svenska priser, men det vet ju alla.

aja hoppas det där med interrail kortet kan hjälpa iaf =p

Lycka till med resan
#3 2004-11-07, 19:32
pimpster
Ursprungligen postat av AviLGH
Är inte helt med i matchen vad gäller prisläget utanför Sverige så någon kanske kan hjälpa mig. Hur mycket pengar bör jag räkna med att spendera om jag vill tågluffa i Sydeuropa en månad? Eller mer relevant kanske; hur mycket pengar bör jag räkna med att bränna per dag? Behöver inte någon högre standard, men vad får jag betala för mat, sunkigt husrum och kanske en fylla i exempelvis Spanien?


Tågluffade sommaren 2003. I Spanien pröjsade jag 22 euro/natt på ett skabbigt med trevligt vandrarhem i Barcelona.
Spriten är billig. En hundring räcker till en halvhyfsad flaska vodka.
Inträde på klubbar 4-6 euro. Drinkarna kostade väl en 5 euro eller så.
#4 2004-11-07, 20:53
sceptic
Jag tågluffade -98, vilket ju visserligen var ett tag sen, och Spanien var bland de billigaste länderna vi var i (inkl. Frankrike, Marocko, Danmark, Holland). Givetvis har priserna stigit sen jag var där, men jag tror ändå att Spanien är relativt billigt. Tänk på att du måste lösa platsbiljett på tågen i Spanien, även om du har Interrailkort (så var det iaf för oss), i många andra länder kan du resa utan platsbiljett (bara att kliva på med andra ord), men du kan då inte räkna med att få sittplats.

Ett allmänt tips är att skaffa en guidebok av typen Lonely Planet, alltså skriven av resenärer för resenärer. Dessa guider brukar innehålla tips på billiga/prisvärda vandrarhem/restauranger/barer/you name it och allmäna tips om de olika resmålen. Tips 2: Kör med VISA-kort, inte med resecheckar. Jag hade resecheckar och hade ett helvete att hitta bästa kursen på D-Mark i de olika länderna vi besökte. Kör du med VISA kan du ju dessutom ringa hem och be nån sätta in mer pengar på ditt konto om pengarna börjar tryta. Lite kontanter (motsv. ett par hundra spänn) är också bra att ha med sig. Kan verka vara självklarheter, men men....

Interrailkort är nästan ett måste om man ska tågluffa. När jag tågluffade kunde man köpa kort för olika zoner (typ västra, södra, östra och norra Europa) och kombinera zonerna efter behag. Man kunde även köpa ett kort för hela Europa, vilket då blev billigare än att köpa zonerna separat.
#5 2004-11-08, 00:01
Dzjugasjvili
Jag interrailade ner till Portugal i somras. Priser och zoninfo om interrailkortet hittar du på http://www.interrail.com/home.asp?AFF=IR
På de flesta tågen måste du betala en tilläggsavgift, den brukar dock inte vara speciellt dyr. (Men när man har betalat dyra pengar för ett interrailkort ska man fan slippa tilläggskostnader ) Lisabon->Köpenhamn kostade 22 euro tror jag. De flesta inrikeståg behövde jag inte betala tillägg till alls..

Ska du skabbresa kan du ju sova på tåg/stationer och ta vandrarhem varannan/vart tredje dag eller nåt för att fräscha upp dig.
Sprit i söder är billig deluxe, mat något billigare än här.
#6 2004-11-08, 15:01
sceptic
Vi sov en hel del på nattåg. Billig "övernattning", dessutom slipper man genomlida 10 timmars tågresande (om man lyckas sova det vill säga). Givetvis kan det vara kul att åka tåg på dagen också, men långt ifrån alltid.
#7 2004-11-08, 16:27
skrikande_gris
När jag var och tågluffade 2003 kostade det typ kring 17 eur för en natt på ett vandrarhem. Jag sov dock som oftast i väntrum, på parkbänkar eller på nattågen. Oglamouröst kan tyckas, men jag ansåg att när det ska tågluffas så ska det tågluffas rejält. Det blir dock dyrare än vad man tror eftersom det är mycket småutgifter hela tiden, tex. köpa reservationer, vatten, toabesök, mat och så självklart nöjen. Jag tvingades också tvätta mina kläder för typ 100 spänn då jag direkt kom från roskildefestivalen och luktade som insidan av en röv.

Jag skulle gissa att jag spenderade ca 100 - 150 kr i genomsnitt per dag. Då levde jag iofs som en uteliggare också. Maten tyckte jag var rätt billig, iaf i Tyskland. I schweiz var det dock svindyrt med det mesta... En falafel med en cola skulle gå runt 90 spänn där. Det vackra landskapet vägde dock upp detta. Annars tycker jag priset på det mesta är som i Sverige. Så här i efterhand borde man kanske ha kostat på sig ett lite bättre boende i form av vandrarhem, men det var iaf en kul upplevelse och man fick många roliga minnen.
#8 2005-10-16, 17:10
Katarsis
Någon som har lite uppdaterade uppgifter om länder i Europa?

Är intresserad av ett 22-dagars tågluffarkort i Europa och har kollat upp vad som finns om själva kortet. Behöver inte mer info om själva tågluffandet utan är mer intresserad av de billigaste länderna, de bästa resmålen, de trevligaste människorna osv.
Och hur mycket det kostar i varje land med mat och boende etc. Samma som tidigare efterfrågats i den här tråden.

Inte intresserad av fylla, horor eller knark, utan av kultur, natur och historia.
#9 2005-10-16, 17:25
AviLGH
Hmm. Kom aldrig iväg i somras, men nu blir jag ju sugen igen.
#10 2005-10-16, 17:57
Nirp
Jag tågluffade en månad i somras, var borta i 32 dagar och allt som allt kostade min resa mig 32.000 kronor. Men då flög jag ner till Amsterdam och startade där, sen flög jag också hem från Rhodos. Jag hade räknat med en budget på ca 500kr per dag, men det sket sig ganska snabbt eftersom det är ganska svårt att hitta bra vandrarhem för under EURO20 per natt, visst klarar man sig på EURO30 till mat och dricka varje dag, men då har man inte lika kul tycker jag. Alla tilläggsavgifter på tågen var jobbiga, kostar alltifrån några EURO till EURO30 (snabbtåg, typ ICE i tyskland).

Man klarar sig säkert på mindre pengar än vad jag gjorde, om man bara orkar anstränga sig. Vissa nätter sover man ju självlart på tågen, och det är inte alltför hemskt om det inte blir så att du får sova i gången, det kan vara jobbigt.

Men räkna med åtminstone 500kr per dag under hela tågluffen så borde du klara dig om du har självdisciplin, annars tycker jag att du kan räkna med en tusenlapp om dagen, speciellt om du ska besöka strippklubbar, där bränner man lätt en rejäl slant utan att tänka efter.
#11 2005-10-16, 18:10
Katarsis
Vilka länder besökte du?
Gissar på att en del länder är billigare än andra och tänkte sikta in mig på dom.

Och i och för sig...strippklubbar kvalar kanske in under både kultur och natur, men jag är inte intresserad. Hit med nån gammal ruin, en genuin småstad eller ett krigsmonument eller två.
#12 2005-10-16, 19:27
Nirp
Ursprungligen postat av Katarsis
Vilka länder besökte du?
Gissar på att en del länder är billigare än andra och tänkte sikta in mig på dom.

Och i och för sig...strippklubbar kvalar kanske in under både kultur och natur, men jag är inte intresserad. Hit med nån gammal ruin, en genuin småstad eller ett krigsmonument eller två.Jag besökte Holland, Tyskland, Tjeckien, Österrike, Slovenien, Schweiz, Kroatien, Italien, Frankrike, Grekland.

Strippklubben som jag råkade hamna på låg precis vid mitt vandrarhem, så jag var tvungen att kika in lite, och tyvärr så funkar inte budgett-tänkandet när man väl börjat dricka :'(