Hitta diskussioner med liknande innehåll

Svensk ö i Karibien

#1 2004-11-26, 15:11
crack4ever
Är det någon här som har koll på Saint Barth?
Den lilla ön i västindien som Sverige ägde under 100 år.
Ön skänktes till Sverige av Napoleon, men är idag åter fransk.
Dock finns det tydligen mycket (nåja) svenska saker kvar där.
Som t.ex. "Piteågatan". Är det någon här som vet mer?
Någon som varit i Gustavia på Saint Barth?

/c4e
#2 2004-12-02, 22:37
wranis
Jag tillbringade over tva veckor dar forra aret. Otroligt harligt och exklusivt stalle. Alla jetsettare har hus dar. Nastan alla gator har svenska namn, drottninggatan osv. Man maste flyga med ett litet jakla plan fran St. Martin for att flygplatsen dar ar sa liten. St. Barts ar garanterat det dyraste stallet i Karibien, men vart varenda krona.
#3 2004-12-04, 10:42
Air Express
Man maste flyga med ett litet jakla plan fran St. Martin for att flygplatsen dar ar sa liten.


Twin Otter är väl inte så himla liten? Tar ändå 19 passagerare och i karibiska mått mätt så är det ändå ett normalstort flygplan.

Nej, man flyger inte med det planet bara för att flygplatsen i St. Barth är liten. Man kan lätt få ner större plan som Saab 340 och kanske till och med Fokker 50, inte heller AVRO RJ70 borde vara några problem, kanske med bredden på banan då. Twin Otter är Winairs största flygplan och eftersom beläggningen på deras flighter varierar kraftigt under årets olika måndader så är det rätt onödigt att ha flygplan som under högsäsong passar bra men som under lågsäsong är på tok för stora. Man använder också plan för 10 passagerare när antalet passagerare är som minst.
#4 2004-12-04, 15:59
zaphiren
Dit har jag faktiskt tänkt åka någon gång
#5 2004-12-04, 22:20
wranis
Tyvarr tror jag inte du vet vad du pratar om Air Express. Jag flog med privat jet fran Washington DC till St. Martin pga att piloten sa att det inte gick att landa pa St.Barts med vart plan och da ska tillaggas att vart plan inte var stort ( tog sex passagerare). Landningsbanan pa St.Barts ar otroligt kort och gar rakt ut i havet darfor behovs ett plan som Twin Otter (om det nu ar sa planet heter) som kan stanna pa en betydligt kortare stracka an andra plan. Det beror alltsa inte pa antalet passagerare. Likasa ar det valdigt kuperat precis innan flygplatsen pa St. Barts och sedan stupar det drastiskt ner till flygplatsen, detta gar inte heller att manuverera med andra plan.
Sa da far nog ta och lasa pa lite battre, flygplansexperten.
#6 2004-12-05, 00:01
Air Express
Okej, jag erkänner mitt misstag här. Läste i en tabell och la inte märke till att längden på banan angavs i ft.

Du skriver att ni flög i en "privat jet". Då vill jag informera att man inte ska jämföra små businessjetar med turbopropplan där det senare kan landa på en kortare landningsbana.
#7 2004-12-05, 18:55
Interista
Ett jävla tjat om vilket flyg som flyger dit, har ni verkligen inget mer konkret att komma med.

Ok nog om detta...nämnas kan att Piteå kommun har sanktbarth som en av sina vänorter...hittade lite info på deras hemsida.
http://www.pitea.se/kommun/kommun/vanorter/sanktbarth.html
#8 2004-12-05, 18:56
En jävla smartskalle
Hmm. Det måste vara den ön som sverige har haft sina enda negerslavar.
#9 2004-12-05, 19:03
Interista
förmodligen
#10 2012-11-13, 17:15
Savoy
Det finns ingen regel mot hur gamla trådar man får knuffa upp väl..?

Jag ska förmodligen förbi den här ön i vinter och skulle vilja höra om det är "värt det" om man ändå är i närheten (på St Martin) - dvs vad finns det för svenskt att se i Gustavia förutom gatunamn? Något museum, någon kyrkogård, gamla byggnader som ser svenska ut? Finns det kvar någon svensk bar som det talas om i andra gamla trådar här?
#11 2013-01-21, 05:59
HarryKentucky
Jag kan säga att St Barth är galet överskattat, i alla fall om du frågar mig. Ska du dit, välj hellre St Maarten. Skillnaderna: St Barth är som överklass à la Franska Rivieran, dyrt och ganska tråkigt i längden. St Maarten har mer "äkta", mer liv, mer känsla, mer riktigt Karibien. Och billigare!
det enda roliga med St Barth är väl alla svenska gatunamn och skyltar o svenska flaggor överallt, kul i nån timma! St Maarten, mitt val, lätt!
#12 2013-01-21, 06:05
HarryKentucky
Ursprungligen postat av Savoy
Det finns ingen regel mot hur gamla trådar man får knuffa upp väl..?

Jag ska förmodligen förbi den här ön i vinter och skulle vilja höra om det är "värt det" om man ändå är i närheten (på St Martin) - dvs vad finns det för svenskt att se i Gustavia förutom gatunamn? Något museum, någon kyrkogård, gamla byggnader som ser svenska ut? Finns det kvar någon svensk bar som det talas om i andra gamla trådar här?


Värt och värt?! Om du nu extremt gärna vill dit kanske det är värt det, men St Maarten är på alla nivåer mycket roligare och bättre.
Finns egentligen inget svensk kvar, om man bortser från gatuskyltar oh svenska flaggor, och att de försöker sälja svenska saker till svenska turister. Inga svenska hus direkt, endast några fort, som knappast är mer än några stenrösar.
Gällande baren, kan tänka mig att det är den mitt i Gustavia, svår att missa. Massa svenska klistermärken, bilder på kungen, Zlatan etc. Systembolagskylt där om jag minns rätt.

Positiva: Shell beach bakom Gustavia är en bra strand.