Hitta diskussioner med liknande innehåll

Vad finns att göra i Kaliningrad?

#49 2019-01-22, 07:18
hannes.muller
Ursprungligen postat av vaultkeeper
Bussen går över Kuriska näset.

Ändrat lite på resplanen. Hittade färja riktigt billigt från Karlshamn till Klaipeda direkt, över natten, så det blir borde färja dit och färja hem. Och så slipper man ta tåget till Kastrup (bor nära Karlshamn). Det blir 3 nätter i Klaipeda, 5 i Kaliningrad och så 1 i Klaipeda igen, innan jag tar färjan hem.

Någon som har en aning varför man aldrig restaurerade Kaliningrads/Königsbergs gamla stad, såsom man gjorde i andra f.d tyska städer sönderbombade under andra världskriget som hamnade under kommunistiska sovjetiska satellitstater, såsom Wroclaw (Breslau), Stettin, Gdansk (Danzig) och Dresden? Ifall man besöker de städerna så känns det väldigt autentiskt och tyskt i arkitekturen i de gamla stadsdelarna, trots att nästan allt bara är återuppbyggt.

Även Klaipeda (f.d Memel) har en altstadt som påminner om vad det en gång varit.


Det var nog en medveten strategi att jaga bort den tyska civilbefolkningen och de få tyskar som fanns kvar i Kaliningradområdet sändes till Tyskland efter kriget.

Man var inte intresserad avbehålla byggnadsminnen från tyskarna. Den stora ordensborgen i Kaliningrad stod kvar ända till 1960-70-talet i resaturerbara ruiner men man rev den till förmån för H-huset vilket idag är en sevärdhet (tycker jag). Sovjeterna tänkte annorlunda än polackerna och det är inga sovjetiska städer du räknar upp.

Kurska näset är en sevärdhet. Finns fortfarande områden med stora sanddyner men jag tror inte man ser så mycket av dem från vägen.

I Kaliningradområdet finns det dock en hel del orestaurerade byggnadsminnen från tyska tiden. Från ruiner till bebodda bostadshus. Jag tror dock tyvärr det inte varit samma avfolkning av landsbygden och övergivande av hus i Kaliningradområdet som i de baltiska länderna och egentliga Ryssland till nackdel för oss som tycker om att smyga runt i ödehus. Får dock se i sommar...
#50 2019-02-15, 11:24
hannes.muller
Kom på fler sevärdheter att tipsa om och det är forten från 1800-talet som är byggda i en ring kring staden. Vissa är nog helt bortsopade, andra finns kvar i form av övergivna ruiner som verkar lätta att ta sig in i och andra verkar vara primitiva besöksmål och öppna för besökare som de i länken:
https://www.google.com/maps/search/fort+kaliningrad/@54.7046557,20.42757...
#51 2019-04-18, 11:00
hannes.muller
Ursprungligen postat av vaultkeeper
Har bestämt mig att besöka Kaliningrad i februari, redan bokat 5 nätter, och ska ansöka om visum om ett par veckor. Ska bli intressant att besöka något som ligger så pass nära, men ändå känns så långt ifrån. Någon som vet vad som finns att göra där? Sevärdheter, framförallt av dess preussiska/tyska historia från tiden då det hette Königsberg? Området är stort som ett mindre europeiskt land (jämför: Cypern, Slovenien) och det ska tydligen finnas bra bussförbindelser från Kaliningrads stad till andra orter i exklaven, vissa orter får man tydligen dock inte besöka som utlänning utan särskilt tillstånd från FSB.

Åker den billiga vägen dit, flyg 100 kr till Kaunas med Ryanair, och sedan buss till Klaipeda (övernattar först där 3 nätter) och därifrån buss cirka 120 kr till Kaliningrad, flyger hem från Gdansk. Väl i Polen kommer jag spendera ett par dagar i Olsztyn (f.d Allenstein). Flyg direkt till Ryssland är tyvärr nästan alltid riktigt dyra från svenska och danska flygplatser.

Hur är det med visum? Lätt att få det beviljat och hur lång tid? Eller många avslag? Har tagit visumfoto hos fotograf och har även en inbjudan från rysk resebyrå och reseförsäkring, vilket krävs för visum.


Det skulle vara mycket trevligt om din resa blev av och om du berättade litet om hur den var?

Vi har tänk cykla från Polen genom Kaliningradområdet nu i sommar. Vi har bokat hotell och skaffat visa genom turistbyrå.

Eftersom vi vill se mer av inlandet så cyklar vi först ganska långt österut i Polen och går över gränsen vid Goldap. Där cyklar vi till den ganska stora staden Chernyakhovsk (Insterborg) och övernattar. Sedan fortsätter vi till den lilla staden Polessk som verkar ligga lite avsides upp mot Kurska Havet (heter det det?) för att ett par dagar senare cykla till Kaliningrad och stanna där. Efter det tar vi oss ut mot Östersjön och stannar i Zelenogradsk. Sedan upp på Kurska Näset och in i Litauen där vi sedan fortsätter helt oplanerat med cyklandet och övernattandet (vi brukar så gott som alltid vildcampa) till Venspils i Lettland och färjan till Nynäshamn.
#52 2019-07-01, 23:32
Savoy
Nu fritt fram att åka dit gratis med elektroniskt visum, bara att fylla i formulär och ladda upp "passfoto",

https://sweden.mid.ru/sv_SE/web/sweden-sv/electronic-visa-to-visit-the-k...