Hitta diskussioner med liknande innehåll

Flytta till Kanada?

#1 2011-11-02, 09:56
spknoise
Hallå! Det var ett tag sedan jag var inne flashback nu. Så jag startar ett nytt ämne som jag vill ha lite hjälp med.
Jo, så här är det att jag har funderat på vad jag ska göra med mitt liv och jag har alltid haft stort intresse för Kanada. Så jag har faktiskt haft på tankarna att tänka mig flytta dit

Lite frågor:

Hur är det med jobb och att få boende?

Vilken stad rekommenderar ni?

Hur är kanadensarna som folk? Som svenskar eller amerikaner?

Hur är det med pass, ID-handlingar, räkningar och allt sånt med ekonomi?

Vill gärna ha svar ifrån folk som har bott eller varit Kanada.

Tack på förhand mvh Spknoise
#2 2011-11-02, 10:23
cammo
Hur svårt kan det vara att söka?

https://www.flashback.org/sok/flytta+till+kanada
#3 2011-11-02, 19:56
spknoise
Jo, jag vet att det redan finns fullt av ämnen med typ samma innehåll. Men jag ville starta egen tråd där jag ställer mina egna frågor. Men tack för tipset..
#4 2011-11-03, 19:57
Ogopogo
Hej, har bott och arbetat i Kanada (Vancouver) sedan 6-7 ar tillbaka och pluggade aven har i tva terminer ett par ar tidigare.

Hur är det med jobb och att få boende?

Arbetsmarknaden i vastra Kanada (BC/AB) ar ganska hyffsad aven om den har avsvalnat nagot dom sista 2-3 aren. Det beror ju sjalvklart pa vilket typ av jobb du ar ute efter. Inom serviceindustrin ska det inte vara nagra problem att fa jobb. Timlonen kommer vara lagre an i Sverige men sa aven inkomstskatten (rakna med 15% om du jobbar heltid och tjanar $10-15/tim). Det ar betydligt lattare att anstalla personer relativt forutsattninglost (jag har flera ars erfarenhet av det som arbetsgivare).

Att soka boende skiljer sig ganska mycket fran Sverige. Det finns gott om hyresbostader i prinicp alla delar av staden men hyror och boendestandard skiljer sig avsevart aven inom ett och samma omrade pga marknadshyror snarare an hyresregleringar. Nar du val har hittat en bostad ar det ungefar som att soka jobb. Du far skicka in referenser fran tidiagare boende samt uppgifter om sysselsattning osv. Sen ar det inte lika mycket trams som i Sverige med hyreskoer och regler mot diskriminering utan hyresvarden bestammer vem han vill hyra ut till och behover inte klargora anledningen bakom hans val. Som utlanning kan du undga kravet pa referenser genom att exempelvis erbjuda att betala 1-2 manaders forskottshyra.

Bade bostad och jobb kan du hitta via http://vancouver.craigslist.org/.

Vilken stad rekommenderar ni?

Har bara bott i Vancouver sa jag kan inte saga sa mycket om andra stader. Vancouver passar mig perfekt. Strander o lagom varmt vader pa sommaren, smastadskansla men anda inte for smatt, vildmark med fiske/camping strax utanfor stadsgransen, skidakning i varldklass 1.5 timme bort, trevliga manniskor, otroligt vackert (havet, bergen). Ganska dyr bostadsmarknad (kopa) pga av hog efterfragan. Sjalv bet jag i sura applet forra aret och fick punga upp en rejal slant for boende men det galler ju bara att gilla laget och sjalvklart gar det ju aven bra att hyra.

Hur är kanadensarna som folk? Som svenskar eller amerikaner?

Svar fraga som egentligen ar omojlig att svara pa. Vi snackar 30/300 miljoner och enorma avstand. Aven inom USA ar det ju enorma skillnader till exempel mellan norr och soder, ost och vast. Rent generellt skulle jag pasta att folk ar mycket mer oppna (bra pa kallprat). Sen bryr sig folk inte lika mycket om vad grannen gor pa sin tomt eller vad folk har pa sig och hur de ser ut. Kanske inte lika fafangt som Sverige. Kulturmassigt sa tycker inte jag det ar nagon storre skillnad mellan BC och WA och kanske aven Oregon i USA men det ar svart att saga eftersom folk flyttar sa mycket. Vancouver tillexempel ar en rejal mix av asiater, europeer och folk fran ovriga Kanada (som flyttat vaster ut pa jakt efter jobb).

Hur är det med pass, ID-handlingar, räkningar och allt sånt med ekonomi?

Kreditkort ar viktigt (svenskt VISA/Mastercard kontokort funkar) och kravs som sakerhet for dom flesta kontraktsskrivningar (tex nar du skaffar boende). Du behover en kredit historia for att kopa bil, hus osv pa avbetalning, och i princip det enda sattat att fa en positiv kredit historia ar att ha haft och anvant ett kanadensiskt kredit kort under en langre tid. Korkort kan du skaffa om du ar har pa jobbvisum. Om du har korkort i sverige ar processen kort och betydligt enklare an i sverige. I prinicip gar du bara in pa ett kortkortskontor, skriver ett teoriprov (detta kan du gora direkt pa plats) sen bokar du tid for uppkorning.

Hoppas det har hjalper och lycka till med planerna! Hittills har jag lyckats locka hit en polare men den skandinaviska kolonin behover alltid forstarkning!
#5 2011-11-03, 20:57
FeedHurley
Den stora frågan är väl hur du ska lyckas bosätta dig?
Utanför EU får du ansöka jobbvisum och när tiden går ut så får du söka nytt men med sämre utgångsläge att få nytt (ohållbart i längden).

Hur gjorde du Ogopogo?
#6 2011-11-04, 01:28
agneez
Har släkt och vänner i kanada och är dessutom där på sommaren.
Verkar vara ganska svårt att få jobb, visserligen så har praktiskt taget varenda ungdom ett jobb men jag har fått höra hur mycket historier som helst om vuxna som söker och söker och aldrig hittar något.

Håll dig borta från Nova Scotia!! Speciellt små ställen, byar och towns och sånt. Det är väääldigt långt ifrån Sverige kulturmässigt. Den franska dialekten är också speciell och används flitigt där. Jobbigt..

Människorna är inte alls lika dryga och äckligt amerikanska som amerikanerna, men de är fortfarande nord amerikaner. Lite mer avslappnande och inte like världsdominerande men de tror fortfarande att de är bäst i hela världen och kan över huvudtaget ingenting om europa eller många för oss självklara saker.
Men trevliga är de! Har egentligen bara träffat små stads bor, så stadsmänniskor vet jag inte. Toronto ska vara som en helt annan värld jämfört med små byar längst med kusten.
#7 2011-11-05, 12:36
spknoise
Tack för alla svar Det är Vancouver som det lutar mest emot. Vad jag får för jobb gör inget. Har erfarenhet av att jobba i affär, så de finns säkert någon matbutik eller liknande som man kan få till att börja med.

Man kanske skulle resa dit först och se hur det är innan man bestämmer sig
#8 2011-11-05, 23:26
1772
Ursäkta, men varför flyttar man till ett land som är kallare än Sverige?
Särskilt när du har USA under?!
#9 2011-11-06, 17:51
FeedHurley
Ursprungligen postat av 1772
Ursäkta, men varför flyttar man till ett land som är kallare än Sverige?
Särskilt när du har USA under?!


Beror på vart man är i Kanada, där de flesta bor, längs med amerkanska gränsen är det inte kallare än Norrland. Sticker du bort från Amerkanska gränsen uppåt blir det självklart dess kallare och även kallare än Sverige men där är det knappt någon som bor
#10 2011-11-07, 02:19
Rhododendron
Kanada är väldigt likt Sverige. Granskogen, ishockeyn, klimatet.. man känner sig verkligen som hemma!
#11 2011-11-07, 03:53
Ogopogo
"Varför flytta till ett land som är kallare än Sverige?"

Har du kollat på Discovery Channel och sett nåt avsnitt om hundslädar och eskimåer? Känns lite ironiskt att svenskar gärna påpekar hur insnöade och ovetande nordamerikaner är, samtidigt liknar man Kanada med typ Tornedalen. Nu var väl frågan kanske menat mer som ett skämt, men om du verkligen undrar, så googla average temperature för southern okanagan, Vancouver eller kanske Osoyoos (bara som exempel). Jag växte upp i södra Sverige och kan helt klart säga att klimatet är mildare i Vancouver med något längre och varmare sommrar.

FeedHurley: jag kom först hit som student, sen komma jag tillbaka ett par år senare via youth permit (ett år öppet jobb visum). Sedan 4-5 år är jag permanent resident som jag hade möjlighet att söka via "family class" med min dåvarande flickvän (numera fru) som sponsor.
#12 2011-11-16, 14:02
infotime
Jag flyttade till Vancouver för en månad och känner mig direkt väldigt hemma!