Hitta diskussioner med liknande innehåll

Tips på buss/tåg resor UT ur Brasilien

#1 2011-11-23, 14:51
Hallå,

För att göra en lång historia kort, så jag har alltså bokat en enkelbiljett till Brasilien, och behöver nu en biljett ut ur landet så inte flygbolaget ska stoppa mig redan på flygplatsen. Detta hade jag tänkt göra med att helt enkelt bara köpa en bussbiljett och visa upp, för att sedan kasta.

Men detta var enklare sagt än gjort och efter cirka 3veckors försök på diverse hemsidor och ett antal besök på olika resebyråer runt om här i Sverige har jag fortfarande ingen biljett ut ur landet.

Så, är det någon som har gjort något liknande eller har tips på hur jag kan göra för att detta ska ordna sig så smidigt som möjligt?
#2 2011-11-23, 17:07
Köp en biljett till Franska Guyana, det är en del av Eu (utgar att du är Eu-medborgare) och man behöver inte ha nan biljett därifran.
#3 2011-11-23, 17:23
a0rta
Du kan kontakta denna och höra dig för hur du ska göra - fortalezafiesta.com

Det är en inkommande agent, dvs. en agentur som specialiserat sig på att sälja tjänster till andra resebyråer och har därmed lägre priser då resebyråerna i sin tur lägger på sin vinst på deras priser.

Ägaren är en svensk som har bott i Brasilien i snart 30 år och han kan det mesta som är värt att veta om vilka transportmöjligheter som finns. Personalen hos den agenten kan nog samtliga Engelska och är kanon att ha att göra med så det är bara att hugga på första person som svarar i telefon där.

Du kan även kontakta antingen Inca Tours (de är bra på Brasilien) eller Samba Travel (har oxå grym koll) men de köper i sin tur alla biljetter för transporter etc från Fiesta Tours eller från Blumar (blumar.com.br).

Tåg finns det inte mycket utav i Brasilien så det är då buss som är värt att ordna med.

Vilken bussresa du ska ta är lite beroende på vart i Brasilien du tänkt resa?

Om du bara ska ha en biljett för saken skull så blir nog billigast att lösa en från Foz do Iguacu till Puerto Iguazu, ca 15 - 20 minutes bussresa från Brasilien till Argentina vid Iguassu fallen. Det är mig veterligen den kortaste bussträcka man kan ta mellan två länder med utgång från Brasilien och antagligen den billigaste också. Problem uppstår sedan i nästa land om du tänkt resa vidare. Du måste oftast kunna visa upp en returbiljett även därifrån och det kan många gånger efterfrågas vid inresa till Brasilien.

Problemet med bussbiljetter är att man sällan kan köpa dem online utan man måste köpa dessa över disk. Om du köper från en agent så är det sedan inte säkert att de godkänns vid inresa till Brasilien då agenten oftast skriver ut en egen elektronisk biljett där bara biljett/bokningsnumret står. Det är ju i sig ingen officiell biljett och en tulltjänsteman kan inte kontrollera att den verkligen är giltig.

Det är många som får problem vid inresa och måste krångla för att kunna styrka sin biljett för utresan och om inte biljett från Brasilien så i alla fall en biljett från något annat land i Sydamerika till någon destination i Europa (om du nu påbörjat resan i Europa).

Mitt bästa tips skulle därför vara att skaffa en biljett hem från Brasilien eller från det land du nu kan tänkas vilja resa hem ifrån. Det är inte värt att flyga alla de timmar dig för att sedan få vända hem med första bästa återvändande plan. Sånt händer tyvärr ganska så ofta!

Jag drev resebyrå i/från Brasilien under ganska så många år och skulle aldrig sälja en enkelbiljett för inresa till Brasilien då det oftast ställer till problem!
#4 2011-11-23, 18:34
Tack för svaren, det gav mig mycket klarhet i vad som borde göras!

Men om vi leker med tanken att jag får tag i en biljett så jag kommer in i Brasilien, har du någon erfarenhet om hur noga dem är med utresebiljett i övriga länderna där nere om man åker buss emellan?
#5 2011-11-24, 10:07
Hm. Stämmer de verkligen?

Jag har bott i Venezuela i tre månader nu och de har aldrig frågat mig om vart jag ska efter det.
Man får ju ett tre månaders turistvisa som man måste ut ur landet med innan de månaderna gått. Jag var förra veckan på Curacao i några dagar och reste sen till Caracas igen. De kollade mina stämplar och allt var lugnt.

Problem kan de nog bara bli när man gjort de för många gånger å de undrar vad man sysslar med, varför åker man framåtillbaka flera gånger helatiden?
Jag kommer göra de två gånger till innan jag åker till Sverige igen.
Jag tror allting är lugnt bara du håller dig till visumreglerna (annars får du betala per dag du överstigit de 3 månaderna, och de lär inte va billigt)

Edit: såg nu att du bara hade enkelbiljett. Sorry
#6 2011-11-24, 11:41
Ursprungligen postat av Aleopa
Hm. Stämmer de verkligen?


Men du har ingen biljett till Sverige då?
#7 2011-11-28, 20:09
a0rta
Jag vet inte hur de gör i Venezuela. I Brasilien ska man ha en returbiljett för att säkert få komma in i landet. Returbiljetten behöver inte vara från Brasilien men enligt reglerna ska de neka inresa om man inte har en biljett tillbaka. Undantagna är personer med uppehållstillstånd eller medborgarskap och om man inte ligger i den kategorin så är det lönt att ha alla biljetter ordnade så att man slipper vända med första bästa flight.
#8 2011-11-29, 14:13
Ursprungligen postat av a0rta
I Brasilien ska man ha en returbiljett för att säkert få komma in i landet. Returbiljetten behöver inte vara från Brasilien men enligt reglerna ska de neka inresa om man inte har en biljett tillbaka.


Hittade en flygbiljett, Rio - Paraguay för cirka 1400, detta borde väl räcka för att dem ska släppa ombord mig på flyget dit samt komma igenom passkontrollen där borta?
#9 2011-11-29, 23:11
Kolla noga att en buss/tågbiljett ut ur landet accepteras som bevis innan du går den vägen. Kolla också att en biljett till Paraguay är nog, så att de inte kräver en biljett ut ur kontinenten (såsom t.ex. USA kräver).

Jag har bara varit med om dessa regler när jag flugit in i länder, aldrig när jag åkt in över land. Har aldrig flugit in i Brasilien men korsat in över land från Franska Guiana, Argentina samt Paraguay och de har aldrig frågat efter bevis då.

Överväg att skaffa en avbokningsbar resa eller rent av skriva ut en fejk bokningsbekräftelse (endast om du vet vad du gör). Obs att om du verkligen tänkt flyga till Paraguay kan du få samma problem där
#10 2011-11-29, 23:13
Hur mycket betalade du för en enkelbiljett förresten (antar att du flyger från Stockholm?), hur länge hade du tänkt stanna i Sydamerika, och hur planerar du att lämna kontinenten?
#11 2011-11-30, 10:20
a0rta
Jag tycker även att det är konstigt att TS ens köpt en enkelbiljett till Brasilien?

Men, men... Det var ett tag sedan jag jobbade med att sälja resor till Brasilien och det finns ju ett par bolag som Continental, British Airways, Martin Air för att nämna några som jag inte sålde då det inte fanns något coach flight från Skandinavien och då får resesäljaren stå hela smällen om en anslutning missas pga förseningar eller inställda flyg. jag sålde endast biljetter som jag kunde boka som en från någon skandinavisk avreseort till en destination i Brasilien. För dessa flighter gick det då aldrig att boka en enkelbiljett annat än i affärsklass vilket blir dyrare än en ekonomiklass biljett.

Jag är dock ganska så säker på att det fram till september 2010 var ganska så lika regler för samtliga bolag oavsett avreseort som hade flighter till destinationer i Brasilien.

Det är inte alls säkert att man kan resa in i landet utan att kunna uppvisa en biljett tillbaka till Europa om man nu påbörjat sin resa här. Vad gällande biljetter ut ur Brasilien, måste man även vara säker på vilka avtal Brasilien har med sina grannländer så att det inte blir samma problem där eller så att passpolisen ändå inte anser det vara ett problem med att inte ha en biljett tillbaka till ursprungsdestinationen!?

En idé som kanske kan vara en lösning på ditt problem är att försöka fiska upp de billigaste tänkbara biljetterna tillbaka till något EU land? Martin Air och TACV - Cabo Verde Airlines har tidigare haft sjukt billiga biljettpriser mellan Brasilien och Portugal. Thomson Travel har även under vissa perioder haft bra priser på flighter Brasilien/London och finska Aurinkomatkat har under en del av året haft charter till Brasilien från Helsingfors med en del billiga biljetter. Vet dock ej om dessa bolag fortfarande flyger på destinationer i Brasilien... det var en hel del bolag som minskade sina flighter och destinationer under 2009/2010 pga det världsekonomiska läget.

Normalt brukar man säga att en inresande måste kunna uppvisa en utresebiljett tillbaka till ursprungslandet. Undantagen är medborgarskap eller uppehållstillstånd i destinationslandet.

Mitt bästa tipps på dessa frågor är helt enkelt att kontakta den brasilianska ambassaden för TS att säkert utröna om det går att resa in säkert som han har tänkt sig. det vore som tidigare sagts, synd om TS fick vända åter med första bästa flyg.

Vistelsetid är 3 månader utan extra visum (gäller för Skandinaviska medborgare) vilket sedan går att förlänga mot en mindre kostnad hos den federala polisen alternativt hos turistpolisen (vet ej om det är korrekt benämning men den kallas så och har oftast någon disk på flygplatserna). Det går även bra att skita i att förlänga visumet och sedan betala en straffavgift som brukade ligga på 120 Real så var allt löst och förlåtet. Tror dock att det är praxis och inte fastställda regler som möjliggör detta och allt under förutsättning att man inte överstiger 6-månadersregeln (man får som mest vistas i landet upp till 6 månader per kalender år).
#12 2011-11-30, 16:28
Ursprungligen postat av luckylucaz
Obs att om du verkligen tänkt flyga till Paraguay kan du få samma problem där


Nej, har tänkt att sumpa biljetten.

Ursprungligen postat av luckylucaz
Överväg att skaffa en avbokningsbar resa


Kollat på det, det kommer landa på just under 2000 att avboka en biljett förutsatt att min hittar en relativt billig.

Ursprungligen postat av a0rta
Jag tycker även att det är konstigt att TS ens köpt en enkelbiljett till Brasilien?


Ja, det var med handen på hjärtat lite ogenomtänkt. Planen är att bara driva runt där borta så länge jag känner för det / har råd.


Tack för alla tips ni kommer med!