Hitta diskussioner med liknande innehåll

Safari i Afrika

#1 2011-12-23, 23:17
Håller på att kolla runt efter bästa safarit i Afrika, såklart ska chansen för att se stora djur vara stor och att det är fina landskap är också ett plus!

Dessa ställen har jag kikat lite på, vad tycker ni som varit där?

Masai mara, Kenya
Serengeti, Tanzania
Etosha NP, Namibia
Duba Plains, Botswana
Kruger Park, Sydafrika

Sen har jag funderar på om Gorilla-trekking kan vara något kul också, någon som varit?

tex i Uganda, Bwindi National Park?

Blir glad för tips och trix!
#2 2011-12-23, 23:34
Har varit på safari några gånger, och tycker i ärlighetens namn att det är jävligt överskattat.

Att sitta i en bil och stirra på djur som lever i "naturliga miljöer" tilltalar mig inte. Det var givetvis soft att åka Landrover genom Serengeti och Ngorongoro, men det jag uppskattade mest var de underbara landskapen. Att stirra på en elefant som käkar gräs på bara några meters avstånd, eller att stirra på ett lejon som käkar gnu på lika kort avstånd och skiter blankt i att du är där eftersom de är så vana vid det, är ganska tråkigt.

Men Gorilla-trekking låter desto mer spännande, att ta sig runt till fots i spännande natur och inte vara så jävla skyddad av en enorm bil är det jag skulle välja bland dina alternativ.
#3 2011-12-24, 00:55
Okej! Ja men landskapen är ju en stor del av det hela för mig med!

Gorilla-trekking är ett givet, men jag vill även göra en "vanlig" safari, så det är inte helt ute-slutet ändå.
#4 2011-12-29, 04:21
Brunhilde
Jag tycker safaris är bland de mest fantastiska reseäventyren, men självklart blir det vad man gör det till. Vallas runt som en skock får med andra turister har aldrig lockat mig, men så har vi också lyckan att ha vänner bosatta i Sydafrika. De tog oss med på våra första safaris i Krugerparken och att själv sitta med en sundowner medan man ser en elefanhjord svalka sig är..helt fantastiskt.

Vi har alltså alltid åkt runt i egen bil och haft med egna tält och jag skulle nog inte kunna tänka mig att göra på något annat sätt. Erfarenheterna från Kruger har gjort att vi senare även vågat oss på Kenya och Tanzania på egen hand. Just nu skulle jag nog dock inte våga mig på Kenya med tanke på oroligheterna i den änden av världen, men med guide och/eller resebyrå fungerar det säkert utan strapatser.

Vi brukar tycka att ca fem dagar är lagom för game viewing. Skulle garanterat inte bli uttråkade av fler dagar då både jag och min man är helt betagna av hela grejen, men oftast vill vi hinna med att se och göra lite annat också. Kenya har ju t ex ljuvliga stränder runt Mombasa/Malindi, Tanzania har Zanzibar och Sydafrika har Kapstaden (vackraste platsen på denna jord) som enkelt går att kombinera med safari i respektive land.

Ett tips kan vara Kenya/Tanzania under wilderbeast migration. Det är en upplevelse som slår det mesta. Hur som, lycka till med The Big Five och allt annat runt omkring. Blir sjukt sugen på att åka iväg igen
#5 2011-12-29, 10:14
cenna
Jag var i Tsavo east i Kenya i somras och det var häftigt! Gott om giraffer, elefanter, antiloper, gaseller, flodhästar, krokodiler (som man fick stå 1 m ifrån), apor, bufflar och även lejon från långt håll.
#6 2012-01-21, 11:16
Ett tips kan vara att kika lite mer på de mindre kända parkerna också. Även om du kanske ser lite mindre djur så är det en skön känsla att vara ganska ensam med djuren.

Det gör vi i alla fall på vår resa från Sverige runt Afrika med bil.
Följ oss gärna på bloggen eller häng med på kommande etapper!

/Ronnie
http://www.4x4expedition.se
#7 2012-01-21, 15:36
ktmen
Jag skulle föreslå Uganda.Inte mycket turister och otroligt mycket att se.
Regnskog, savann, bergsgorillor, nilen, victoriasjön mm.
Bra ställe att bo är Murchison Falls National Park.
#8 2012-04-01, 17:21
ewdagon
Kruger Park i Syd Afrika är att rekommendera. Då åker man runt själv och letar efter djuren. Men då finns det ingen rekommendation att man få se alla big five.
Sen finns det ju Aquilla Park, som har ett extremt fint hotell. Och då garanterar man att man får se dem flesta djuren.
#9 2012-04-10, 00:01
Jankovic
Jag skulle inte rekommendera Uganda i första hand. Jag har varit på Queen Elisabeths nationalpark nere i sydvästra Uganda, och det var mycket trevligt! Dock så är inte mängden djur lika många, och de har exempelvis inte giraffer eller noshörningar.

Faktum är att jag nu på lördag ska åka till en annan nationalpark i västra Uganda, där de ska ha giraffer. Jag återkommer om hur det är!
#10 2012-07-26, 21:19
kaffidax
Jag var på två veckors safari i Tanzania men min familj och besökte parkerna Serengeti (som hänger ihop med Masai Mara i Kenya tror jag), Lake Manyara, Ngorogorokratern + en park till jag inte minns namnet på.

Jag tycker att det var helt fantastiskt roligt och Serengeti var helt oslagbart. Fick se big five, gepardjakt och en stor del av migrationen. Så jag kan verkligen tipsa om Tanzania i allmänhet och Serengeti i synnerhet.
#11 2012-07-26, 22:04
Det finns egentligen inget enstaka svar som är mer rätt än något annat. Afrika är fantastiskt men om man endast har som mål att ha sett "big-five" så blir ju urvalet lite begränsat. Man måste av naturliga skäl åka till de stora parkerna som har alla djuren. Sedan kuskar man runt i en bil och ser ett djur, prickar av det i listan och åker vidare till nästa plats. Lite Kolmården deluxe.

Visst, det är inte tråkigt men man gör det bara en gång Jag hade jätteskoj på min safari i masai-mara.

Men.....

Om man kan släppa kravet på att man måste se samtliga big-five så finns det intressanta alternativ. Gorillasafari i Rwanda/Uganda är ju en sak men det måste planeras i god tid och man ska skaffa tillstånd. Det finns på min lista att göra och är förmodligen jäkligt intressant.

Livingstone i södra Zambia har gott om elefanter som man kan få närkontakt med (ja i en bil alltså. Victoria Falls (Zimbabwe) ligger precis bredvid på andra sidan floden. Man får närkontakt med babianer, vårtsvin och flodhästar. I Victoria Falls gick det en enorm elefant på bargatan i byn när jag var där för ett år sedan.

Där finns också "walking with lions" och nu pratar vi närkontakt. I Mapotos som ligger ett par mil utanför Bulawayo så kan man göra "walking safari". Ingen bil, man går i naturen med en guide som spårar upp var djuren finns. Adrenalinkick när man står 30 meter från noshörningarna

Mer familjevänligt kanske är Sun City, ett hotellkomplex utanför Johannesburg. Där fick jag spela "fotboll" med unga lejon och en och annan brottningsmatch när de ville kramas De har en liten djurpark där de tar hand om övergivna djur p.g.a. tjuvskytte.
#12 2012-07-27, 02:44
lawz
Kenya är vackert. Fick se mycket under mina 4 veckor roadtrip där..

Lake Naivasha med flodhästarna, nakuru för lejon/noshörning/zebra/giraff m.m. great rift valley, mount kenya, hells gate gorge med sina varma källor, te plantagen, thompson falls och mycket mer. Även kibera om du vill se hur man bor i slummen. Den promenaden gav mig mycket personligen.