Hitta diskussioner med liknande innehåll

Bor i Vancouver - fråga vad ni vill!

#121 2014-06-22, 18:22
akatora
Jag vill fråga om färdbevis; jag kommer vara där i 5-7dagar och går det att köpa ngt motsvarande till SL-kort för buss/tåg? Eller hur funkar det
#122 2014-06-23, 16:36
Anthen
Ursprungligen postat av HoxRR

går det att handla köttbullar?Ja på IKEA! Handlade ett helt julbord där när jag bodde i van. Men du får vara ute snabbt kanadensarna älskar glögg och julmust!
#123 2014-08-12, 00:15
Adelaide
Kanada för mig är som ett tråkigare och kallare USA. Hur kommer det sig att du inte flyttade till USA istället?
#124 2014-08-12, 22:49
Ursprungligen postat av Adelaide
Kanada för mig är som ett tråkigare och kallare USA. Hur kommer det sig att du inte flyttade till USA istället?

Det är i Montreal som det händer grejer!
#125 2014-08-20, 08:13
Ekiekipartang
Jag funderar på att jobba och bo i Kanada för att tjäna ihop pengar. Mitt första val är Toronto, men du/ni som bor i Kanada kanske kan ge lite insikt i fördelar med olika städer?

Sen lite allmänt. Kan du nämna 10 bra att veta saker om kanada innan man flyttar dit?
#126 2014-08-20, 08:40
Rundstedt
Vancouver är väl rankat som typ den nästbästa stan att leva i, i världen - vet inte vem som är/var etta.
#127 2014-08-20, 12:26
Ekiekipartang
Ursprungligen postat av Rundstedt
Vancouver är väl rankat som typ den nästbästa stan att leva i, i världen - vet inte vem som är/var etta.


Toronto är etta på den lista du refererar till och är högst upp på listan av alla kanadensiska städer på internationella listor (undantag av en lista då Montreal har en placering bättre).

Det jag vill veta är om den kanadensiska kulturen. Vad är de största skillnaderna mellan Sverige och kanada enligt er som bor där? Då tänker jag företagskultur/familjerelationer/etc
#128 2014-08-21, 07:46
Om ni undrar om kanadensisk kultur så är det bra att veta att det är betydligt enklare att snacka om flera olika kulturer i samma land. Québec, Kustprovinserna, Territorierna och "Rest of Canada" är jävligt olika ställen, det är mycket mer än bara språket som skiljer. Regeringen har till exempel officiellt erkänt indianreservaten och Québec som egna nationer inom Kanada. Jag har aldrig varit utanför Québec så jag kan inte ge några råd som jag lovar gäller i Vancouver lika väl som här.

Men hursom, här i Montreal så har det varit noll problem att fixa jobb så länge man har sina papper i ordning (och det går faktiskt rätt lätt ändå...) Arbetslösheten är lägre än i Sverige och vi svenskar har som rykte om oss att vara arbetsamma och talar obehindrad engelska så folk anställer en gärna, men det kanske varierar från bransch till bransch. Jag har hittills bara knegat inom serviceindustrin.

Om ni ska fixa arbetstillstånd så råder jag er att göra klart allt i Sverige innan ni kommer, och ni kan göra det själva rätt enkelt och behöver inte söka via något företag, instruktionerna finns på http://www.cic.gc.ca/english/.

Gillar ni inte svensk vinter så ska ni inte flytta inåt landet. En vanlig vinter i Montreal är en kall vinter i Stockholm, men i Saskatoon och Calgary så är det ofta man får se -40 om dagarna. Vancouver får dock vår betydligt tidigare.

Annars så är det svårt att ge "allmänna" råd, men det är så mycket som är såpass likt Sverige/Europa att man inte är med om någon brutal kulturchock direkt, så man behöver inte oroa sig.
#129 2014-09-03, 15:48
Ekiekipartang
Ursprungligen postat av Crossmack
Om ni undrar om kanadensisk kultur..Tack för svaret. Ungefär det jag misstänkte, men bra att få det bekräftat. Hur funkar det med anställningsavtal och förmåner? (länka gärna) Om jag fattat allt rätt har alla rätt till sjukvård, men man får lite olika beroende på hur mycket skatt man betalar? Sen får man lön en gång i månaden eller var 14:e dag?
#130 2014-09-04, 00:03
VeeJay
Ursprungligen postat av Ekiekipartang
Tack för svaret. Ungefär det jag misstänkte, men bra att få det bekräftat. Hur funkar det med anställningsavtal och förmåner? (länka gärna) Om jag fattat allt rätt har alla rätt till sjukvård, men man får lite olika beroende på hur mycket skatt man betalar? Sen får man lön en gång i månaden eller var 14:e dag?

Lönen får man oftast en gång i veckan eller varannan vecka, det kan nog skilja sig från bransch till bransch dock.
#131 2014-09-06, 10:12
Ursprungligen postat av Ekiekipartang
Om jag fattat allt rätt har alla rätt till sjukvård, men man får lite olika beroende på hur mycket skatt man betalar?

Var har du hört detta? Jag kan visserligen inte säga att jag vet säkert. Jag har bara hamnat på sjukhus en gång under min tid här - och just då var jag arbetslös invandrare - men det kostade gratis.
#132 2014-09-06, 21:32
Ekiekipartang
Ursprungligen postat av Crossmack
Var har du hört detta? Jag kan visserligen inte säga att jag vet säkert. Jag har bara hamnat på sjukhus en gång under min tid här - och just då var jag arbetslös invandrare - men det kostade gratis.


Jag hörde det från en man på en fest. Hans företag hade haft folk som bott där under en kort period. Sen hittade jag det här sidan: http://www.canadian-healthcare.org/page3.html

Men då även vårt system i Sverige ändrats med åren tänkte jag att det vore intressant att veta lite hur det funkar. Nu vet jag att du bor i Montreal och jag antagligen tänkt bo i Ontario, men om det t.ex. är gratis tandvård i en delstat, men inte en annan kan det vara värt att tänka på .