Hitta diskussioner med liknande innehåll

Feta ska betala mer på flyget?

#25 2013-03-26, 16:10
Ursprungligen postat av Applejacks
Så du tror inte att bussarna är byggda för att passa alla människor?
En normal stadsbuss väger 6-8 ton. 50 stycken 140-kilos fetton väger tillsammans 7000 ton. Medans större bussar väger mer.
Flygplan är dessutom mycket, mycket tyngre än bussar. Inte ens 100 tjockisar kommer i närheten av ett flygplans vikt.

Jo det är just de de gör. En boeing 737-700 har 144 platser. Om man då far ifrån från USA så är medlvikten på passagerarna 81,59 kg dvs. 81,59*144 ≈11749kg som passagerarna väger. Om ett flygplan startar från Sverige så blir det 69,07*144 ≈9946kg Alltså är det i genomsnitt 1803 kg mer... Ganska mycket bränsle går åt att transportera 1803 kilo extra... En boeing 737-700 väger max 68,000 kg. Med tanke på att en boeing 737-700 dricker 2,420 kg/h bränsle. Eftersom mängden bränsle är direkt proportiornerligt mot vikten så 1803/68,000 kg ≈2,7% av den totala vikten.

Så om då en boeing 737-700 drar till Mallorca som tar ungefär 3,5h, kommer bränslet bli 22420kg*3,5≈78470 kg bränsle. Då är planet fullastat. Och då är det feta amerikaner ombord, men eftersom amerikanernas fett väger 2,7% av planet maxvikt skulle bränslet som skulle gått åt om svenskar åkt på planet bli 0,973*78470≈76351 kg bränsle.

78470 -76351=2119

Alltså 2119kg mer bränsle om det är genomsnitts-amerikan än om det är genomsnitts-svenen

Det blir ganska mycket pengar per passagerare det för att betala för andras fett....

Mina siffror är hämtade härifrån http://www.airberlin.com/site/seatplan.php?seatTyp=B737_700&LANG=eng http://mabra.com/har-bor-varldens-fetaste-befolkning-topp-10/

Ber om ursäkt om jag räknat fel har lite bråttom.
#26 2013-03-26, 16:10
Salorm
Fick inte Kevin Smith betala för dubbla flygstolar när han reste runt i USA? Har för mig att han bloggade något om just den grejen?
#27 2013-03-26, 16:36
ajajkapten
det är klart att jag kan be tjockisen bredvid att flytta på sin arm. tyvärr finns det dem som är så stora att dem väller över och det blir alltså omöjligt att flytta sin arm. skrämmande nog börjar detta bli ett allt vanligare fenomen. ta flyget över till usa och karibien och se att det är vardag där. det finns bredare flygstolar som man får betala extra för.
#28 2013-03-26, 16:39
Customize
Ursprungligen postat av Tropicals
Det är en rättvisefråga, jag måste betala extra för mitt bagage eftersom det enligt flygbolagen kostar mer för dem med extra vikt. Om jag väger 70kg och får ta med mig 20kg bagage utan extra kostnad är det i mitt tyckte väldigt orättvist att en person som väger 140kg får ta med sig lika mycket utan extra kostnad.

Den feta personen kostar mer för flygbolaget och detta tas ut på kollektivet, d.v.s. mig. Detta är orättvist eftersom att vara fet inte är en sjukdom utan ett aktivt val.Då vänder vi på det, om den fete ska betala extra för sina kroppskilon så ska dom inte behöva betala extra för sitt bagage då istället? nån rättvisa ska det ju vara.

Eller om en stol är ledig, då platsar hans 70 extrakilo in där, ska han fortfarande betala extra fast planet inte är fullt?
Och hur gör dom då om ett "fetto" får åka utan extra kostnad iom att den platsen är ledig, medans ett annat "fetto" får åka och betala extra?

Ser du hur det faller ihop?

Det finns folk som har problem med näringen, ämnesomsättningen och matsmältningen som lider av sjukdomlig fetma.
Hur tänker du där i så fall, vilka "fetton" ska betala för sin övervikt och inte?

Det håller inte, att ens folk har tänkt tanken är ju sjuk.

Då kan det fortfarande heta tex negerboll då på cafeér, folk kan ju gå runt och skrika sieg heil helt öppet. Blatte, neger, fetto m.m borde bli vardagsord.

Rasistiskt och disskriminering är i mina ögon samma sak
#29 2013-03-26, 16:54
ajajkapten
knappast disskriminering. tar du mer plats, väger du mer får du betala mer eftersom vikten har betydelse både för transportkostnader och miljön. sluta böla om att man inte kan hjälpa det. man styr över sitt liv och trots gener och sjukdom behöver man inte vara fet. sluta ät så mycket skit och rör på dig mer. tjockisar bör allmänt få betala mer eftersom sjukvården blir belastade av dessa följdsjukdommar tjockisarna bär med sig.
#30 2013-03-26, 17:01
inplanesight911
Ursprungligen postat av Customize
Då vänder vi på det, om den fete ska betala extra för sina kroppskilon så ska dom inte behöva betala extra för sitt bagage då istället? nån rättvisa ska det ju vara.

Eller om en stol är ledig, då platsar hans 70 extrakilo in där, ska han fortfarande betala extra fast planet inte är fullt?
Och hur gör dom då om ett "fetto" får åka utan extra kostnad iom att den platsen är ledig, medans ett annat "fetto" får åka och betala extra?
[...]
Hur tänker du där i så fall, vilka "fetton" ska betala för sin övervikt och inte?

Det håller inte, att ens folk har tänkt tanken är ju sjuk.

_Alla_ överviktiga skall betala för sin förhöjda bränslekostnad. Om planet är tomt får väl fettot ligga och svälla bäst han/hon vill på sitt säte då det ej innebär extra kostnader/problem för medpassagerare.
#31 2013-03-26, 17:17
rillaw
Det spelar väl ingen roll hur mycket dom väger, utan hur mycket plats dom tar.
#32 2013-03-26, 17:32
FettaOchKoela
Att man får betala mer för ett tungt bagage är inte så konstigt. Det blir mer komplext när det handlar om människor. De feta bör åka för samma pris som en tunnis, så länge de klarar sig på ett säte d.v.s. Behöva hålla på med invägning inför en flygresa känns inte så lockande just nu.

Det är möjligt att jag ändrar åsikt i frågan någon gång men här står jag nu.
#33 2013-03-26, 17:54
R-G-B
Ursprungligen postat av Tropicals
http://www.di.se/artiklar/2013/3/26/feta-ska-betala-mer-pa-flyget/
En annan sak jag har tänkt på är att om det nu skulle vara typ fetas förbund som skulle ut och resa. I varenda stol i hela planet sitter det en person som väger 140kg+. Skulle piloten våga lyfta då eller hade de fått ta det högst riskabla beslutet (aftonbladet) att ropa ut att detta funkar inte för ni som sitter här är för feta och vi kan seriöst störta om vi försöker lyfta så här.


1989 kraschade en Beechcraft 99 vid inflygning till Oskarshamns flygplats och sexton personer omkom. Planet var fyllt med TUNGA politiker. Åtskilliga vägde mer än den genomsnittliga passageraren som piloterna använder för beräkningen av vikt och balans.

Planet blev för baktungt. Piloterna var medvetna om detta och hade per radio begärt särskild stöttning av flygplanet så det ej skulle tippa på stjärten vid disembarkering. Inför landningen fällde piloterna ut klaffarna och de fick då så stora trimförändringar att de inte kunde kompensera detta utan planet överstegrades, stallade och kraschade våldsamt.

Oftast är det allvarligare om tyngdpunkten avviker för mycket än att planet är lite för tungt. Det tillåtna längdintervallet som tyngdpunkten måste befinna sig inom är relativt litet.

För små allmänflygplan måste man alltid beräkna vikt och balans med aktuella uppgifter.
#34 2013-03-26, 18:02
Brossy
Ursprungligen postat av Applejacks
M.
Nej, alla väljer inte att bli feta. Har du aldrig hört talas om gener och insulinresistans?


Haha! Klockrent inlägg! För nog var min herre sarkastisk?
#35 2013-03-26, 18:10
psyDuck
Ursprungligen postat av Applejacks
Självklart inte. Varför skulle de göra det? Det skulle bara vara diskriminering att de skulle betala dubbelt. En familj skulle betala det dubbla och bli ruinerade.
Ett plan väger flera ton vad jag vet, även om det bara skulle sitta fetton på det skulle det ändå lyfta utan problem.

Får jag fråga varför du ser problematiken i det hela? Det gör väl inte dig något om det sitter ett fetto framför eller bakom dig?


ju tyngre ett flygplan är lastat desto högre bränslekostnader har flygbolaget. Bränslekostnaderna är dessutom en av de stora utgifterna för flyget. Sen finns det även andra faktorer som t ex miljöpåverkan som också är direkt kopplat till flygplanets vikt. Ytterligare en faktor är att tjocka personer tar upp större plats än icke tjocka.

Med detta i åtanke tycker jag det vettigaste och mest rättvisa (och praktiskt genomförbart) vore om varje passagerare betalade en bestämd summa per kg på totalvikten för sig och sitt bagage.

varför ska jag betala flera hundra kr extra för ett par kg extra i mitt baggage med motiveringen att flygbolagets omkostnader ökar i bränsle och annat när det giriga glupska äcklet som sitter bredvid och svettas på mig väger dubbelt så mycket som mig och allt mitt baggage inte behöver betala extra. De feta personerna är flygbolagen tvungna att ta med i sina kalkyler. Hade det inte varit för dom hade flygbiljetterna kunnat varit några procent billigare. Eller med andra ord; min och alla andras flygresa blir dyrare för att fettot bredvid mig inte vill betala för de extrakostnader som han på egen hand orsakar flygbolaget.
#36 2013-03-26, 18:30
20/20
Jag tycker att man bör få en viktgräns per person inkl bagage. Om man har svårt att hålla igen med snabbmaten så får man helt enkelt snåla med packningen.

Att resa är ingen rättighet.