Hitta diskussioner med liknande innehåll

Singapore - En samlingstråd

#1 2013-06-02, 09:42
Abolish
Likt de andra populära resmålen ser man nu för tiden trådar angående Singapore dyka upp hela tiden. Istället för att sprida ut alla svar på flera trådar startar jag därmed denna tråd för att summera nyttig information.

Jag har bott i Singapore ett flertal år och har bra koll på det mesta, nu för tiden arbetar jag nära Singapore och åker ofta dit för att besöka mina vänner samt staden. Är det något som jag missat ska jag försöka vara extra aktiv i den här tråden och hjälpa till.

Singapore är en statsstat lokaliserad mellan Malaysia och Indonesien. Även om Singapore använder malajiska som ett av de fyra officiella språken (tillsammans med engelska, kinesiska, och tamil) är det engelska som talas överallt, om än med deras speciella kinesiskklingande dialekt.

Språkmässigt sett talas tamil främst kring Little India, men som tur var talar de alla även engelska. Det förekommer dock att ldre kineser (dessa utgör cirke tre fjärdedelar av befolkningen) inte kan engelska, detta märker man inte sällan när man beställer mat i food courts eller åker buss.

Kinesiskan används ofta kring food courts samt kollektivtrafik, det händer även att dessa (oftast äldre kinesiska män) inte ens pratar engelska.

Sevärdheter är väl det som är mest intressant (googla för bilder), här är de jag rekommenderar:

- Central Business District (CBD)
Det är här man har skylinen, promenera runt lite här och åk gärna en traditionell bumboat för att se det viktigaste.

-Sentosa island
En ö i söder där man bl.a. kan besöka Universal Studios (ett nöjdesfält), en 37m hög Merlion, stränder, och Tiger Sky Tower.

- Chinatown
Ganska självförklarande, här finns billiga souvenirer samt en österrikisk korvsäljare.

- Little India
Här finns god mat (om man gillar indiskt) samt Mustafa Center (shoppingcenter som är öppet 24/7).

- Clark Quay
De flesta klubbar finns här, ligger väldigt centralt.

- Singapore Botanic Gardens
Ligger en bit utanför stadskärnan, men går att ta MRT (tunnelbanan) hit nu för tiden. Sevärt om man gillar natur.

-Singapore Zoo
Bästa djurparken jag besökt, de hade dessutom pandor där då

- Singapore Flyer
Finns nära CBD, ett 165 meter högt pariserhjul (högst i världen). Ganska dyrt men värt det.

- Gardens by the Bay
En nybyggd sevärdhet. Värt att gå hit återigen om man gillar byggnader och natur.

- Pulau Ubin
En traditionell malajisk ö som är trevlig att cykla runt på om man har tid över.

- Orchard Road
Shoppinggatan


Mindre sevärdheter:
- Marina Bay Sands
- School of the Arts
- Iluma
- Sultan Mosque
- Hamnen
- Esplanade
- New Asia Bar

Det är viktigt att förstå att Singapore har EXTREMT hårda lagar, antingen älskar man det eller så hatar man det. Jag älskar det så klart, jag anser samtliga lagar vara väldigt befogade och det är skönt med ett land som vågar använda hårdhandskarna. Tuggummi är förbjudet, endast nikotintuggummi är tillåtet om man har recept för det. Nedskräpning är absolut förbjudet, detsamma gäller att spotta på marken samt gå mot rött. Ingen märker så klart om du spottar i någon bakgård, men skräpar du ner på Orchard Road kan du förvänta dig en saftig bot.

Singapore ligger väldigt nära ekvatorn vilket medför att klimatet är väldigt fuktigt.

Det finns alla typer av mat här, ett ställe som jag alltid rekommenderar mina vänner är att äta en Chicken murtabak från Singapore Zam Zam (ligger precis bakom Sultan Mosque), den är även relativt billig och smakar gudomligt. Den liknar en pannkaka med kyckling i, testa den och du kommer inte ångra dig.

Testa en durian, du hittar den genom att följa lukten.

Billigt boende att rekommendera är bl.a. Sleepy Sam's och The Little Red Dot som är billiga hostels. En billig hotellkedja är annars Hotel 81.

Tunnelbana är ett urmärkt transportmedel som kan ta dig i princip var som helst, men annars finns det så klart bussar och även taxi att komplettera med.

Visum behöver man inte oroa sig för. När du landar får du ett visa on arrival som räcker 90 dagar. Detta är gratis.
#2 2013-06-02, 10:13
pooker1
Kan lägga till åka linbana mellan skyskraporna eller en båt till batam (indonesien) riktigt billigt där tror typ 90 min eller så
#3 2013-06-02, 11:58
Domyoji
Har blandade känslor kring Singapore, fick bara chansen att besöka det över 2 dagar, så sprang mest runt hela tiden och körde bara. Var inte överförtjust, men antar att det är för kort tid för att säga bestämma sig liksom för att det är dåligt.

Kändes som att de var något efter andra stora städer i Asien när det kom till modet dock, och det var väl det jag mest tittade på. Detta var nästan 3 år sedan så saker har säkert förändras - önskar åka tillbaka.
#4 2013-06-04, 14:23
Goldmann
Singapore är suveränt. Där kan man få den absolut bästa maten i Asien, faktiskt bättre än HK. Mkt att göra men dyrt dyrt (det enda som är biliigt är street food av hög kvalitet). Boende är dyrt för vanliga BP om man inte bor på lopp GH. Fantastiska barer och restauranger.

Missa inte Tiger Balm Garden. Ett helt sjukt ställe som ägaren till Tigerbalsam har låtit uppföra. Jättelika kinesiska figurer och bilder. Skruvat men skoj.
#5 2013-06-04, 17:32
Bolivia
Någon som har erfarenheter av att jobba i Singapore?
Jag har som smått haft tankar på att göra det till hösten.
#6 2013-06-05, 13:13
Ursprungligen postat av Bolivia
Någon som har erfarenheter av att jobba i Singapore?


Det finns olika sätt, det vanligaste för skandinaver torde vara ett expat-kontrakt, dvs man blir stationerad i singapore under en viss tid, sedan åker man hem. Andra sätt är att jobba med lokala kontrakt, med olika slags arbetstillstånd, eller så kan man bli permanent boende sk. PR'.
#7 2013-07-03, 06:36
TrialByError
Ursprungligen postat av morkfromork
Det finns olika sätt, det vanligaste för skandinaver torde vara ett expat-kontrakt, dvs man blir stationerad i singapore under en viss tid, sedan åker man hem. Andra sätt är att jobba med lokala kontrakt, med olika slags arbetstillstånd, eller så kan man bli permanent boende sk. PR'.


Jag är inne på mitt fjärde år som arbetande utlandssvensk i Singapore och expat kontrakt här är ett minne blott. Samtliga utländska företag som är etablerade här har fasat ut expat kontrakten och ersatt i princip allt med lokala kontrakt.

Att bli PR nu är ganska så svårt, Singapore flörtar med Kina så de har en inofficiell kvota på hur många europeer/amerikaner som blir godkända. För att göra det ännu krångligare så ska ett PR bli förnyat var fjärde år och du kan bli nekad under den processen, Singapore ser helst att du ansöker om medborgarskap ganska kvickt efter en godkänd PR. Jag sitter på ett Personal Employment Pass som är giltigt i fem år, efter det är det PR eller åk hem.

Enklaste sättet att komma hit är att arbeta på en MNC i Europa och begära en transfer, att bara dyka upp i Singapore för att ansöka är hyggligt svårt.
#8 2013-07-03, 13:22
Ursprungligen postat av TrialByError
att göra det ännu krångligare så ska ett PR bli förnyat var fjärde år och du kan bli nekad under den processen


Var 5;e och det är re-entry permit som ska förnyas, PR blir man på livstid normalt.
#9 2013-07-03, 14:14
Spaxxish
Nån som kan dela med sig av priser?

Typ i öl i affären? på Krogen?
Restaurang mat?
Taxi priser?


Tack på förhand
#10 2013-07-03, 14:49
Ursprungligen postat av Spaxxish
Nån som kan dela med sig av priser?

Typ i öl i affären? liten burk från 3$, flaska 66cl från 4$
på Krogen? från 8$ kanske, på hawkercentre stor flaska från 5$
Restaurang mat? hawkercentre från 3$, inomhus med a/c lite dyrare, det mesta under 20$
Taxi priser? 10min brukar bli 10$, från changi till tuas (hela landet) kanske 50$


Tack på förhand


ta *5.5
#11 2013-07-04, 04:13
TrialByError
Ursprungligen postat av morkfromork
Var 5;e och det är re-entry permit som ska förnyas, PR blir man på livstid normalt.

PR är inte på livstid, inte ens medborgarskap är på livstid, Singapore är ett av få länder som faktiskt kan dra in ditt medborgarskap.

Visst är det ett re entry permit som ska förnyas men om det inte förnyas tror du att din PR status spelar stor roll när du sitter på Blue Wave i JB? Dessutom dras ditt PR in om du inte ansöker om re entry innan det gamla går ut.
#12 2013-07-04, 13:04
Ursprungligen postat av TrialByError
PR är inte på livstid, inte ens medborgarskap är på livstid, Singapore är ett av få länder som faktiskt kan dra in ditt medborgarskap.


Jo, jag tycker ändå att PR är bättre om man tänkte stanna länge.

Det brukade vara 10 år mellan förnyandet, hoppas de inför det igen.