Hitta diskussioner med liknande innehåll

Cykla till Afrika

#1 2013-06-13, 13:29
P13
Hej

Jag är en tjej på 20 år och har under det senaste halvåret spånat på en cykelresa. Jag har följt en del personer (bland annat bloggar) som valt att cykla till olika destinationer i världen och blivit otroligt inspirerad.

Jag vill cykla till Afrika med start i augusti. Börja i Stockholm, cykla genom Europas västkust ner till Spanien, ta båt över till Marocko och sedan antingen cykla genom Afrikas väst- eller östkust ner till Sydafrika. Jag har ingen tidigare erfarenhet inom distanscykling men ser det som en stor utmaning! Jag planerar att ha med mig en cykelkompis men har inga vänner som är intresserade än så länge.

Är det någon som har tidigare erfarenhet av att cykla längre distanser som har lite tips på vad man bör tänka på eller något speciellt man ska ha med sig?

Jag vet att med mycket planering och med rätt utrustning, att det ska kunna gå vägen.
Jag vet inte hur lång tid detta skulle ta men jag har ingen tid att passa, åtminstone inte det närmsta året.


Tacksam för tips och åsikter!
#2 2013-06-13, 13:36
RoktBogIBit
En robust tålig cykel sen måste du ha en cykelkärra med all packning tält och gud vet vad, och för guds skull ett gäng burkar

Solcellspaneler så du kan ladda din elektronik/telefon, förstahjälpenlåda, lite verktyg, vulk och laglappar ett par slangar, stormtändare osv osv osv, en sånhär tripp kräver en sjukligt nogrann planering!

Jag skulle reggat mig på ett cykel/äventyrsforum för att få proffsiga råd!


Lycka till, lär bli en förjävla mäktig och stundtals förjävlig upplevelse!

cykelforum.se
happymtb.org
swebikers.se
#3 2013-06-13, 13:38
Om du inte direkt har någon erfarenhet av att cykla kan du väl börja med någon kortare resa? Typ från innerstaden till Husby eller någonting liknande för att få en försmak på de kontraster din resa kommer genomgå.

Men se till att packa lätt och lära dig hur man lagar en cykel.
#4 2013-06-13, 13:41
Mingler
Har också blivit intresserad av långdistanscykling, visst är det fantasieggande när man läser om folk som har cyklat typ till Kina? Själv har jag en vild dröm att cykla typ till Indien. Jag har dock samma problem som du, har ingen som vill följa med och tror att det blir träligt att åka själv. Eller kanske inte ändå? När man åker tillsammans med någon på en sån där stor resa får man ju också förvissa sig om att personen ifråga är lika motiverad som du. Det kan också bli mindre fritt och man måste ta hänsyn till den andra. Kanske är bäst att åka själv ändå..?
#5 2013-06-13, 13:44
P13
Okej, tack för tipsen

Jag älskar att cykla men har som mest endast cyklat 10 mil i sträck. Annars brukar jag träningscykla 2-3 mil iallafall en gång i veckan. Men det kanske är som du säger, man ska kanske testa en kortare sträcka först typ att cykla genom Sverige.
#6 2013-06-13, 13:50
NoCtrl
Fan vilken kul grej! Jag har inte cyklat så långt men har själv haft planer på att cykla till Asien. Min längsta sträckan jag cyklat är 25 mil. Packa lätt.
#7 2013-06-13, 13:53
P13
Ursprungligen postat av Mingler
Har också blivit intresserad av långdistanscykling, visst är det fantasieggande när man läser om folk som har cyklat typ till Kina? Själv har jag en vild dröm att cykla typ till Indien. Jag har dock samma problem som du, har ingen som vill följa med och tror att det blir träligt att åka själv. Eller kanske inte ändå? När man åker tillsammans med någon på en sån där stor resa får man ju också förvissa sig om att personen ifråga är lika motiverad som du. Det kan också bli mindre fritt och man måste ta hänsyn till den andra. Kanske är bäst att åka själv ändå..?Jag är också rädd för att man skulle hålla varandra tillbaka. Men å andra sidan att åka själv är nog inget allternativ för mig. Jag vill ändå ha någon att uppleva min resa med. Jag tror det blir för motigt att åka själv. Det blir många ensamma sträckor och för mycket egen tid då man ska cykla så många mil om dagen.
#8 2013-06-13, 14:02
ak76
Jag cyklade ensam genom Sydostasien för ett antal år sedan. Nu är där fler turister än i Afrika så jag var aldrig ensam i praktiken och många sträckor cyklade jag med andra. Jag föredrar dock att cykla själv, trots att jag normalt trivs bäst runt folk.

Skrev om det här: http://asiaonrubber.blogspot.se/

Jag antar att du har koll på andra afrika-cyklisters bloggar, tex Lars Bengtsson / The Lost Cyklist och Peter Gostelow.

Crazyguyonabike finns en hel del att läsa också.
#9 2013-06-13, 14:08
Opibusque
Om du nu måste cykla genom Afrika, av alla ställen(:whoco5, så se för fan till att du inte cyklar själv, och inte ens med en eller flera vänner är du säker. Detta är det bästa rådet, för det handlar om att förhindra ett öde värren än döden. Du kanske tror det kommer vara ett spännande och exotiskt "äventyr" att cykla genom det åh så underbara afrika.. naiva unga tjej. Det är tillräckligt farligt att gå ensam ute själv på natten i många delar av Sverige, som sagt kanske du borde ta dig en lite kortare resa genom mer afrikaniserade delar av vårat land, slutresultatet blir ungefär detsamma.
#10 2013-06-13, 14:13
ak76
Ursprungligen postat av Opibusque
Om du nu måste cykla genom Afrika, av alla ställen(:whoco5, så se för fan till att du inte cyklar själv, och inte ens med en eller flera vänner är du säker. Detta är det bästa rådet, för det handlar om att förhindra ett öde värren än döden. Du kanske tror det kommer vara ett spännande och exotiskt "äventyr" att cykla genom det åh så underbara afrika.. naiva unga tjej. Det är tillräckligt farligt att gå ensam ute själv på natten i många delar av Sverige, som sagt kanske du borde ta dig en lite kortare resa genom mer afrikaniserade delar av vårat land, slutresultatet blir ungefär detsamma.


Du har inte rest särskilt mycket, va? Bortom Ibiza, menar jag.
#11 2013-06-13, 14:35
Opibusque
Ursprungligen postat av ak76
Du har inte rest särskilt mycket, va? Bortom Ibiza, menar jag.


Har rest och sett nog i mina dagar för att stå bakom mitt förra inlägg. Jag är realistisk, det kommer inte utan risker att genomföra något som TS planerar.
#12 2013-06-28, 04:32
IamSirius
Vilka erfarenheter har du av att besöka U-länder?

Jag har själv aldrig åkt genom just Afrika men den erfarenheten jag har ifrån andra U-länder säger mig att du kommer hamna i många obehagliga situationer. Om du t.ex stannar i någon liten by eller stad så kommer du snabbt bli helt omringad av människor som i princip lägger saker i händerna på dig och kräver att du ska betala för det (högt överpris såklart). När du sen tänker att du ska vara snäll och köpa något litet så kommer hela folkmassan att attackera dig så fort de ser att du har en peng i handen. Det är väldigt stor skillnad på att vara streetsmart i Europa och i tredje världen och om du inte har någon tidigare erfarenhet så kommer du garanterat göra misstag som leder till att situationen blir väldigt obehaglig. Själv har jag alltid haft bil så att jag snabbt har kunnat försvinna ifrån platsen. Hade jag suttit på en cykel med mycket packning så är jag ganska säker på att mitt ansikte hade varit ganska så ommöblerat idag.

Planera din resa in i minsta detalj. Du kommer cykla i stekhet hetta genom Sahara vilket på den kortaste sträckan är hela Sveriges längd + ca 80 mil. Där blir det svårt att fylla på med proviant eller få hjälp om något skulle gå fel. Du måste även hålla koll på det politiska läget i alla de länder du har tänkt att besöka och se till att välja en rutt som är så säker som möjligt. Nu när jag kollar på kartan så har jag dock svårt att hitta en säker väg. Om du har tänkt att komma ifrån väst Afrika så måste du ju nästan passera genom Kongo-Kinshasa vilket anses vara ett av de våldtäktstätaste länderna i världen. Upp till ~40% av kvinnorna har blivit våldtagna.

Om jag skulle göra den här resan så skulle jag åka ner till Grekland eller Turkiet, ta en båt till Egypten och följa Nilen så som de gamla upptäcktsresande gjorde. Sen skulle jag sikta på Etiopien för att få uppleva mänsklighetens vagga. Där efter skulle jag ta mig vidare nedåt genom Rift Valley och fortsätta till Sydafrika. Men självklart så skulle jag ju aldrig genomföra den här resan i verkligheten då jag inte har lust att bli skjuten av en barnsoldat från Sudans gerillor.

Kolla på den här kartan över de länder som UD avråder dig från att resa till: http://www.regeringen.se/sb/d/3436 Man behöver bara titta på den i en halv sekund för att förstå att en cykelsemester i Afrika består av fel typ av spänning.

Är lite sur på mig själv över att jag skrev det här inlägget då jag tycker om att du har ambitioner. Låt dig inte avskräckas allt för mycket men se även till att du faktiskt vet vad du ger dig in på.