jobba i Karibien som svensk/amerikansk

#1 2013-09-08, 00:20
hellsbathroom
Hej hej!

Jag är en tjej på 21 jordsnurr som ska åka till Karibien och söka jobb! Undrar ifall någon har gjort samma och vill dela med sig av sina erfarenheter och råd?

Sen är det så, att jag vet att tex St Maartens är ägt av Europa, får jag då som svensk medborgare jobba där utan några problem? Eller måste jag ansöka om visa? Min pappa är amerikansk så jag födde med dubbla medborgarskap, så har amerikanskt pass med så kan jobba där med utan att behöva greencard eller visa. Och hur funkar det i Karibien? Jag vet att USA äger massa öar.
JAG VET att man kan googla detta, men jag hittar inget riktigt svar. Jag har mejlat den amerikanska ambassaden men fick inget svar.

Öarna jag kollar upp och är sugen på att åka till är St Maartens, The US virgin islands ( st thomas), Bahamas eller Barbados.

Jag har aldrig varit i Karibien men har alltid drömt om det. Jag älskar att uppleva och se nya saker. Trivs jag inte eller inte hittar något jobb åker jag hem igen, om allt går bra vill jag stanna tills nästa sommar.
Jag var först inne på att söka jobb på kryssningsfartyg, men har läst så mycket dåligt om det. Vet att St Thomas har ett köpcentrum på 400 affäret, så hoppas på att hitta nått där
#2 2013-09-08, 00:28
NovaOculus
Jobbar du utanför fastlandet eller vad det är mer än typ 200 dagar per år så får du tillbaka hela din inkomstskatt. Vilket kan bli saftiga summor.
#3 2013-09-08, 17:28
Weissmuller
Ursprungligen postat av hellsbathroom
Hej hej!
Öarna jag kollar upp och är sugen på att åka till är St Maartens, The US virgin islands ( st thomas), Bahamas eller Barbados.


Såvitt jag vet tillhör St Maarten/St Martin Nederländerna resp Frankrike, och Barbados samt Bahamas tillhör Brittiska Samväldet. Där torde inte ett amerikanskt pass hjälpa dig lika mycket som på Ljungfruöarna. Puerto Rico är ju också amerikanskt. I övrigt äger inte USA några fler öar i Karibien. Du kanske kan satsa på the Florida Keys också, som ju är den nordligaste delen av Karibien, tillhörandes Florida?

Vet inte hur det fungerar i praktiken för arbetssökande, men googlar man snabbt på arbetsvisum på Barbados eller Bahamas kräves det en hel del pappersarbete med sponsorer (företag som tar "ansvar" för dig under tiden du arbetar på ön).

Det finns en ganska god mängd amerikaner som arbetar på öarna, men jag är osäker på om de arbetat där så länge att de har fasta arbetstillstånd, temporära tillstånd eller arbetar illegalt.

Kanske kan man med Svenskt/EU-pass på ett enkelt lätt få tillstånd i övriga öar? Ingen aning.

Lycka till!