Hitta diskussioner med liknande innehåll

Hyra bil i Afrika som 20 åringar..?

#1 2015-11-17, 22:27
wwilze
Vi är ett gäng på två killar samt en tjej som håller på att planera en resa till Afrika. Vi hade tänkt börja i Tanzania sedan åka mot Kenya, Uganda, Rwanda sedan tillbaka till Tanzania.
Vår preliminära plan är att hyra bil eftersom de verkar vara smidigaste sättet.
Saken är den att vi är alla 20 år och alla biluthyringsföretag verkar ha en policy med ett krav på att man ska vara minst 25 år

Någon som har någon erfarenhet eller kunskap om det går att komma runt det här?

Vi har tidigare rest Sri Lanka runt och jag kan säga att åka buss 50 mil med 70 Sri Lankaner är inte något vi gärna skulle vilja göra om.

Om du sitter på kunskap eller tips, dela gärna med dig! Cheers
#2 2015-11-17, 22:29
DIde
Ta ett lån hemma av era föräldrar och köp en toyota på plats. Sedan säljer ni den när ni är klara.
#3 2015-11-17, 22:31
PatricHbg
Inte nog med att det krävs hög åldersgräns, det är också förbjudet korsa gränsen med en hyrbil. Om man inte betalar en skyhög extrapremie.

Bussar fungerar rätt bra i flera av de länder ni nämnder, plus att det går fint att "hyra" privatbil med chaufför som är disponibel när ni behöver det.

Eller köp en hyfsad Peugeot för 5000:- och sälj när ni är klara. Tänk då på att komplettera er reseförsäkring hemifrån.
#4 2015-11-18, 08:38
woofer
Var även beredda på att bilkörning i afrika inte är som bilkörning i sverige. Det är inte lika smidigt och skoj som det ser ut när topgear har gjort sina afrikaresor. Mutor av poliser längs vägarna är ingen ovanlighet. Att få tag på bensin kan vara klurigt och kräva planering på vissa ställen. Det är inte ovanligt att bensinmackar har slut på bensin så lita inte på att det går att tanka på dessa. Man bör ha lite koll på och läsa på om lokala koder. Det går att hyra bil men det är inte lika enkelt som i sverige och fan vet om jag hade vågat detta i de länder du nämner, läs alla kontrakt jävligt noga och se till att du har alla rätta försäkringar. Köpa på plats kan vara ett alternativ men du bör ha bra bilkoll och kunna meka. Jag har sett få bilar i gott skick där. Var även beredd på att det kommer att vara lätt att köpa men räkna inte med att det blir lätt att sälja om du vill få dina pengar tillbaka. Köper du en billig skräpbil, gör det kanske inte så mycket men då får du å andra sida alla problem som kommer med en skräpbil också.

Det finns gott om event och guideföretag som kan köra runt er, dom brukar inte vara jättedyra och då får man en chauför med lokalkännedom. Alternativt åk med lokala bussar är mitt råd!
#5 2015-11-21, 12:06
Afrolover
Att ta en hyrbil/ja även en bil du äger över en gräns är besvärligt l sfrica.

Framgå inte vad ni vill göra. Att åka buss är ett utmärkt sätt att träffs folk. Bil ger frihet men kan vars besvärligt beronde på var och hur ni vill åka.

Är ni tekniskt kunniga så skull jag köpa bil i annat fall hyta bil med chaufför om ni är några som delar är kostnaden helt överkomlig. Åtminstone i Tanzania. I Kenya går det att köra själv men skulle inte rekommenderar det. Uganda vet jag tyvärr inget om
#6 2015-11-21, 14:21
labambas
Ja att köpa en billig robust bil på plats borde vara enklast.

Dom är också rätt vana att reparera sina gamla skrotbilar så det finns oftast någon, även i minsta by, som kan svetsa fast ett avgassystem eller vad det nu kan vara.

Men lägg ordentligt med tid på att researcha eventuella regler som kan gälla vid korsande av dom gränserna ni skall över.
#7 2015-11-21, 17:38
Vi hyrde bil och körde över gränsen från Malawi till Zambia och tillbaka. Sure det är lite struligt med alla papper och tillstånd, men inget omöjligt om man bara går igenom processen steg för steg.

För övrigt överlägset med egen bil, ni når ställen som bussturisterna inte är i närheten av.
#8 2015-11-22, 07:46
Tänkte ni göra någon safari? Då kan ni behöva 4WD vilket kan bli dyrt att hyra (och onödigt på resten av er resa). Som andra varit inne på är det kanske en bättre idé att köpa en bil.

Kan bli väldigt utmanande och stressigt att ta sig runt det här området med bil, men säkert kan ni också få mycket ut från resan och få upplevelser som de flesta andra turister inte får. T.ex. att muta poliser. Lite jobbigt när det händer, men det blir en bra berättelse efteråt.

Kan nämna att jag tog mig runt dessa länder med buss och tyckte att det var ett bekymmersfritt sätt att resa på. Stötte även på en hel del kul folk på bussarna. Mellan Arusha och Mwanza var dock vägarna i väldigt dåligt skick.

(Har även rest i Sri Lanka som du nämner, och som jag minns det så var det betydligt mer trängsel på bussarna i Sri Lanka än i Östafrika. På vissa bussar i Sri Lanka fick jag inte ens sittplats!)
#9 2015-11-22, 21:30
Kalosyne
Hyr en eller ett par afrikaner på plats som kan köra runt er i stället.
De ska vara street wise, kunna språken och givetvis även vara beväpnade.
Betalar ni bra så kommer de göra allt för att skydda er och ge er en bra reseupplevelse.

Har själv gjort detta och skulle aldrig komma på tanken att köra runt i egen bil, ensam eller med kompisar. Det är för farligt helt i onödan.
#10 2015-11-23, 07:27
Ursprungligen postat av Kalosyne
Hyr en eller ett par afrikaner på plats som kan köra runt er i stället.
De ska vara street wise, kunna språken och givetvis även vara beväpnade.
Betalar ni bra så kommer de göra allt för att skydda er och ge er en bra reseupplevelse.

Har själv gjort detta och skulle aldrig komma på tanken att köra runt i egen bil, ensam eller med kompisar. Det är för farligt helt i onödan.


Får man fråga i vilket land du gjorde detta, och hur mkt du betalade per dag? Beväpnade, verkligen?
#11 2015-11-23, 13:04
Kalosyne
Ursprungligen postat av luckylucaz
Får man fråga i vilket land du gjorde detta, och hur mkt du betalade per dag? Beväpnade, verkligen?


Kenya och Tanzania, 400 dollar om dagen. Men då ingick antagligen en del mutor i priset (frågade inte).
#12 2015-11-23, 13:45
Köp en bil, det är det enklaste om ni tänkte vara borta ett tag. Om ni vill så kan jag kolla upp en biluthyrningsfirma åt er om ni verkligen vill hyra en bil där 25 års gränsen inte borde vara något problem, men det är i sånna fall från nairobi eftersom jag inte känner någon i Tanzania. Ni behöver ingen chafför men det kan vara bekvämt då ni kan sitta i baksätet, dricka bärs och umgås. Tänk på att det inte finns några skyltar och det finns stäckor som inte är så roliga att fastna i på natten, om ni kan så undvik att köra på natten överhuvudtaget. Se till att alltid tanka fulltank när ni kan då de kan vara glest mellan bensinstationerna.