Hitta diskussioner med liknande innehåll

Turism i Afrika: vill ni?

#1 2005-11-25, 15:07
Realizt
I Guinea närmare bestämt där jag nu bor. Idag är turismen här helt outvecklad, och det verkar vara en enkel och lönsam affärside som man kunde starta i liten skala. Det krävs inga stora investeringar utan utgifterna kan täckas samtidigt som turisten är här och betalar. Därför är jag intresserad av iden.

Vad vill en turist (eller backpacker) ha ut av Afrika?

Sandstränder och sol finns, men vill man ha en bekväm solsemester så finns bättre alternativ. Den turism som ändå förekommer idag handlar om att lära sig dans och musik. Guinea har en speciell ställning när det gäller nischer inom sånt.

Naturen är rätt fantastisk och mycket varierad: Berg, vattenfall, floder, savanner, djungel, palmskogar, öar... Vilda djur är lite sällsynta, vilket är tråkigt. Elefanterna är utrotade men lejon finns och jag har själv sett vilda chimpanser. Andra småapor är vanliga.

Nattlivet är bättre än man kan tro. Det duger nog, men kan inte konkurrera med större turistorter. Droger finns att tillgå.

Tror ni man kan sälja på att visa livet i Afrika? Övernattning i en hydda i en riktig by som aldrig haft besök av vita förr? Gå på de små krogarna i stan och prata med vanliga afrikaner? En vanlig europe lär bli förvånad eftersom man har så mycket vanföreställningar innan.

Vad tror ni? Afrika är ju annorlunda, sånt borde det väl finnas en växande nisch för inom turism. Billigt dessutom.
#2 2005-11-25, 16:11
mohnomishe
Jag har varit en hel del i södra Afrika när jag hälsat på min sambo som jobbat i olika biståndsprojekt där nere. Personligen uppskattar jag en väl avvägd blandning av det du räknar upp. Lite djur/natur/kultur-upplevelser, lite sol&bad, och inte att förglömma en god portion storstad med allt vad det innebär av krogar, barer, caféer, musikklubbar, etc. Måste säga att Maputo i Mocambique är en av mina absoluta favoritstäder över huvudtaget, med sitt svängiga nattliv och närheten till palmbemängda stränder.

Låter som att du har en bra affärsidé på gång där. Jag är själv sugen på Västafrika (Senegal, Mali, Ghana, Guinea, ...) nästa gång, så hojta till om du drar igång något
#3 2005-11-25, 16:59
En liten herre
Jag har packpackat i Uganda. Där hade man satsat på konceptet "visa upp bergsgorillorna dyrt" respektive "cannabis till alla mzungos/européer".

Personligen måste jag säga att jag upplevde apturismen som positiv och drogdelen som ett lite onödigt sätt att locka fram de vanliga backpackerkretsarna (skandinaver, holländare, australiensare och en eller annan israel med bockskägg). Det Guinea du beskriver skulle jag gärna besöka, förutsatt att apbristen inte kompenseras med ännu mer röka-braj-på-stranden-och-kolla-på-stjärnorna-turism (en genre som sydostasien nog är svårslaget på.

Ett krux kanske skulle bli flygresan? Backpackers brukar ju gilla ställen dit man kan flyga billigt och enkelt (bangkok, singapore), och till Entebbe kostade det skjortan med mellanlandning i bryssel och nairobi, strul och elände.
#4 2005-11-25, 17:19
Baalzamon
Mycket intressant idé får jag säga. Folk börjar väll snart tröttna på Thailand, och då kanske centralafrika kan bli nästa stora ställe. Det finns nog möjligheter med Guinea, det är jag övertygad om.
#5 2005-11-25, 19:22
Silkepilsmannen
Backpackers är intresserad av att det är så billigt som möjligt.
Samt att träffa andra människor. Att få dit dom har mycket med att resenärerna sprider ord att du har ett bra ställe.

Med andra ord: Du ska ha ett billigt ställe med hyfsad standard. Kunna erbjuda olika aktiviteter som djungeltur, snorkling, gärna mat och dryck kvällar. Alla aktiviteter ska kunna erbjudas mot en billig penning.

Bra idé, är sugen på att åka själv
#6 2005-11-25, 22:44
Squalo
Problemet med dessa delar av afrika kan vara att det är svårt med flyg? Och dyrt flyg? Inte speciellt vanligt. Eller har jag fel där?

Att starta någon sorts aktivitet på plats, utan billigt flyg, är nog inte så lyckat.

Hur är möjligheterna att snabbt och med flyg ta sig till landet med flyg från Europa, marocko eller kanarieöarna?

Sen har jag ingen aning om vad någon vill få ut av afrika... Småbarnturister vill ha sol och stränder, och backpackers vill ha billig sol och billigt röka. Med betoning på billigt.
#7 2005-11-26, 06:59
Haye
Först och främst måste du bestämma dig för vilken målgrupp - dvs typ av turister - du ska vända dig till. Du nämner själv backpackers och det är väl den mest logiska gruppen i ditt fall. De kan ta sig från Europa genom Marocko, Mauretanien, Senegal etc. om de inte är beredd att lägga ut stora pengar på direktflyg. Problemet med backpackers är att de reser på en strikt budget och vill ha bästa standard billigast möjligt - det vill säga, det är svårt att tjäna några större pengar på dem om de inte flockas kring dig. Du måste komma upp i en viss volym.

Alternativen är charterturister - men på det området har vi ju redan Gambia och det kräver stora investeringar - och lyxturister, dvs. personer som betalar dyrt för att leva primitivt. I det senare fallet blir det svårt att konkurrera med länder som har de fem stora.

Det kanske är lite over-kill att skriva en affärsplan i det här fallet, men personligen startar jag aldrig något innan jag gått igenom alla aspekter, vänt på alla stenar och varkligen testat affärsidén.

Ett problem är förstås marknadsföringen. I ditt fall kan det bli aktuellt med att både marknadsföra Guinea och din egen verksamhet. Om du har en rörelse i Thailand så behöver du inte göra det då gemeneman känner till landet, men det är inte så många som känner till Guinea, kanske inte ens att det ligger i Afrika. Det finns ju som bekant ett nytt Guinea i en annan del av världen.

Men eftersom det inte krävs så mycket investeringar så är det väl bara att köra igång?
#8 2005-11-26, 15:52
-jOE!
Har samma funderingar som Squalo, hur tar man sig dit?!
#9 2005-11-26, 22:17
aryan_utophia
nej, aldrig.

Vill inte bli kvällsmat hos nån negerstam :S
Jag skulle inte ens vilja åka till Afrika om jag fick betalt..
#10 2005-11-28, 00:59
Fridericus Rex
För att skjuta lejon eller negrer skulle jag gärna åka dit, annars stannar jag nog faktiskt helst i Europa.
#11 2005-11-28, 15:06
Realizt
Ursprungligen postat av aryan_utophia
nej, aldrig.

Vill inte bli kvällsmat hos nån negerstam :S
Jag skulle inte ens vilja åka till Afrika om jag fick betalt..

Du borde komma hit för att få dina fördomar bekräftade! Enligt vittnesmål så förekommer ännu kannibalism i delar av Liberia härintill...

Generellt angående säkerhet så kan det garanteras med en väl utvald extraknäckande säkerhetspolis som följeslagare. Ö.h. så är våldsbrott lika sällsynta som ekonomiska brott är vanliga. Mycket, med andra ord! Trafiken är inte alls så farlig som man har hört om Afrika. Sen finns det ju spindlar, ormar och skorpinioner som kan skada en allvarligt, men på ett år här har ingen jag känner råkat ut för det.

Flyg är dyrt, men jag kanske har möjlighet att ordna direktflyg som i alla fall kan konkurrera med Thailandsflygpriser. Gudskelov för Air France, som tycks ha som prestigepolicy att flyga till alla världens huvudstäder minst en gång om dan. För det är de ensamma om att göra till Guinea.

Ekonomiturister, ja man bör nog räkna med att spendera 1000 kr per dag om man vill ha tillgång till Jeep. Många backpackers har det väl bra förspännt nuförtiden, särskilt de som drar till ovanligare platser?

Jag tänker mig inte nån gruppcharter, utan ett par eller några vänner som kommer och guidas personligen in i en verklighet som verkar vara på en annan planet. Några arrangerade "brajpartyn" eller grisfester el dyl kommer alltså inte på fråga. Sånt hittar man kanske i Gambia, men det ligger inte i Guineas mentalitet att organisera sånt.

Det finns speciella grejer här, som tomma hotell i bergen med genuin 60-tals stil. Man har inte bytt inredning sen de byggdes då, och gäster är ovanliga i alla fall vardagar. Speciell stämning helt klart att vara ensam med ett par hotellpersonal på ett sånt hotell mitt i vildmarken.

Vad tror ni om att locka folk för en veckoutflykt från närbelägna och turistsmockade Gambia och Canarieöarna?
#12 2005-11-29, 04:51
Haye
Ursprungligen postat av Realizt
Vad tror ni om att locka folk för en veckoutflykt från närbelägna och turistsmockade Gambia och Canarieöarna?


Nu ska jag vara tråkig och jobbig igen - gör en marknadsundersökning!

Och så kan du ju fundera lite över praktiska saker. Har Guinea något att erbjuda som inte Gambia har? Hur är det med visum och gränskontroller? Måste man växla till en annan valuta? etc.

Det finns speciella grejer här, som tomma hotell i bergen med genuin 60-tals stil. Man har inte bytt inredning sen de byggdes då, och gäster är ovanliga i alla fall vardagar. Speciell stämning helt klart att vara ensam med ett par hotellpersonal på ett sånt hotell mitt i vildmarken.


Att bo i ett tomt hotell har jag faktiskt erfarenhet av, dock inte ett hotell i 60-talsstil. Bodde några nätter på ett hotell i Baguio, Filippinerna, och jag och min flickvän var de enda gästerna. En märklig upplevelse i ett hotell med mer än 100 rum. Och då ska man komma ihåg att det var under högsäsong i vad som kallas "Summer Capital of the Philippines". Man undrar hur det ser under lågsäsong och hur det hela går ihop ekonomiskt...