Vad får jag inte missa i Budapest?

#1 2020-02-16, 21:41
Jullstrulls
Jag och min kompis ska åka till Budapest på en långweekend. Vad får vi absolut inte missa? Allt från sevärdheter, aktiviteter och mat?
#2 2020-02-16, 21:48
Zer0Shit
Budapestbakelse kanske vore något. Om det finns.

z
#3 2020-02-16, 21:51
jaystaa
Instant night club är jävligt skoj!
#4 2020-02-16, 21:56
MarcoBolan
1. Budapest är en av de europeiska städer som är bäst på att superfint lysa upp sina byggnader under kvällstid. Minst en kväll måste du sitta på en båt längs Donau eller på andra sidan om parlamentshuset och spana ut över den upplysta staden

2. Gå till en ruinbar och en vinbar. (Om du och kompisen inte är vin-fans utan alltid bara kommer hamna på ölhak om ni kör solo - kan ni kolla på meetup eller couchsurfing för att hitta ett gäng)

3. Bra platser att gå runt i är: de judiska kvarteren samt de hipstriga områdena runt Szimpla Kert. Där finns gott om trevliga småställen att slinka in på.
Ett ställe jag kom på spontant är Karavan - en gränd med flera små hipstriga barer, foodtrucks och uteservering

4. Det är aldrig fel att ta en turistbuss eller river cruise. Tänk bort det här med att "det är så turistigt! roligare att upptäcka själv" jag tycker tamigfan alltid man får ut mer av att ta en timme med röda bussen och få lyssna på historia - än att bara gå runt själv och gissa vad saker är. Turen längs floden är riktigt fin. Att åka turistbuss upp till huvuddestinationer som badet och marknaden kan också va roligare än att åka kommunalt.

5. Bo på airbnb i en gammal lägenhet. Riktigt speciella gamla rustika innergårdar de har i Budapest

De största turistgrejorna:

* Baden. Det alla kommer fråga dig när du kommer hem är "Aha, Budapest. Badade du?" Jag skulle säga att det är värt det, men ingest måste. Tar lite tid att åka ut till Szechenyi, köpa in sig, byta om, och bada, etc. Men det är ganska najs att prova innebassängerna med dussintals olika temperaturer och sen gå ut till utebadet och kolla på gubbar som spelar shack.

* Ska du ta en promenix nånstans så är det gång eller spårvagn upp till Castle Buda som gäller. Heter "Funicular" - är väl inte superspeciellt. Fin utsikt speciellt när det skymmer. Men inget absolut måste. Fanns inte så mycket där uppe direkt. En lagom promenad dock

* Saluhallen. Är fin. Va ganska kul att gå runt och få nån hembrygd bål av gamla damer, och roligt kaotiskt att beställa lunch där. men vet inte om den är superintressant om man ändå inte tänkt köpa med sig nån salami eller liknande. den är ju inte galet olik ett besök på östermalmshallen/hötorgshallen.

* Ruin pubs - kul men de mest populära kan va packade. Försök komma in men om det är kö skulle jag ta nåt annat, finns många andra pubar med en unik Budapetst-vibb också.

* När det gäller museum och byggnader så visst har de fina kyrktak osv men skulle inte påstå att det finns nåt verkligt spektakulärt must-see jämfört med kyrkor och muséum du kan hitta i resten av Europa
#5 2020-02-16, 22:06
revodneb
Bada på Gellert och/eller Szechenyi-baden.

Edit:
Gillar du att skjuta så finns Celeritas:
http://www.celeritas-sch.com/
#6 2020-02-16, 22:11
Knucklehugs
Saluhallen
Utebadet (med ett gäng pooler inomhus)
FishermanÂ’s Bastion som ligger högt på buda sidan

Är 3 bra sevärdheter.
#7 2020-02-16, 22:22
Kammadaj
Ursprungligen postat av Jullstrulls
Jag och min kompis ska åka till Budapest på en långweekend. Vad får vi absolut inte missa? Allt från sevärdheter, aktiviteter och mat?


Ett av Europas största varuhus hittar du i Budapest, WestEnd. Där finns också ett stort vattenfall som man döpt till Niagara och som är typ en beklädd bergvägg, där vattnet forsar ner från översta våningen ner till en stor damm i bottenvåningen. Första våningen börjar i tunnelbanan, så man går liksom ut direkt från tåget och går rätt in i den gigantiska gallerian.

Gellert badet är också en klassiker som princip alla besöker. Ett av de mest magnifika bad i Europa från början av 1900-talet.

Tokajer är det ungerska vinet som du ska köpa hem. Långt bättre och större sortiment där nere, än vad vårt bolag har.
#8 2020-02-17, 03:07
KlappMungon
Museet för Elektroteknik!

En annorlunda upplevelse där ingenjörer i klassisk vit rock guidar och berättar om bl a de elektriska stängslen vid gränsen som skulle hindra folk att fly. De slets mellan skam och stolthet över de ingenjörsmässiga delarna.

Kan ej beskrivas, måste ses!

https://www.lonelyplanet.com/hungary/budapest/attractions/hungarian-elec...
#9 2020-02-17, 15:03
over9k
Hororna suger utan kondom!
#10 2020-02-17, 22:30
KiimaKooma
Bad! Szechenyi är det största badet med trevliga utomhusbassänger och billig öl. Gellert är något lyxigare, men nästkändaste i staden.

Arkitekturen och sevärdheterna är väldigt speciella. Budaslottet och Matiaskyrkan på budasidan och Parlamenthuset och St. Istvans Basilika på pestsidan.

Alla dessa ruinpubar, parkterrasser, uteställen och restauranger, väldigt prisvärt!

Kontinentaleuropas största "saluhall", goda shoppingmöjligheter och otroligt fina hotell, hostel och kafeer.
#11 2020-02-17, 23:48
farbror Sven
Många bra tips i tråden. Allt handlar ju till syvende och sist vad man själv är intresserad av. Jag gillar att bara flanera runt och titta på hus och folk (Pest). Många intressanta byggnader i stan. Parlamentet på kvällen är en pärla. Jag gillade Raday utca, många matställen och inte såå farligt hippt eller turistiskt.
#12 2020-02-18, 18:15
Adelaide
Du måste ta en båttripp på Donau när mörkret fallit. Belysningen är helt otrolig!

På den gröna bron över Donau samlas folk för att festa på kvällen (iaf under sommaren). Jag tyckte det var en cool upplevelse!