Hegamons Road Trip till Warszawa - NOLL planering. Vad göra på resan? Häng med...

#1 2020-06-14, 22:47
Hegamon
Äventyr är resultatet av dålig planering har jag hört, därför gör jag det här:

Okej, jag tänker ta min gamla Volvo V70n med knappt 34 000 mil på mätaren och köra från Gdansk till Warszawa. Jag ska bara fixa till framhjulsinställning själv innan jag åker bara. Motorlampan lyser visserligen konstant. Bilbatteriet är heller inte så bra. Knakar lite om drivknutarna när jag svänger, annars helt lugnt...

AC:n funkar iaf vilket är en stor fördel, då jag vill nöta asfalt ner på soliga vägar till den polska huvudstaden Warszawa.

Det blir så jag tänker starta från Gdansk sedan är målet Warszawa. Jag har ingen direkt tidsaspekt dit och särskilt inte på hemvägen. Måste inte köra raka vägen från Gdansk till Warszawa, ej heller raka spåret på tillbakavägen från Warszawa till Gdansk, ungefär så...

Ja, kan ni komma med förslag på vad jag ska göra, platser att besöka, mål att undersöka? Tänkte ta in på hotell jag bokar längs vägen. Bokar inget i förväg utan tar det efterhand. Ekonomiskt får det väl inte kosta multum heller men vi testar så här.
#2 2020-06-14, 22:50
Vitalejonet
vad är du intresserad av ?
#3 2020-06-14, 22:53
Hegamon
Ursprungligen postat av Vitalejonet
vad är du intresserad av ?


Jag är intresserad av historia, mat, öl, städer, naturen, loppmarknader och öststatskänsla om det finns någon sådan kvar i Polen.
#4 2020-06-14, 23:12
Knucklehugs
Gdansk - Malbork - Toruń - Warszawa?
#5 2020-06-14, 23:37
Hurt-Åke
Öststatskänsla kan du hitta i vissa förorter till större städer och i nya delarna av Warszawa. Men förvänta dig inte för mycket. Det mesta är nyrenoverat och man har målat över det öststatsgråa. Tensta eller Rinkeby ger bättre sådan känsla. Nu ska du bara till Warszawa, men i södra Polen finns en förort till Krakow som heter Nova Hutta där man får riktig öststatskänsla. Googla gärna!

I övrigt är det ganska idyllisk i Polen. Ska du åka Gdynia-Warszawa utan några väldigt stora omvägar så rekommenderar jag att du börjar med en avstickare norrut ut på den extremt smala och långa udden Hell (den kommer du att se från båten när du närmar dig Gdynia). Där är det ett speciellt landskap och fina stränder. Sedan vänder du söderut till Sopot - en gammal badort för överklassen på 1800-talet. Idag känt för sin strand, arkitektur, restauranger och klubbar.

När bakfyllan lagt sig dan efter så åker du den dryga milen till Gdansk. En intressant och välbevarad gammal hansastad. Vackert och häftigt.

De tre städerna Gdynia, Sopot och Gdansk är ihopväxta till ett enda storstadsområde som kallas Trójmiasto (Trestad).

Åk vidare till Malbork och vandra runt i borgen. Det är en tegelborg från 1200-talet. Världens största borg sägs det. Häftigt. Stan bredvid är trevlig också.

Sedan kör du ner till Torun. Ashäftig gammal stad. Måste ses!

Sedan några dagar i Warszawa. Fixa ett ganska centralt boende och gå runt och kolla. Njut av öl och mat som kostar ingenting.
#6 2020-06-14, 23:37
Hurt-Åke
Ursprungligen postat av Knucklehugs
Gdansk - Malbork - Toruń - Warszawa?


Haha. Du hann före!
#7 2020-06-14, 23:46
Hurt-Åke
Någon direkt planering behövs inte. Använd booking.com eller liknande så hittar du alltid bra och billigt boende. Vänta tills kvällen innan du bokar så behöver du inte vara bunden av att vara på en plats en viss tid. Det finns massor av pensionat och hotell i området. Du hittar alltid något för natten.

Det blir en bra resa!
#8 2020-06-15, 03:17
Wigilante
Har du åkt än? Annars kan du hämta upp mig påvägen!
#9 2020-06-15, 03:42
ThePhils
Angående din bil...
Nu verkar du ju kunna skruva själv.... i annat fall så rekommenderar jag att passa på att serva upp bilen medans du är i Polen....betydligt billigare verkstadspriser jämfört med Sverige.... nytt bilbatteri kanske? (reservdelspriser är bättre där än här).
#10 2020-06-15, 11:34
Hurt-Åke
Ursprungligen postat av ThePhils
Angående din bil...
Nu verkar du ju kunna skruva själv.... i annat fall så rekommenderar jag att passa på att serva upp bilen medans du är i Polen....betydligt billigare verkstadspriser jämfört med Sverige.... nytt bilbatteri kanske? (reservdelspriser är bättre där än här).


Det är en väldigt bra idé!

Jag har själv mest åkt hoj i Polen och har två gånger lämnat den för service där. Valde seriösa märkesverkstäder och landade på mindre än halva priset mot i Sverige.

Antar att detsamma gäller för bilar!
#11 2020-06-16, 13:02
Hegamon
Ursprungligen postat av Wigilante
Har du åkt än? Annars kan du hämta upp mig påvägen!


Nej inte åkt, det ser ut att bli på torsdag. Men en till ska med som dessutom vill vara stealth. Så därför skrev jag att bara jag skulle åka själv men nja, det blir egentligen jag och en till ner till Warszawa och ensam hem egentligen, tror jag. Så flera bör egentligen inte åka med just denna gången...

Ursprungligen postat av ThePhils
nytt bilbatteri kanske? (reservdelspriser är bättre där än här).


Möjligt, men jag tar nog med mig ett extra begagnat hemifrån, laddar det lite extra innan jag åker, så funkar det säkert.

OM du vet, hur är priserna på elektronik i Polen? Jag vill gärna köpa en DJI Mavic Mini eller en Dji mavic Air 2, drönare alltså. Kanske kan slå två flugor i en smäll alltså både road trip + köpa drönare, sådana prylar är billigare där alltså.
#12 2020-06-16, 13:15
Hegamon
Ursprungligen postat av Hurt-Åke
Öststatskänsla kan du hitta i vissa förorter till större städer och i nya delarna av Warszawa. Men förvänta dig inte för mycket.


Okej, det var väl egentligen så som jag tänkte mig Polen idag som du skriver. Öststatskänsla upplevde jag i Polen när jag var barn. Åkte med föräldrarna dit och polackerna hade långsamma små Fiat 127 med mycket last på taket, fullproppade med fyra-fem vuxna med fattigt utseende i. Vi hade Mercedes... Som knappt orkade köra i uppförsbackarna på motorvägen. SÅ dom fick köra på vägrenen för att inte hindra bakomvarande trafik. Sen fick dom motorhaveri också och blev stående längs vägkanten.
Fiat 127: https://www.car.info/sv-se/fiat/127

Sopot kommer det garanterat bli, men stor risk/möjlighet det blir på hemvägen istället.

Eventuellt kan jag faktiskt varit i Warszawa, jag får kolla lite i fotoalbumen från min barndom bara. Men jag är för tillfället högst osäker. Det kan varit Prag också som jag heller inte vet om jag varit i men tror det. Jag är dock helt säker på jag varit i både Tjeckien och Slovakien före att länderna omvandlades till Tjeckoslovakien.